18.5 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

Za zasluge – doživljenjsko vozovnico

V ponedeljek, 23. septembra, so ob petnajsti obletnici delovanja pripravili dneve odprtih vrat Muzeja Južne železnice. Kot se spodobi na tako pomemben dan, se je na kratki svečanosti zbrala množica obiskovalcev. Mihael Bučar, ki nosi večino zaslug, da je muzej sploh začel delovati, priznava, da je svojo zbirateljsko strast do predmetov, povezanih z železnico začel že veliko prej kot pred poldrugim desetletjem. Muzej Južne železnice je edini muzej s tovrstno vsebino v naši državi. Župan mag. Marko Diaci je poudaril, da sta pred nekaj dnevi z Bučarjem podpisala darilno pogodbo, s katero je celotna zbirka prešla v trajnost last Občine Šentjur.

Spregovorila je tudi pomočnica direktorja JŽ Jelka Šinkovec Fundek, ki se je Mihaelu Bučarju zahvalila za ves trud in znanje, ki ju je vložil v ta muzej. Ob tem je vodji muzeja izročila redko priznanje JŽ – doživljenjsko karto za prevoz. Ob tem se je Bučar pošalil, da je ne bo predolgo koristil, da ne bo železnica prišla ponovno v rdeče številke. Da je zbirka postala muzejska in ustrezno dokumentirana, pa nosijo zasluge tako na Občini Šentjur kot Muzeju novejše zgodovine Celje. O začetkih postavljanja muzeja je spregovoril tudi Mihael Bučar, ki je predstavil muzejsko zbirko. Njegova želja je bila, da se v muzej postavi muzejski brzojavni, prometni urad ter prostor za preko 2.000 fotografij železničarjev in objektov na Štajerskem. Zbrani gostje so se po slavnostnih govorih in kulturnem programu, kjer sta nastopila MePZ Zgornji trg in harmonikar Andraž Frece, tudi ogledali ta unikatni muzej. (J. G.)

Sorodne novice

Sončki pripravili predbožično darilo za poslušalce

Tjaša Ferlež

Sveta birma v Šentjurju

Tjaša Ferlež

Zakrament svetega obhajila prejelo 69 otrok

Jure Godler

V Šentjurju in v Štorah umrla dva voznika osebnih vozil

Jure Godler

Del gasilske olimpijade tudi v naših krajih

Tjaša Ferlež

Kolesarji švignili mimo Šentjurja nazaj na Ponikvo

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več