25.3 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Anin večer na poti od Radane vasi do Ponikve

Prevorje, 16. 2. 2019 – Kulturno društvo Prevorje je na petem Aninem večeru gostilo Franca Kovača, avtorja knjige od Radane vasi do Ponikve. Za pevsko poslastico je poskrbel najstarejši zborovski sestav na šentjurskem, Moški pevski zbor skladateljev Ipavcev Šentjur. 

Franc Kovač, ki je v »naših« krajih še najbolj poznan kot nekoč veterinar, danes pa širše tudi zaradi svoje avtobiografije od Radane vasi do Ponikve. V njej odstira svojo življenjsko pot na svojstven, na trenutke dokaj intimen in odkrit način, kar bralca vsekakor potegne v tok branja. Pred razpredanjem avtobiografskega zapisa je na željo voditeljice večera Marije Frece Perc sogovornik najprej povedal anekdoto iz terena, ko je te kraje obiskoval še kot veterinar. Obiskovalcem večnamenskega prostora prevorske šole je razjasnil, da je Radana njegova rojstna vas, ki leži pod Brinjevo goro in le okoli 20 km oddaljena od Ponikve, kjer domuje sedaj. Nato sta se z voditeljico večera podala po nekaterih poglavjih zapisov iz njegovega življenja. 

»Vojaško sodišče in enajst mesecev zapora v Zenici sta me trdno prizemljila«

Kovač med drugim v svoji knjigi nazorno opisuje izgnanstvo družine v sosednjo Hrvaško v Donje Kupčine, odkoder so se po vseh teh doživetih grozotah, domov vrnili vsi. Iz tega obdobja razkrije kar nekaj bolečih izkušenj, ki pa mu prevelikih travmatičnih spominov niso pustile. Nato je spregovoril še o študiju veterine in delil izkušnje iz obdobja služenja vojaškega roka v Sarajevu, ki ga je zaznamovalo kot političnega zapornika. V svojih zapisih odkrito govori tudi o svojih ljubezenskih poteh in stranpoteh, o čemer tokrat ni spregovoril, se je pa dotaknil šentjurske politične, predvsem aktualne scene.

Sicer pa jo je na začetku prav on krojil, kot predsednik skupščine Občine Šentjur in poslanec. S svojim videnjem se je predstavljal tudi kot večletni urednik Šentjurskih novic, kako in zakaj se je končala pot tovrstnega njegovega poslanstva, je tudi povedal obiskovalcem Aninega večera. Prav tako je spregovoril o soočenju z boleznijo, ki potre še tako hrabrega človeka in na vprašanje Perčeve, če že pripravlja kaj novega, je bolj kot ne, molčal. Kljub temu je voditeljica povedala, da verjame, da bo še kaj nastalo izpod njegovega peresa. Kovač se ji je zahvalil za povabilo, že na samem začetku pa pohvalil tovrstne pogovorne večere, ki jih ustvarja Perčeva. 

»Bleščeča pot vztrajnosti in resnosti zbora«

Že v samem uvodu je iz grl članov Moškega pevskega zbora skladateljev Ipavcev Šentjur zadonela Ipavčeva Slovenec sem. Nato so se v nadaljevanju predstavili in občinstvo navdušili še s kar nekaj pesmimi iz svojega repertoarja. Zbor, ki ga vodi Valentina Černe, pa se je predstavil tudi v besedi in sliki. Predsednik zbora Rado Marot je med drugim povedal, da neprekinjeno delujejo že 74 let. Njihovo delovanje temelji na negovanju bogate šentjurske dediščine skladateljev Ipavcev, pa tudi Slomška in drugih. Predstavil je zgoščenko Naši Ipavci, na kateri so združeni nekateri moški pevski zbori Občine Šentjur, na ta uspeli projekt pa so nadvse ponosni.

Skupaj s članom zbora Radom Frecetom sta obiskovalcem predstavila še pot od samega začetka do danes. Zbor je spremljal in se tudi samostojno predstavil z romunsko ljudsko glasbo, harmonikar Andraž Frece, absolvent akademije za glasbo. Za sabo ima že številne tekmovalne dosežke na tem področju. Gostitelji večera so bili krajani Košnice, ki so poskrbeli za prijetno in kulinarično vzdušje tudi v neuradnem delu večera.

Majda Rezec 

Sorodne novice

20 let nove šolske stavbe na Prevorju

Jure Godler

Prejeli smo: Človek kot neponovljiv posameznik v koktajlu svojih talentov

Jure Godler

Predstavila se je Krajevna skupnost Dramlje

Jure Godler

Veselo s Pišečko Mico in Petko

Majda Rezec

V enajsto sezono Aninih večerov vkorakal Čarli Čeplin

Jure Godler

»Mama je ena sama«

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več