18.5 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

VOC s 30 % več projektov kot v lanskem obdobju

Šentjur, 5. november – VOC Celje je pripravljen na začetek zimske vzdrževalne sezone. Za 1700 kilometrov državnih in občinskih cest bo skrbelo več kot 150 ljudi, ki imajo posebej prilagojeno opremo in vozila. Pripravili so že 13.000 ton peska, 10.000 ton soli in dovolj magnezijevega klorida za mokri posip cest. Skrb za državne ceste sicer sodi v okvir letos podpisanih 7-letnih vzdrževalnih koncesijskih pogodb za državne ceste v celjski in koroški regiji. V VOC-u sicer pravkar končujejo gradbeno sezono, kjer so zaključili 110 projektov, kar je 30 % več kot lani.

VOC Celje d. d. je v letošnji gradbeni sezoni uspešno zaključil kar 110 projektov. Med njimi je bilo veliko avtocestnih projektov; Lopata pri Celju, Tepanje – Slovenska Bistrica in še vedno aktivno delovišče pri Slivnici pri Mariboru. Ob tem je podjetje končalo še nekatere druge projekte, kot na primer komunalno deponijo Sevnica, plaz v Šoštanju in cesto Šoštanj–Pesje, viadukt Pavlovci in še mnoge druge. Pri obsegu del je rast velika: »Zagotovo je 30 % več projektov pomemben impulz, da se naša panoga počasi pobira,« poudarja direktor VOC Celje d. d. Roman Moškotevc. Med deli so bile tudi mnoge preplastitve in sanacije državnih ter lokalnih cest.

Zagotovo je najpomembnejši dogodek za podjetje v letošnjem letu podpis nove, sedemletne koncesijske pogodbe z Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo za vzdrževanje državnih cest v Savinjski regiji. Nekaj mesecev pred tem so podobno pogodbo podpisali za vzdrževanje državnih cest na Koroškem. »V okviru te pogodbe poleti in pozimi skrbimo za varen in nemoten cestni promet, kar je še posebej pomembno pozimi,« pojasnjuje vodja vzdrževanja na VOC Celje Bogdan Kočevar. Zimska vzdrževalna sezona se sicer uradno začenja 15. novembra in traja do 15. marca, a so letos že imeli nekaj akcij posipanja in pluženja.

To zimo bo v vzdrževanje vključenih več kot 150 sodelavcev VOC Celje s posebej prilagojenim voznim parkom. Ekipe imajo dolgoletne izkušnje in ravnokar zaključujejo še zadnja dela v pripravi na zimsko sezono. »Naše delo bo potekalo s pomočjo mreže 10 cestno vzdrževalnih baz, ki jih ima VOC razporejene po obeh regijah. Skupaj nas čaka vzdrževanje 1700 kilometrov državnih in občinskih cest, pločnikov, pešpoti,« je še dodal Kočevar. Pripravili so 13.000 ton peska, 10.000 ton soli in ustrezno količino magnezijevega klorida za moker posip cest.

Posipavanje in pluženje bo ponovno potekalo po določenem protokolu in prioritetni listi, ki jih določi Direkcija za infrastrukturo: »Takoj, ko začne snežiti, začnemo s posipanjem in nadaljujemo s pluženjem, ko zapade 10 centimetrov snega ali manj, če to prej poneha,« pojasnjuje naprej in ob tem prosi za razumevanje, saj, kljub obsežnemu aparatu, naenkrat ne morejo urediti vseh cest hkrati. Težave jim povzroča tudi zmeda, saj ljudje pogosto mislijo, da so odgovorni za prav vse ceste, čeprav za mnoge, predvsem občinske, skrbijo lokalni vzdrževalci. (Peter Čakš, odnosi z javnostmi VOC)

Sorodne novice

S 145 plužnimi enotami VOC pripravljen na zimsko službo

Jure Godler

Štajerski val v rojstnem kraju proslavil 70 let

ViP

Nove Drogine dobrote postale izbrani produkti leta 2023!

Jure Godler

Količina snega ustavila tudi zimsko službo

ViP

Ahac med tremi največjimi slovenskimi dobavitelji

Jure Godler

Na mestu Hotela Žonta bo zrasel nov kompleks

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več