0.1 C
Šentjur pri Celju
06/12/2023
sentjur.net

S 145 plužnimi enotami VOC pripravljen na zimsko službo

Celje, 15. november – VOC Celje zimsko službo na državnih cestah opravlja pod okriljem Direkcije RS za infrastrukturo. V skladu s pravilnikom o rednem vzdrževanju javnih cest posipavajo in plužijo cestne površine, ki so po pomembnosti razvrščene v različne razrede. Debelina snega na avtocestah, hitrih cestah, glavnih cestah, glavnih mestnih cestah in regionalnih cestah debelina snega zaradi posebnega protokola ob pluženju ne presega 10 centimetrov, na drugih cestah pa 15 centimetrov. V primeru napovedane poledice izvajajo posipanje na vseh površinah. Voc posebej poudarja, da je za učinkovito izvajanje zimske službe izjemnega pomena sodelovanje in razumevanje vseh udeležencev v prometu, ki morajo imeti ustrezno zimsko opremo.

VOC Celje v zimskem času skrbi za dobrih 2067 kilometrov državnih in občinskih cest v celjski in koroški regiji. Vzdrževanje cest je v zimskih razmerah razdeljeno v 7 prednostnih razredov, in sicer: 1. prednostni razred (avtoceste in hitre ceste), 2. prednostni razred (glavne ceste, glavne mestne ceste in pomembnejše regionalne ceste), 3. prednostni razred (ostale regionalne ceste, pomembnejše lokalne ceste, zbirne mestne in krajevne ceste ), 4. prednostni razred (ostale lokalne ceste, mestne in krajevne ceste, državne ceste s z manjšim prometom), 5. prednostni razred (javne poti, parkirišča, kolesarske povezave, ceste kategorije RT ), 6. prednostni razred (površine za pešce) in 7. prednostni razred (ceste in kolesarske povezave, ki se v zimskih razmerah zaprejo).

Šele nad 10 cm snežne odeje

Zimsko vzdrževanje teh površin poteka v skladu s pravilnikom o rednem vzdrževanju javnih cest, ki jih izvajalec zimske službe vedno redno pregleduje. Opravlja kontrolne vožnje v cestnem omrežju, v primeru napovedanega slabega vremena so ti obhodi pogostejši. Vozniki plužnih vozil se odpravijo na ceste takoj, ko je na njih dovolj snega za uporabo pluga. Odstranjevanje snega v skladu s pravilnikom poteka tako, da v I. in II. prednostnem razredu debelina snega ne presega 10 centimetrov, na drugih cestah pa 15 centimetrov. »Zato moramo s pluženjem začeti toliko prej, da ob zaključku obhoda vozila navedene količine niso presežene. Na ta način moramo prevoznost vzdrževati med 5.00 in 22.00 uro, izven tega časa so dovoljeni prometni zastoji do 2 uri,« pojasnjujejo v VOC-u. »Kljub vsem naporom v času zelo močnega in obilnega sneženja ne moremo zagotavljati t. i. črne ceste, zato voznike pozivamo k strpnosti, prilagoditvi vožnje in spremljanju informacij o stanju na cestah,« pojasnjujejo v VOC-u.

Posipanje cest ob nevarnosti poledice vedno izvajajo na vseh cestah oz. površinah, ne glede na prednostni razred. Količino soli, drobljenca in magnezijevega ali kalcijevega klorida v VOC-u, tako kot drugi koncesionarji Direkcije RS za infrastrukturo po državi, določijo glede na temperature in stanja vozišča, še posebej upoštevajo nevarnost ledu ali sneg na vozišču. Pomembna dejavnika sta še vlažnost zraka in gostota prometa. »Prav zaradi spreminjanja vseh teh dejavnikov ne obstaja univerzalna formula za določitev količine posipnega materiala, ampak je ta vedno prilagojen konkretnim razmeram,« pojasnjujejo v VOC-u. Pri izvajanju akcij posipanja so pozorni na gostoto posipanja in širino pasu, kjer ga izvajajo. Če bi bil pas posipanja preširok, bi se preveč materiala razneslo na zelene in druge površine, če pa bi bil preozek, izvajalec zimske službe tvega, da ne bo učinkovito posipal cestne površine.

Primerno opremljena vozila

Za učinkovito vzdrževanje cest je, poleg pripravljenosti vzdrževalca, zelo pomembno tudi vedenje vseh udeležencev v prometu. V VOC-u opozarjajo, da so pri učinkovitem opravljanju zimske službe zelo pomembni dobro informirani vozniki, ki imajo primerno opremljena vozila in upoštevajo priporočila o vožnji v zimskih razmerah ter se prilagodijo akcijam pluženja ali posipavanja.

V zimsko vzdrževalno službo VOC-a Celje je letos vključenih 6 cestnovzdrževalnih baz in 5 zimskih točk na Celjskem in Koroškem, kjer je 314 zaposlenih razporejenih v 145 plužnih enot. V skladiščih so za zimsko vzdrževalno sezono pripravili 10.000 ton drobljenca, 11.100 ton soli in 33.350 litrov tekočine za moker posip cest. V teku je naročilo za dobavo 54.000 litrov tekočine za moker posip soli in količine soli z odpoklicem glede na potrebe. Posodobili so tudi zimsko opremo in sicer smo nabavili 6 posipalcev za soljenje in 2 snežna pluga. (VOC Celje)

Sorodne novice

V podjetju VOC Celje pripravljeni na zimsko sezono

Jure Godler

Prejeli smo: Pluženje in posipavanje že poteka

Jure Godler

Pripravljeni so na novo plužno sezono

Jure Godler

Merkur širi svojo mrežo prodajaln – v Šentjurju odprta franšiza

Jure Godler

VOC s 30 % več projektov kot v lanskem obdobju

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več