5.5 C
Šentjur pri Celju
02/12/2023
sentjur.net

20 let Tedna vseživljenjskega učenja

Šentjur, 21. 5. 2015 – Ljudska univerza Šentjur je že 20 let območni koordinator projekta Teden vseživljenjskega učenja (TVU), ki ga usklajujejo na Andragoškem zavodu Slovenije. Gre za najvidnejšo promocijsko kampanijo na področju učenja in izobraževanja. Častni pokrovitelj TVU je tudi predsednik RS Borut Pahor. Prireditve pa se odvijajo od 15. maja pa vse do 30. junija. Tudi letos je šentjurska LUŠ pripravila številne dogodke v okviru tega vseslovenskega projekta. Prireditve, ki so se ali se bodo zgodile, najdete na tejle povezavi. Krovna tema letošnjega TVU je Evropsko leto za razvoj, s temeljnimi vrednotami, kot so solidarnost, odgovornost in soodvisnost.

Letos so svoje moči združile poleg LUŠ, še Knjižnica Šmarje in Ljudska univerza Rogaška Slatina. Prireditve so začeli s tridnevnim festivalom učenja in druženja, ki se je začel v Šmarju, se selil v Rogaško Slatino in nato končal pri nas. Dogajanje so organizatorji zadnji trenutek pred dežjem prestavili z Mestnega trga v tržnico. Tam pa so se predstavila tudi nekatera društva in posamezniki, ki rade volje delijo znanje z drugimi, se predstavijo in mimoidoče tudi kaj naučijo. Tako so se prestavili LUŠ’ni orkester s citrarko Jasmino Levičar, udeleženke tečajev LUŠ so predstavile izdelavo rožic in nogavic, upokojenke pa šivanje in klekljanje. Predstavilo se je tudi Območno združenje za boj proti demenci Spominčica, štirinožne prijatečke pa so pripeljali iz Kinološkega društva Šentjur. Zaplesale pa so še mlade plesalke zumbe pod vodstvom Nine Hriberšek.

Na novinarski konferenci je direktorica LUŠ Alja Polenek predstavila letošnje projekte TVU. “Pri poučevanju odraslih je izjemono pomembna komponenta dobro počutje, druženje in motivacija v skupini. Zgleden primer tega je tudi LUŠ’ni orkester,” je povedala Polenekova. Opozorila pa je tudi, da Teden vseživljenskega učenja ne traja samo en teden, temveč mesec in pol. LUŠ je vključila kar 47 podizvajalcev programov, ki so pripravili 51 dogodkov. Koliko bo vseh dogodkov, direkotrica ni znala odgovoriti, saj se program še vedno dopolnjuje zaradi izjemnega zanimanja. Poleg nje pa sta predstavili svoje programe tudi direktorica Knjižnice Šmarje Jana Turk Šulc in direktorica LU Rogaška Slatina Lidija Sovinc. Slednja je izpostavila, da je zelo pomembno, da se sorodne organizacije med seboj povezujejo, sodelujejo in ob tem se lahko vsi naučijo novih stvari, ki jih lahko uporabljajo pri svojem delu. To so doumele vse tri sodelojoče organizacije. Medijski sponzorji šentjurske TVU pa so bili Radio Štajerski val, lokalni časopis Šentjurčan in tudi naš sentjur.net. (Jure Godler)

Sorodne novice

Že 15. profesionalno usposabljanje pedagoških delavcev na Slomu

Jure Godler

Odkrivanje skritih arhetipov šentjurske farne cerkve

Jure Godler

Lončarili z Živo Zupanc Buser

Tjaša Ferlež

Likovnice UTŽO v poklonu na Edvarda Ravnikarja

Jure Godler

Počitniške ustvarjalnice za otroke in mobilni heroji za starejše

Jure Godler

Plesna terapija s člani UTŽO Šentjur

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več