29.1 C
Šentjur pri Celju
19/06/2024
sentjur.net

POŠ Loka pri Žusmu praznovala pol stoletja

Loka pri Žusmu, 17. 5. 2024 – V Podružnični osnovni šoli Loka pri Žusmu so s prireditvijo obeležili praznovanje petdesete obletnice podružnične šole, ki v osnovi spada pod osnovno šolo Slivnica pri Celju. Praznovanja v počastitev obeležitve jubileja loške osnovne šole se je udeležilo veliko število obiskovalcev, ki so do konca zapolnili prostor šolske telovadnice. Prireditev z naslovom »Po poteh šolskih spominov« so pripravili učenci skupaj z učiteljicami, v programu so sodelovali vrtčevski otroci z vzgojiteljicama ter pevski zbor učiteljic.

Vodja loške osnovne šole, Frida Gubenšek, svojim učencem in kolegom vedno rada pove, da se z voljo vedno najde pot. »Petdeset let je dolga pot, prežeta z izzivi, pogumom in strahom, smehom in solzami, prijateljstvom in pomočjo. Skupaj z otroki, starši, učitelji in vsemi drugimi zaposlenimi smo ustvarjali skupnost, ki je drug drugemu dajala znanje, vrednote, prijateljske vezi, ki nas bodo vedno povezovale,« je uvodoma povedala Gubenškova.

Potres uničil šolo

Pred nekaj več kot petdesetimi leti je Kozjansko zajel močan potres, ki je uničil marsikatero stavbo. Škodo je utrpela tudi nekdanja šola v Loki pri Žusmu. Za kratek čas je postala neuporabna za pouk. Dva meseca kasneje je sredi ruševin in s pomočjo pridnih rok začela rasti nova zgradba, ki je nadomestila staro. Sanje so tako kmalu postale resničnost in v dveh mesecih po potresu so v Loki pri Žusmu dobili moderno in prostorno šolo. 29. septembra 1974 je na široko odprla svoja vrata in pričela pisati novo pravljico, njeni glavni junaki pa so bili ves čas enaki – šolarji. Šola je tako skozi leta rastla, se razvijala ter s pomočjo učencev in učiteljev zorela in se bogatila.

»V petih desetletjih se je na šoli marsikaj spremenilo,« je povedala ravnateljica Breda Županc, ki je šoli čestitala za njen jubilej ter poudarila njene vrednote. »Šola v Loki pri Žusmu diha s svojimi učenci, učitelji in lokalnim okoljem. Kot ravnateljica sem ponosna na dosežke učencev, ki s svojo vztrajnostjo in trudom dosegajo lepe uspehe na različnih področjih. Ponosna sem tudi na učiteljice, ki s svojo predanostjo in strokovnostjo ustvarjajo spodbudno učno okolje,« je še dodala ravnateljica. V šoli se vzgajajo tudi vrednote, spoštovanje, empatija in solidarnost, zato se bodo tudi v prihodnje trudili za ohranjaje kakovostnega pouka in skrbi za vsakega učenca njihove šole.

Izdali tudi zbornik

Loška šola je trikrat spremenila svojo podobo, zamenjala okna, vrata, tla, peči za ogrevanje, štirikrat si je nadela novo pokrivalo, se opremila z računalniki. Med drugim je leta 2005 dobila tudi šolsko telovadnico, katere so se razveselili prav vsi. Zbrane je pozdravil tudi župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci in predsednik krajevne skupnosti Loka pri Žusmu Srečko Krajnčan, ki pa je otroke, kot vedno, presenetil tudi s sladkim presenečenjem.

Ob jubileju šole so izdali tudi zbornik z istoimenskim naslovom, kot so poimenovali prireditev »Po poteh šolskih spominov« v katerem je opisana zgodovina šolanja v kraju, najpomembnejše dejavnosti, projekti, tekmovanja in še veliko drugih zanimivosti. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi razstavo fotografij in izdelkov loških učencev. Ob koncu prireditve so se s podeljenimi številnimi zahvalami zahvalili  vsem, ki so jim v teh 50 letih omogočali, da tukaj delujejo kot velika družina.  (Tjaša Ferlež, foto: Franci Hrovatič)

Sorodne novice

Obeležili 50-letnico delovanja PGD Prevorje

Jure Godler

Abraham in njegovi pevci zapeli v Šentvidu pri Planini

Tjaša Ferlež

Učenci in učitelji zamenjali vloge

Jure Godler

Vrtec praznuje. Kaj praznuje? Rojstni dan!

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več