10.7 C
Šentjur pri Celju
19/05/2024
sentjur.net

1. april: Šentjursko krožišče bo krasil Lintvar

Šentjur, 1. 4. 2023 – Po tem, ko so v občasniku Kulturna z(a)veza III, ki izhaja pod okriljem Zveze kulturnih društev Šentjur, pripravili anketo o instalacijah na krožiščih, je župan mag. Marko Diaci sestavil komisijo, ki bo smiselno postavila instalacije. Komisija, ki jo vodi občinski svetnik Vladimir Belina, se je sestala trikrat. Zbrali so številne predloge, kakšne instalacije bi sodile na posamezna nova krožišča.

“Med predlogi, ki smo jih prejeli na občini, so prednjačila obeležja Ipavcev, glasbena obeležja, kot so note ali besedila  Ipavčevih skladb. Ker pa oboje v Zgornjem trgu že obstaja – spomeniki Ipavcev in nota ter besedilo skladbe Slovenec sem na Ipavčevem vrtu, se je komisija odločila za drugačen pristop, “ki bi vseeno zaznamoval Šentjur in ga tudi podpiram,” je povedal župan mag. Marko Diaci. Predsednik komisije Belina pa je nadaljeval: “Izbrali smo obeležje zmaja Lintvarja, ki je po stari legendi živel v naših krajih. Šele ko ga je po legendi ubil sveti Jurij, je na tem mestu bila kasneje postavljena kapela in danes tu stoji farna cerkev sv. Jurija v Šentjurju. Zmaj kot tak je nekakšen začetek prvega naselja tukaj in zato je prav, da dobi tudi svoje obeležje.”

Komisija je s tem zaključila delo na krožišču pri Ipavčevem kulturnem centru Šentjur in OŠ Franja Malgaja Šentjur. V nadaljnjih korakih pa bo še razmišljala o obeležju v centru Šentjurja, kjer se bo gradilo novo krožišče. Javni razpis za izdelavo kipa zmaja Lintvarja bo objavljen v prihodnjih dneh. (Jure Godler)

Na razpis morda vseeno ne čakajte, saj je šlo za prvoaprilsko šalo. 

Sorodne novice

1. april: Žgečkljive vsebine v Zgornjem trgu?

ViP

1. april: Župan in kmetje so se zedinili na suhem zadrževalniku

Jure Godler

1. april: Bi Šentjur utegnil postati mestna občina?

ViP

Projekt naših najmlajših: Drevo vas gleda

Jure Godler

Ponikva končno dočakala svoj grb in zastavo

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več