-2.2 C
Šentjur
05/12/2019
sentjur.net

Zopet dve krajevni borčevski organizaciji?

Šentur, 14. 3. 2019 – V Gotišču Bohorč so se na redni skupščini srečali člani Združenja borcev za vrednote NOB Šentjur. Za delovnega predsednika zbora so soglasno potrdili Ivana Dvorška, overovatelja zapisnika Magdo Ulbing in Terezijo Laubič, zapisnik zbora pa je zapisala Franja Vizjak. Prisotnih je bilo 45 članov, kar je slaba polovica vseh članov društva. Društvo je razpolagalo s 1920 evri prihodkov, od katerih je bil večji del od članarin članov, v letu 2018 pa so porabili 1340 evrov.

Kritično do fašizma in nacizma

O delovanju krajevnega odbora Šentjur je poročal Primož Laubič. “Desne politične sile in cerkveni predstavniki so zelo uspešni pri širjenju svojih manipulativnih laži. Desna grupacija še vedno kolaborira s privrženci fašizma in nacizma, kakor je to počela pred in v drugi svetovni vojni,” je bil kritičen Laubič. Nadaljeval je z aktivnostmi, ki jih redno izvajajo v krajevnem odboru – skrb za spominska obeležja, prižig sveč “v spomin tistim, ki so umrli za našo domovino, zato da lahko mi danes živimo v miru,” je nadaljeval. Obiskovali so člane v domovih upokojencev, organzirali piknik, organizirali koncert Cvet v laseh, na navo uredili napise na spominskih obeležjih itd. Sodelujejo pa tudi z Zvezo borcev za vrednote NOB in v upravnem odboru zveze imajo štiri člane.

Primož Laubič je potožil nad pomanjkanjem časa in aktivnih ljudi, delo pa pada vedno na iste ljudi in njihova ramena. “Boriti se moramo, da se zgodovinski pomen NOB ne izniči in da NOB pridobi častno mesto v slovenski zgodovini.” Izrazil je željo, da bi predsedovanje odbora v prihodnje prevzel kdo drug in okrepili ekipo aktivistov. Priznal je, da razmišlja, da bi se krajevni odbor Šentjur razdelil na dva odbora – Dramlje in Šentjur, saj bi lažje delali v manjših skupinah.

Predsednik Zveze borcev za vrednote NOB Ivan Dvoršek je obljubil, da bodo nadaljevali tudi v letu 2019 z nalogami, ki jih v društvu tradicioanlno izvajajo. V združenju se pogovarjajo s sorodnimi združenji – z združenjem Sever, z društvom Franja Malgaja in s Klubom brigadirjev mladinske delovne brigade Miloša Zidanška, s katerimi bi radi uredili skupen prostor, kjer bi člane teh društev povezovali. V tem prostoru bi radi zaobjeli zgodovinsko nit in razstavili materiale, ki obstajajo. Delovanje Društva brigadijev je predstavil tudi predsednik društva Janez Kukovič.

(Jure Godler)

Sorodne novice

Ni samoumevno, da živimo v miru in govorimo slovenski jezik

Jure Godler

Prejeli smo: Spomnili so se osvoboditve Planine

Jure Godler

Ob dnevu upora proti okupatorju

Jure Godler

V spomin padlim na Resevni

Jure Godler

“Učenci, pobrskajte po spletu tudi o NOB!”

Jure Godler

Na Blagovni prepevali partizanske pesmi

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več