9.5 C
Sentjur
23/02/2020
sentjur.net

“Življenjski posli” na Poklicni tržnici

Hruševec, 15. 11. 2016 – Na poklicno tržnico v telovadnico OŠ Hruševec Šentjur je osnovnošolce zadnje triade in njihove starše povabil aktiv šolskih svetovalk občin Šentjur in Dobje. Namen tržnice je, da se mladi in njihovi starši seznanijo s šolami, programi, ki jih izvajajo, pogoji za vpis, štipendijami in možnostmi zaposlitve. Prireditev sta že tretje leto v sproščenem in mladostnem duhu povezovala zdaj že dijaka Vid Palčnik in Anja Furdi, ki sta se tudi pogovarjala z glasbenima gostoma – triom LAS in tolkalno skupino Splash. Trio LAS, sestavljajo Lara, Anže in Samanta in obiskujejo Gimnazijo Celje Center. Tolkalna skupina Splash Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur, ki je nastala pred desetimi leti, ima deset članov – Nežo, Marka, Miha, Domna, Luko, Jana, Nikolaja, Nika, Jerneja in Aneja, Eva Zavšek pa je njihova mentorica. Splash (v prevodu pljusk) je vse zbrane zadel s prijetnim zvočnim valom po večini latinskoameriških pesmi.

Mlade je opogumljajoče nagovoril tudi župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci: “Želim vam, da se odločate tako s srcem kakor tudi razumom. Zakaj s srcem? Zaradi tega, da boste tisto, kar boste v življenju počeli, tudi radi delali. Z razumom pa, da boste od tistega, za kar se boste izobrazili, tudi imeli možnost živeti,”  ter osnovnošolcem zaželel dobre in strateške odločitve v tem pomembnem življenjskem obdobju.

Parket telovadnice so nato preplavili mladi in njihovi starši, ki so se lahko sprehodili med stojnicami šestidvajsetih razstavljalcev. Predstavile so se srednje šole iz Celja, Ljubljane, Maribora, Portoroža, Postojne, Sevnice, Rogaške Slatine in Šentjurja, pa tudi Zavod RS za zaposlovanje, Ljudska univerza Šentjur in stojnica, kako na trg dela. Šole so ubrale izvirne pristope, kako predstaviti svoje programe – delili so brošure, predvajali videe na tablicah, razkazovali ročne in druge spretnosti dijakov, imeli s seboj celo del pevskega zbora, eni so si nadeli noše, drugi pa uradne halje. Zagotovo bo že osma tržnica poklicev pomagala osnovnošolcem pri izbiri poklica, ni pa verjetno nič narobe, če bodo pri izbiri poklica upoštevali tudi tale latinski rek Non scholae, sed vitae discimus – Ne za šolo, za življenje se učimo. (Kvirina M. Zupanc)

Sorodne novice

Minister Pikalo sesul želje o financiranju nove telovadnice

Jure Godler

Prejeli smo: Veter v laseh – s športom proti zasvojenosti

Jure Godler

TBA-jevce obiskal Božiček

Jure Godler

Izjemna generacija devetošolcev zakorakala v svet

Jure Godler

Prejeli smo: Plesalci iz Hruševca postali državni prvaki

Jure Godler

Na pragu najlepšega obdobja v življenju

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več