10.2 C
Šentjur pri Celju
28/09/2020
sentjur.net

Sodelovali bomo z različnimi subregijami

Krapina, 3. 2. 2017 – Župani občin Območnega razvojnega partnerstva Obsotelje in Kozjansko, to so občine Dobje, Kozje, Podčetrtek, Rogaška Slatina, Rogatec, Šentjur, Šmarje pri Jelšah  in sosednja občina Bistrica ob Sotli,  so v Krapini v petek, 3. februarja, podpisali Sporazum o medsebojnem sodelovanju med subregijo Obsotelje in Kozjansko ter Krapinsko-Zagorsko županijo. Gre za obmejni območji, ki že tradicionalno dobro sodelujeta, s podpisom omenjenega sporazuma pa želijo lokalne skupnosti na območju to sodelovanje še nadgraditi, predvsem v smislu podpore pri povezovanju posameznih deležnikov na obeh straneh meje. Sporazum je v imenu Občine Šentjur podpisal župan mag. Marko Diaci.

Sporazum opredeljuje sodelovanje v obliki priprave in izvedbe skupnih projektov, uradnih obiskov, študijskih potovanj, konferenc in sodelovanja na sejmih, kulturnih in drugih dogodkih in se bo nanašalo na naslednja področja:

  • pridobivanje in uporaba sredstev iz skladov in programov Evropske skupnosti,
  • spodbujanje sodelovanja in skupnega razvoja gospodarstva,
  • sodelovanje in razvoj enot lokalne samouprave,
  • kmetijstvo in razvoj podeželja,
  • varstvo okolja,
  • turizem in šport,
  • zdravstvo,
  • izobraževanje in kultura,
  • promet in komunalno gospodarstvo.

V obdobju pretekle EU finančne perspektive 2007–2013 je bilo na čezmejnem območju izvedenih 12 čezmejnih projektov sodelovanja v skupni vrednosti preko 5 milijonov EUR. Partnerji v projektih so bile poleg občin in Krapinsko-Zagorske županije tudi razvojne agencije na območju (ZARA iz Krapine na hrvaški strani ter RA Sotla in RA Kozjansko na slovenski strani), turistične organizacije, javni zavodi na področju razvoja turizma, kulture, izobraževanja, varovanja in ohranjanja okolja.

Kot je ob podpisu povedala direktorica RA Kozjansko Andreja Smolej, so v luči nadaljnjega sodelovanja v pripravi že novi projektni predlogi čezmejnega sodelovanja, ki se bodo prijavljali na razpise operativnega programa Interreg Slovenija–Hrvaška 2014–2020. Prve projekte so že prijavili v okviru drugega razpisnega roka v novembru 2016 predvsem s področja interpretacije dediščine v povezavi s turizmom. Rezultate pričakujejo v mesecu maju 2017.

Podpis Sporazuma je bil organiziran v okviru slavnostne otvoritve področne pisarne programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija–Hrvaška v Krapini, v organizaciji Službe vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko in Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvaške.  Krovni sporazum o sodelovanju med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško ter programskimi strukturami v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška je bil podpisan 24. januarja 2017, vsebina pa je dostopna na:  http://www.si-hr.eu/si2/program/programski-dokumenti-2/ (vir: Občina Šentjur)

Sorodne novice

Občinski praznik brez omenjanja besede, ki visi nad nami

Jure Godler

Vožnja s kolesi, sprehod in avto v garaži je “in”

Jure Godler

V prvi polovici septembra v Šentjurju 16 okužb

ViP

V Šentjurju unovčenih skoraj 300 bonov, Dobje unovčevalce še čaka

ViP

Nova okužba z novim koronavirusom na Šentjurskem

ViP

Leto 2021 bo leto Josipa Ipavca

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več