13.2 C
Šentjur pri Celju
28/09/2021
sentjur.net

Zborovali šentjurski upokojenci – Zupanc ne bo več kandidirial

Šentjur, 24. 3. 2015 – Na rednem letnem občnem zboru, v Hotelu Žonta, so se zbrali člani našega največjega društva – Društva upokojencev Šentjur. Datum tretjega rednega občnega zbora mandata 2013–2017 so upokojenci premišljeno izbrali na predvečer materinskega dneva. Vodenje občnega zbora je prevzel Anton Vrečko, poleg njega pa sta bila v delovnem predsedstvu še dr. Janez Šmid in Hinko Pap. Društvo je pod rednimi dejavnostmi izvajalo 36 programov, v projektu Starejši za starejše za boljšo kakovost življenja doma, ter s šestimi programi za projekt Zdravo mesto. Vse programe pa so natisnili v zloženki. Žal pa predsednik DU Šentjur Stanislav Zupanc ugotavlja, da članstvo v društvu vsako leto pada. Največjo številko so dosegli leta 2011, ko je bilo v društvo včlanjenih 1093 članov, zadnja leta pa vsako leto upade za približno 50 članov. Konec leta 2014 je imelo društvo 944 članov. Vzroke so našli v nastajanju krajevnih društev upokojencev, kjer se domači upokojenci raje srečujejo, vzrok so našli tudi v pomanjkanju denarja za članarino, v letu 2014 pa je umrlo kar 27 članov društva.

Zupanc je opozoril tudi pomanjkanje sredstev za izvajanje še dodatnih programov. Sredstva pa DU Šentjur pridobiva iz naslova članarin, dotacij Občine Šentjur in ZURS, sponzorstva itd … Med projekti je izpostavil starejši za starejše za boljšo kakovost življenja doma, nad katerim bdi Fanika Opalič, kjer vsako leto obiščejo na domu starejše nad 69 let starosti, ne glede na članstvo v društvu. V ta program je vključenih 850 starostnikov, ki jih na domu obiskuje 18 prostovoljk. Ravno zaradi tega projekta pa je društvo pridobilo odločbo Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve tudi status humanitarne organizacije. Pohvalil je tudi delovanje stanovanjske komisije, ta je na razpisu za prosta stanovanja pregledala vse vloge in sestavila prednostno listo in jo poslala nepremičninskemu skladu v Ljubljano. Nepremičninski sklad ima v Šentjurju 14 stanovanj, pri katerih ima DU Šentjur predlagalno pravico. Zupanc je na koncu poročila izpostavil, da se mu leta 2017 izteče že tretji mandat in v nobenem primeru ne bo nadaljeval funkcije predsednika društva. Zato je pozval, da že danes začnejo izbirati novo vodstvo društva, saj se bodo v letu 2017 poslovili še drugi člani upravnega odbora, ki opravljajo to funkcijo že tretji mandat. Društvo je v letu 2014 zbralo nekaj več kot 16.000 evrov prihodkov, od tega iz naslova članarin 8.900 evrov. Razprave ni bilo, zato so prisotni člani soglasno potrdili vsa poročila.

Priznanja

Ker je bil predsednik komisije za kadrovske in obligacijske zadeve odsoten, je podelitev priznanj prevzela Slavica Čoklc. Na razpis za priznanja ni bilo predlogov, zato je komisija po dodatnem posvetovanju s člani kolegija odločila, da priznanja potrdi občni zbor. Pisno zahvalo DU Šentjur bodo prejeli Gostišče Bohorč, Hinko Pap, Bogdan Gajšek in Franjo Kukovič. Pisno priznanje pa bodo prejeli Marko Zalokar, Frančiška Lajh, Olgica Krampl, Slavica Ahtik, Marjana Ratej, bronasto plaketo bo prejel Jože Kolar, srebrno pa Vida Zupanc. Priznanja bodo nagrajenci prejeli ob praznovanju 65-letnice društva v mesecu oktobru.

Pisna priznanja Pokrajinske zveze upokojencev Celje je podelil predsednik zveze Emil Hedžet. Prejeli so jih Frančiška Lajh, Olgica Krampl, Alojzija Ahtik in Marjana Ratej. Pisno priznanje DZUS so prejeli Gaber Branko, Marija Krajnc. Najvišje priznanje – veliko plaketo ZUS za letos pa je prejela Jožica Ratej. Po podeljenih priznanjih so se prisotni člani društva še okrepčali s kosilom in se zabavali ob glasbi in plesu. (Jure Godler)

Sorodne novice

Ipavčevi plaketi v roke humanitarki in kulturnici

Jure Godler

Gasilska vaja: Reševali poškodovane iz Hotela Žonta

Tjaša Ferlež

Rekordno število zlatih priznanj za šentjurske vinogradnike

Jure Godler

Pohvale in priznanja prejeli prostovoljci leta 2020

Jure Godler

Športna tekmovanja v večini odnesla korona

Jure Godler

Na mestu Hotela Žonta bo zrasel nov kompleks

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več