18.5 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

20 let nove šolske stavbe na Prevorju

Prevorje, 24. 6. 2020 –  Dan pred dnevom državnosti so v Podružnični osnovni šoli (POŠ) Prevorje pripravili proslavo, s katero so počastili 20 let nove šolske zgradbe na Prevorju. S pestrim kulturnim programom tamkajšnjih učencev, z zanimivo fotografsko razstavo ter izdanim zbornikom so se sprehodili tudi po 182 let stari poti šolstva v kraju.

Zgodovina šolstva

Osrednja tema proslave je bila obeležitev 20 let nove šolske stavbe na Prevorju, kamor so se iz stare in dotrajane šole preselili 6. marca 2000. Kljub temu, da je stara šola štela skoraj 111 let, so številni prebivalci Prevorja njeno rušenje spremljali s težkim cmokom v grlu. Sicer pa se je zgodovina šolstva na Prevorju začela pisati že leta 1862, ko so podrli staro mežnarijo in na tem mestu postavili novo šolsko poslopje.

Stavba stoji še danes nasproti cerkve sv. Ane, svojo poslanstvo pa je opravljala do leta 1889, ko so se preselili v drugo šolsko stavbo nasproti župnišča. Le-to je skozi leta pričel najedati zob časa, dokler niso strokovnjaki ocenili, da ni več varna za šolanje otrok. Začela so se prizadevanja za novo, tretjo šolsko zgradbo na Prevorju.  Pot do nje pa še zdaleč ni bila lahka.

Temelji za svetlo prihodnost kraja

Na obeležitvi 20. obletnice sedanje šolske stavbe je prisotnim, ki so se v večnamenskem prostoru šole zaradi korona ukrepov zbrali v manjšem številu, kot bi se sicer, vodja šole Marija Frece Perc iz šolske kronike prebrala stavke, ki so odstirali prva prizadevanja za gradnjo te šole. “Pot do nove šole je bila dolga in naporna. Ker z normalnimi pogovori več let ni bilo moč ničesar doseči, je bil nujen protest staršev in ostalih krajanov. Tako so 1. septembra 1997 namesto otrok prišli v šolo starši.”

Protest je trajal tri dni, zadeva je prišla v medije in do ministrstva za šolstvo, ki je zagotovilo obisk svoje predstavnice (Teje Valenčič) za dogovor o gradnji nove šole. Pismo o tej nameri je bilo podpisano s strani države in občine 15. septembra 1997 in na občinski praznik, 25. 9. 1999, je bila sedanja šolska stavba tudi uradno odprta, vanjo pa smo se preselili 6. marca 2000. V tej stavbi je poleg šole in telovadnice še večnamenski prostor, to je še danes največja dvorana v kraju, namenjena kulturnim in drugim dejavnostim krajanov. Na strehi je zvezdna opazovalnica Astronomskega društva Kosci Šentjur. Od leta 2008 je v eni učilnici tudi enota vrtca Šentjur.”

Številni podatki o zgodovini šolstva na Prevorju, dogodki v zadnjih 20 letih, o šoli in njenem povezovanju s kulturo in krajem nasploh ter številnimi pomembnimi projekti, spomini in vtisi nekdanjih učencev, vrtčevskihi dejavnostihi in še mnogo zanimivih podatkov so zapisali v zbornik, ki ga je ob tej priliki izdala OŠ Slivnica pri Celju, podružnica Prevorje.

Stoji učilna prevorska …

Njej v čast so prevorski osnovnošolci pripravili zanimiv in pester kulturni program.  Z nekaj točkami in v uvodo s slovensko himno so se poklonili tudi dnevu državnosti. Otroci, ki tudi sicer obogatijo številne prireditve in aktivnosti v kraju, so tudi tokrat navdušili z raznovrstnimi točkami, od petja, plesa in recitacijami. Za glasbeno poslastico so poskrbeli Žan ter nekdanji učenci te šole: Žiga, Tadej in David.

Citre pa so zazvenele izpod prstov citrarke Jasmine Levičar. Kot se za takšno slavje spodobi, so sledile tudi čestitke in pred obiskovalce so stopili tudi gostje: podžupanja Občine Šentjur Silva Koželj, ravnateljica Marjeta Košak ter predstavnik domače Krajevne skupnosti Slavko Novak. Vsi so izrazili ponos in pomen šole na Prevorju, zaradi katere je kraj »živ« z vsemi svojimi dejavnostmi, ki bogatijo kulturno in družabno življenje v kraju.

Šola pogojuje v veliki meri jamstvo, da otroci ostanejo v domačem kraju, kjer so njihove korenine in hkrati temelj za gradnjo podeželja za prihodost. Naj še dodamo, da je proslavi prisostvovala med drugimi tudi Judita Methans Šarlah iz oddelka za družbene dejavnosti Občine Šentjur.

Podelitev pohval

Ravnateljica Košakova in Perčeva sta vsem, ki so kakorkoli pomagali pri prizadevanjih za gradnjo šole in tudi sicer dobro sodelujejo in pomagajo pri uresničitvi določenih ciljev pri poslanstvu prevorskega šolstva, podelili pohvale, ki so jih prejeli: KS Prevorje, Mirko Pajek, nekdanji ravnatelj Rudi Mestinšek, PGD Prevorje, KD Prevorje, Lions klub Kelea Celje, Društvo za ohranjanje spominov po poteh 14. divizije, PD Prevorje in matična šola Slivnica pri Celju.

Šopek cvetja so podarili tudi nekdanji dolgoletni kuharici Justini Polšak. Sledile so zahvale otrok tudi šolskemu kolektivu.  Proslavo so zaključili s skupno pesmijo, v neuradnem delu pa je sledilo druženje s kmečkimi dobrotami. Obiskovalce je pritegnila tudi za to priložnost pripravljena bogata fotografska razstava, ki je potrdila, da je na Prevorju živahno, pestro, z bogato zgodovino in na dobri  poti s svetlo uka željno prihodnostjo. Vsaka generacija pusti svoj pečat. Letos je bila to generacija štirih učencev. Žan, Ken, Jan in Julija so se poslovili od prevorske šole in bodo jeseni prestopili prag matične šole v Slivnici. (Majda Rezec)

Sorodne novice

Rok Škrlep Pri pip’ci iskal recept za srečo

Jure Godler

Generacija, ki ne ceni svoje zgodovine, je tudi ustvarjati ne more

Jure Godler

KD Prevorje: »Trudimo se ohranjati stare ljudske običaje«

Urša Kajba

Obeležili 80-letnico prihoda XIV. divizije v Dramlje

Tjaša Ferlež

Na šolski proslavi otvorili energetsko sanirano šolo

Jure Godler

Anini večeri: Pomembnost duhovne moči na zalogo

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več