14.1 C
Šentjur pri Celju
23/09/2023
sentjur.net

1. april: Bi Šentjur utegnil postati mestna občina?

Šentjur, 1. april 2023 – Po poročanju Štajerskega vala si Občina Žalec prizadeva za pridobitev naziva mestna občina. Tamkajšnji župan Janko Kos je dejal, da je Žalec rastoče mesto, tudi z vse več delovnimi mesti, ki so tudi eden od kriterijev za pridobitev naziva mestne občine. Žalska pobuda sicer ni osamljena, več občin se je v zadnjih mesecih navdalo ideje po pridobitvi statusa mestne občine.

Ker je tudi Občina Šentjur ena izmed večjih slovenskih občin, smo v kabinetu župana preverili, ali imamo takšne ambicije tudi na šentjurskem. Kot pravijo, so po lanskoletni dodelitvi statusa mestne občine Krškemu tudi sami začeli s temi postopki. A kot pravi župan Diaci, časa za to ni bilo veliko zaradi volitev in priprave občinskega proračuna, zato se bodo tega lotili v prihodnjih mesecih. “Status mestne občine bi nam prinesel možnost večjega črpanja sredstev za celostne teritorialne naložbe, saj se v praksi izkazuje, da so mestne občine bolj favorizirane od nas,” pravi Diaci.

Župana smo soočili z zakonskimi pogoji za mestno občino. Ti zahtevajo vsaj 20 tisoč prebivalcev in 15 tisoč delovnih mest, prav tako mora biti gospodarsko in kulturno središče svoje regije. Občina Šentjur ne izpolnjuje niti enega kriterija. A Diaci odgovarja, da v praksi ti pogoji ne delujejo: “Mestni občini Slovenj Gradec in Murska Sobota imata manj prebivalcev kot Občina Šentjur. Glede na stalno priseljevanje se bomo tu še okrepili, do 20 tistoč nam manjka le še nekaj sto občanov. Zagotovo pa se okrepi tudi število delovnih mest.” Ob tem župan hiti naštevati številne investicije v gospodarstvo v zadnjih letih, tudi industrijsko cono Jug III., ki bo število delovnih mest še okrepila. In če se žalski župan kot regijsko središče sklicuje na Spodnjo Savinjsko dolino, se njegov šentjurski kolega opira na Kozjansko. Širše območje Savinjske statistične regije ima trenutno sicer dve mestni občini – Celje in Velenje.

Župan in poslanka na istem bregu

Morebitni predlog za dodelitev statusa mestne občine bi moral obravnavati državni zbor. Tradicionalno so takim predlogom naklonjeni v največji opozicijski stranki Slovenska demokratska stranka, ki je nedavno podprla tudi tovrstna neuspešna prizadevanja Brežič in Slovenske Bistrice.

V SDS je šentjurski želji po dodelitvi statusa mestne občine po naših informacijah naklonjena tudi poslanka Jelka Godec. Kot nam je zaupala, je pripravljena podpreti takšen predlog, v kolikor bi pomagal pri razvoju Občine Šentjur. Gre torej za enega izmed ne prav pogostih projektov, kjer sta Godčeva in župan Diaci na istem bregu, kar bi morebiti lahko pripomoglo k uspešnosti tozadevnega zakonodajnega postopka. Ključno sito bi utegnilo biti branje predloga na Odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, ki je nedavno končal sanje več nesojenih mestnih občin.

V Republiki Sloveniji je trenutno ducat mestnih občin. Nazadnje je bil status dodeljen Mestni občini Krško, in sicer jeseni leta 2021. To je bil za Krško drugi poskus, v prvem je bil s še nekaj občinami zavrnjen leta 2009. Ali se utegne naziva mestne občine veseliti tudi Šentjur, pa bo pokazal čas.

Šentjur morda kdaj res utegne postati mestna občina, a je v primeru tega članka šlo le za prvoaprilsko šalo.

Sorodne novice

1. april: Šentjursko krožišče bo krasil Lintvar

Jure Godler

Ponikva končno dočakala svoj grb in zastavo

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več