14.5 C
Šentjur pri Celju
11/08/2022
sentjur.net

Zagorelo na bencinski črpalki v Šentjurju

Šentjur, 25. 9. 2021 – V soboto, 25. septembra, je bilo v Šentjurju zelo pestro. Ob 10. uri zjutraj je na Bencinskem servisu Petrol v Šentjurju izbruhnil požar. Vzrok nastanka požara je bilo osebno vozilo, ki je zaradi neznanih vzrokov zapeljalo na desno in s cestišča. Pri tem je trčilo v cisterno, parkirano na bencinskem servisu, ki je v tem času polnila podzemne rezervoarje z gorivom Q max 95 (33/1203). Pri trku je prišlo do poškodovanja priključne polnilne cevi in zaradi tega sta se obe vozili vneli. Gorivo je iztekalo na površino ter se razlivalo po betonski polnilni ploščadi in cestišču. Pri trku vozil je bil poškodovan tudi voznik avtocisterne.

Ob nesreči so nemudoma na pomoč priskočili zaposleni na bencinski črpalki ter požar poskušali pogasiti z gasilniki. Ker je bil požar že preobsežen in ga zaposleni ni mogel pogasiti sam, je na pomoč poklical gasilce. Med tem časom, ko so čakali gasilce, so zaprli bencinsko črpalko in vse stranke zaprosili, da zapustijo ploščad zaradi lažjega dostopa gasilcev do samega kraja požara. V zelo kratkem času so na požarno območje prišli gasilci, katerim je vodja bencinskega servisa Suzana Gaber že predala vse informacije. Zato so lahko gasilci nemudoma pričeli z gašenjem in reševanjem voznika avtocisterne, ki je v bolečinah ležal pod gorečim avtomobilom. Ker je požar izbruhnil na bencinskem servisu, je bilo gašenje in reševanje poškodovanega zelo zahtevna naloga za gasilce in reševalce.

Po potresu lahko tudi zagori

K sreči lahko poročamo, da je ob zgoraj navedenih podatkih šlo le za operativno taktično vajo, ki so jo ob prihajajočem mesecu oktobru pripravili v Bencinskem servisu Petrol Šentjur skupaj z domačima prostovoljnima gasilskima društvoma – PGD Šentjur in PGD Slivnica pri Celju. Poleg gasilcev pa je na vaji sodelovala tudi ekipa z reševalnim vozilom. Z vajo so želeli preveriti usposobljenost in pripravljenost zaposlenih na bencinskem servisu in gasilskih enot. Preverili so se tudi postopki ob gašenju požara, ki je izbruhnil na objektu s povečano požarno obremenitvijo.

Letošnja tema je požarna varnost v povezavi s potresom in poteka pod sloganom “Po potresu lahko tudi zagori!”. V tradicionalnem projektu potekajo preventivne aktivnosti s področja požarne varnosti za različne ciljne skupine. K tovrstnim aktivnostim se pridružuje tudi Petrol, ki že vrsto let v tem mesecu organizira požarne vaje na Petrolovih skladiščih in Aeroservisu Brnik.

Zahvala tudi Petrolu

Vajo so si ogledali podžupanja Občine Šentjur Silva Koželj, predsednik Gasilske zveze Šentjur Aleš Guzej in poveljnik GZŠ Martin Cmok. Poveljnik je vajo tudi ocenil. Pohvalil je izvedbo in pristop gasilcev k tako nevarni in zahtevni intervenciji, kot je intervencija na bencinski črpalki. Tukaj gre posebna zahvala poveljniku PGD Šentjur, Danilu Matušu.

Pomembno vlogo pa so imeli tudi zaposleni in njihova poslovodkinja BS Šentjur Suzana Gaber. Ona je bila tista, ki je z veseljem sprejela predlog o izvedbi operativne vaje na bencinskem servisu v Šentjurju. Zahvalila se je avtohiši Mlakar, ki je posodilo osebno vozilo, ter podjetju Mali transport Marjan Lipovšek za avtocisterno z voznikom Ivanom Bornškom. “Velika zahvala gre tudi vodstvu Petrola, ki je gasilsko vajo tudi odobrilo,” je še dodala.

Dogajanje na BS Petrol je privabilo številne ljudi, ki so z zanimanjem opazovali, kaj se dogaja. Čeprav je v soboto šlo za lažni preplah, so ga zaposleni na bencinskem servisu skupaj z gasilci in reševalci vzeli še kako zares, saj so s posredovanjem lahko ponovili osnove požarne varnosti, ki pa je pri delu na objektu s povečano požarno obremenitvijo še kako zelo pomembna. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Na pomoč na Kras tudi gasilci iz šentjurske zveze

Tjaša Ferlež

Znova velika požarna ogroženost

ViP

Ogenj v celoti uničil hišo

ViP

Udar strele je zanetil požar v nekdanjem Hotelu Žonta

Jure Godler

Zagorelo zaradi štedilnika na drva

Tjaša Ferlež

PGD Šentjur: Končno zamenjali tudi zastarelo cisterno

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več