5.6 C
Šentjur pri Celju
20/10/2020
sentjur.net

Abraham in njegovi pevci zapeli v Šentvidu pri Planini

Šentvid pri Planini, 23. 11. 2019 – V Kulturnem domu Šentvid pri Planini so planinski pevci pripravili koncert, posvečen 50-letnici delovanja Moškega pevskega zbora Planina pri Sevnici. Obiskovalci, ki so do zadnjega kotička napolnili dvorano, so spremljali nastop zbora. Zbora, ki težkim časom za ljubiteljsko moško petje kljubuje s planinsko trmo in z močjo predanih posameznikov. Med njimi gre zagotovo pohvaliti predsednika pevskega društva Ludvika Vouka, ki je uvodoma nagovoril zbrane.

Program koncerta je zborovodja Matej Romih zasnoval v dveh delih, v prvem so pevci predstavili zahtevnejši program, v katerem so se zvrstile tudi skladbe sodobnih slovenskih skladateljev. Mednje sodi tudi študent Akademije za glasbo in član planinskega zbora Matic Romih. Pevci so zapeli kar dve njegovi skladbi. Pesem Planini so prvič zapeli na reviji zborov in je nastala z uglasbitvijo besedila domačinke, pesnice Ivanke Uduč. Izkazali so se kot odlični glasbeni interpreti, kar se ni čuditi, saj so med njimi tudi profesionalni instrumentalisti. Njihov prispevek je prišel do izraza predvsem v drugem, bolj zabavnem delu koncerta. Spored so zaključili z Ipavčevo Slovenec sem, pri kateri so se jim pridružili nekdanji pevci.

Visoka priznanja pevcem

K dobremu vzdušju je veliko prispevalo sproščeno in vsebinsko bogato vodenje Luke Žerjava. Tako smo obiskovalci pridobili dobrodošle informacije o zgodovini zbora in o nekdanjih članih, ki so zaznamovali delo planinske pevske druščine. Jubilejno slovesnost so nadgradila priznanja Javnega sklada za kulturo, ki jih je podelila vodja šentjurske izpostave Anita Koleša. Bronastim, srebrnim in zlatim Gallusovim priznanjem sta se pridružili še dve častni znački Antonu Tislu in Mateju Romihu, ki sta zborovski dejavnosti zvesta že 35 let.

Za prijetno presenečenje je poskrbela predsednica Zveze kulturnih društev Šentjur Marija Rataj, ki je najstarejšemu članu zbora Francu Španu podelila priznanje ZKD. Priznanje se sicer podeljuje na Ta veseli dan kulture 3. decembra, glede na prijetno okoliščino, da je bil koncert le nekaj dni prej, pa je bila izročitev priznanja dobrodošla popestritev slavja, ki so ga počastili še člani nekaterih prijateljskih pevskih zborov in domače krajevne skupnosti s čestitkami in dobrimi željami.

Koncert MOPZ Planina in glasbena dejavnost v teh krajih pod Bohorjem dokazuje, da je Abraham s svojimi sedmimi sinovi tod okoli zasejal generacijo odličnih pevcev, glasbenikov, pevovodij in celo skladateljev. (AK, foto: Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Abraham prvošolcev generacije 1969

Jure Godler

Prejeli smo: Planinčani osvojili Normandijo

Jure Godler

Več kot 750 pevcev pelo na regijskem srečanju v IKC

Jure Godler

Učenci in učitelji zamenjali vloge

Jure Godler

OPZ Planina domov prinesel 1. nagrado

Jure Godler

Na mladih Zarja stoji že 110 let

Majda Rezec
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več