19.7 C
Šentjur pri Celju
24/05/2022
sentjur.net

Župan Diaci: “Ne izgubljajmo energije z jezo in prepiri zaradi vrste pred banko”

Šentjur, 20. 11. 2020 – Župan mag. Marko Diaci se je danes na občane obrnil s pozivom za zajezitev koronavirusa. Spomnil je na visoke številke okuženih in opozoril, da nas v prihodnjih tednih čaka še velika preizkušanja odgovornosti. Zapis objavljamo v celoti:

Spoštovane občanke in občani,

znašli smo se v zelo težkih časih, ki jih bomo lahko prebrodili samo z veliko stopnjo odgovornosti do sebe in drugih. Občina Šentjur je iz prvega vala epidemije COVID-19 spomladi izšla razmeroma dobro, z maloštevilnimi okužbami. V drugem valu se dogaja povsem nasprotno, saj še vedno dnevno beležimo zaskrbljujoče visoke številke primerov novih okužb. Rast nikakor noče pojenjati, kljub omejitvam in zaprtjem.

Pri tem je jasno, da je okužba s COVID-19 zelo razširjena v našem okolju, v krogu vaših sorodnikov, prijateljev. Prodrla je praktično v vse javne zavode, službe in organizacije.

Trenutno si lahko le želimo, da bi bolezen pri obolelih potekala v čim blažji obliki, predvsem pa, da vendarle zmanjšamo število prenosov koronavirusa. Jasno namreč je, da dokler se širitev ne ustavi oziroma umiri, bomo na državni ravni deležni podaljšanja zaostrenih ukrepov. Ti pa s seboj prinašajo številne posledice, s katerimi se moramo in se bomo morali soočati, pri tem pa se potruditi, da preživimo tudi kot skupnosti. Posledice epidemije bodo namreč poslabšane zdravstvene, socialne, ekonomske in druge razmere.

Marsikdo od vas ali vaših bližnjih že občuti negotovost glede prihodnosti, zaskrbljenost, stisko, ki jo delimo vsi, še posebej pa najbolj ranljivi, otroci ter starejši, bolni, osamljeni.

Dejstvo je, da smo pri nudenju pomoči zaradi zaščite lastnega zdravja ter zdravja drugih močno omejeni, saj so osebni stiki prepovedani in pomenijo tveganje za še več okužb. Zato pa je toliko bolj pomembno, da najdemo druge oblike komunikacije, smo pozorni najprej na svojce in njihove potrebe, seveda pa tudi na šibkejše ali izpostavljene v svoji okolici.

Moramo ostati povezani, močni in solidarni, naša človečnost, humanost in empatija so na preizkušnji, kot je ta družba še ni imela. Veliko je načinov, kako lahko pomagamo, ob upoštevanju vseh higienskih in preventivnih ukrepov. Morda z odhodom po nakupih za nekoga, ki ne more sam, s telefonskim klicem in toplo besedo, z opozorilom pristojnemu štabu civilne zaščite, da je nekdo potreben pomoči. Dodatna težava namreč je, da obolevajo tudi ljudje v službah in funkcijah, ki bi primarno morale skrbeti za zdravstveno stanje, oskrbo obnemoglih, varstvo najmlajših. Posledično smo vsi, kot lokalna skupnost, v teh časih »dežurni«. Že s tem, da vsaj znotraj svojega kroga kot ne pozabimo na dobrobit nikogar.

Hvala pa tudi vsem, ki pomagate, nudite oporo, poskrbite za kakšen opravek.

Spoštujte pri tem ukrepe, tako boste zavarovali sebe in vse okoli vas. Z upoštevanjem karantene in prepovedi stikov, ki so sicer resnično drastičen udarec človeški psihi, ne ščitite le svoje družine, sosedov in prijateljev. Neposredno in posredno s tem, da omejujete stike, nenujne opravke in podobno, ščitite tudi zdravstvene delavce, domsko osebje, prodajalke v trgovinah, delavce v proizvodnjah … Ščitite celotno družbo, ker preprečujete širitev okužbe, za katero morda sploh ne veste, da jo imate.

Čaka nas še en naporen teden popolnega zaprtja države, zatem pa, glede na trenutne podatke, še nekaj tednov omejitev. Zato je na nas še vedno velika preizkušnja odgovornosti. Vem, da nas vse skupaj stanje že zelo iritira, rabimo zelo malo za »dvig temperature«, vendar kljub vsemu. Poskusimo v največji možni meri skrajšati časovno obdobje do takrat, ko bomo vendarle lahko svobodneje zadihali, zagnali vse dejavnosti in s odgovornostjo do lokalnih ponudnikov poskrbeli, da čim bolj omejimo eksistenčne stiske malih podjetnikov in obrtnikov.

V času, ko praktično ne smemo nič, se poskusimo pripravljati za čas konca epidemije, ki ga moramo pričakati psihično močni, odločeni za solidarnost in sposobni takoj nujnih ukrepov, da se najprej kot skupnost postavimo na noge.

Zato bodimo v teh težkih časih skrbni in občutljivi za potrebe soljudi. Ne izgubljajmo energije z jezo in prepiri zaradi vrste pred banko, ne stresajmo slabe volje nad izmučeno trgovko, ki jo doma čaka služba, ne zlivajmo gneva nad policiste in redarje, katerih službena obveza je, da preverjajo upoštevanje ukrepov, ki si jih niso sami izmislili. Prvi val epidemije ni bil dovolj krut, da bi nas izučilo. Sedanji je v nas butnil z vso močjo, zamajal delovanja vseh družbenih sistemov. Zato ga moramo čim prej ustaviti in k temu lahko pripomore vsak posameznik. Za dosedanje odgovorno in solidarno ravnanje se vsem še enkrat zahvaljujem. Občina Šentjur, dokažimo, da znamo in zmoremo!

 mag. Marko Diaci,
župan Občine Šentjur

 

Ob tem na občini objavljajo še nekaj priporočil za preprečevanje okužb z novim koronavirusom:

Splošna sporočila:

Pravilna higiena kašlja

Nasveti za umivanje rok

Priporočila za starejše v času epidemije nove virusne bolezni COVID-19 (letak)

Kaj lahko storim, da preprečim širjenje novega koronavirusa? (plakat)

Kako obvladovati stres, zmanjšati občutke strahu, panike in zaskrbljenosti zaradi koronavirusa SARS-COV-2 (COVID-19)? (letak)

Priporočila za čiščenje in ravnanje z odpadki v domači oskrbi pri ljudeh s COVID-19 (ali sumom na COVID-19) (letak)

Kako se pogovarjati z otroki o koronavirusu SARS-COV-2 (COVID-19)? (letak)

Pravilna uporaba zaščitnih mask (Vir: Urad Vlade RS za komuniciranje)

Obvestilo glede prepovedi dotikanja odvrženih odpadkov

Video vsebine:

Umivanje rok  (YouTube)

Higiena kašlja (YouTube)

Pravilna namestitev zaščitne obrazne maske (vir: UKC LJ)

Zaščitite starejše (vir: UKC LJ)

Kako naj poteka samoizolacija? (vir: UKC LJ)

Stopnje tveganja okužbe s COVID-19 ob posameznih aktivnostih in krajih (Vir: Urad Vlade RS za komuniciranje)

Sorodne novice

ZD Šentjur napako pri cepljenju že razrešil

ViP

Omikron v napadu. Oddelki in zaposleni v karantenah, okužbe naraščajo

Jure Godler

Epidemiološke številke tudi v naših krajih strmo navzgor

ViP

Bo v Šentjurju vzklila stranka županov?

ViP

Tudi v Šentjurju in Dobju so se začeli Dnevi cepljenja

ViP

Dobje med najmanj precepljenimi občinami

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več