1.3 C
Šentjur pri Celju
06/12/2021
sentjur.net

Anita Koleša: Poslanec mora biti iz stranke, ki vodi vlado

Gospa Koleša, bili ste poslanka Državnega zbora RS v mandatu 20142018. Kako ocenjujete pretekli mandat?

Vedno bom ponosna na vse, kar smo v teh štirih naredili dobrega. Državo smo  postavili na noge, ljudem vrnili optimizem in zdaj je najboljši čas, da izpeljemo še vse tisto, za kar je zmanjkalo časa ali politične volje. Imamo presežek v javni blagajni, izjemno gospodarsko rast, nizko nezaposlenost, zagnali smo investicije v železniško in cestno infrastrukturo, sprejeli smo mnogo zakonodajnih ukrepov za izboljšanje delovanja pravosodja, izobraževanja, delovanja občin, izboljšali smo položaj policistov in plače javnim uslužbencem. Povečali smo socialne prejemke in minimalno plačo, ustvarili pogoje za večje plače v gospodarstvu. Državne vzpodbude so bistveno povečale tuja vlaganja in vzpon inovativnih gospodarskih panog, postali smo digitalna zvezda Evrope.

V vašem mandatu smo tudi v občini zaznali nekatere že dolgo pričakovane investicije. Je pomembno, če ima kraj »svojega« poslanca?

Seveda je pomembno. Še posebej je pomembno, če je poslanec tudi iz stranke, ki vodi vlado. Vseskozi sem »bedela« nad nekaterimi načrti, povezanimi z mojimi kraji. Ministrstvo za infrastrukturo sem nenehno opozarjala na obnovo ceste Dolga gora−Loče, na popravila obupno zanemarjenih državnih cest, nadaljevanje gradnje ceste Planina−Sevnica, na most pri Zikošku …

Zagotovo sem pomagala, da smo v Šolskem centru dobili nov program veterinarskega tehnika in da je naša ministrica za zdravje izpolnila nekatere obljube, ki jih je dala našemu Zdravstvenemu domu. Že od prvega dne dalje pa sem si prizadevala, da se z mrtve točke premakne projekt Šentjurke obvoznice.

Kako ste se znašli v poslanski klopi? Kaj vas je najbolj navdušilo, kaj pa prizadelo?

Vedno me prizadene, če nekdo svoja stališča predstavlja na način, da pomanjkanje argumentov nadomesti z žaljenjem in diskreditacijo. Tega je bilo v poslanskih klopeh zelo veliko, sem pa ponosna, da smo poslanci SMC ohranili smer dostojne politične kulture. Prizadene me, ko se v javnosti ustvarja vtis bebavega, koristoljubnega in nesramnega poslanca. Vsak poslanec ima ime in priimek in pripada neki politični skupini.  Seveda nimam nič proti satiričnemu ali kritičnemu pogledu na naše delo, posploševanje slabega v politiki pa je bolj v škodo slovenski družbi kot poslancem. Razumem tudi pomanjkanje zaupanja v politiko, ne razumem pa, kako lahko ljudje političnim strankam, ki so jih v preteklosti najbolj pustile na cedilu, najbolj goreče zaupajo.

Ponovno kandidirate za poslanko. Zakaj?

Najpomembnejši razlog je vsebovan v mojem prvem odgovoru. Ker je država  sedaj zares v bistveno boljšem položaju kot pred štirimi leti, si upam napovedovati več investicij ter sodelovanja med državnimi institucijami in občinama Šentjur in Dobje. Brez pomoči poslanca iz Šentjurja bo to zelo, zelo težko, brez poslanca v vladnem paketu pa sploh ne. Moram pa priznati, da me zelo skrbi tudi možnost, da v Sloveniji zavlada zdraharska, populistična in nestrpna politika, sovražna do vseh, ki ne bodo zate.

Šentjurska obvoznica je že precej zguljena predvolilna tema. Vsake toliko časa slišimo kakšen nov datum začetka gradnje, v zemljo pa še ni bila zapičena nobena lopata. Kaj čakamo?

Projekt je zelo zahteven, ocena investicije je 74.000.000. Obljubo, ki sem jo dala pred štirimi leti, sem izpolnila, saj smo obvoznico obudili v življenje, odprli proračunsko postavko za začetek aktivnosti ter podpisali protokol sodelovanja Občine Šentjur in pristojnih ministrstev. Marca je bila zaključena prometna študija in predinvesticijska zasnova. Zdaj se mora začeti postopek projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja. Če bom med poslanci in če bo med nami ali v vladi minister Počivalšek, ki je velik motor projekta, bomo v tem mandatu zagotovili denar za gradbeni začetek izvedbe.

V poslanske klopi ste sedli kot vodja izpostave JSKD Šentjur. Pravijo, da enkrat kulturnica, za vedno kulturnica. Kaj je to kulturni evro in kakšne prednosti prinaša?

Gre za zakon, ki je v preteklosti pomagal zgraditi ali obnoviti prenekateri kulturni dom, objekte kulturne dediščine, kupiti opremo kulturnih društev, knjižnic … S krizo so investicije popolnoma zamrle, udarila so nas še »nekulturna« pogajanja prejšnje vlade z EU, ki v sedanji perspektivi niso zagotovila nobenega denarja in kulturni euro je edini način, da spet začnemo vlagati v kulturo. Čaka nas Drama, čaka NUK, propadajoči gradovi, doma pa Center Gustav, prostori za delovanja društev in mladinskih centrov, oprema za digitalizacijo knjižničnega gradiva, nakup glasbenih inštrumentov in še marsikaj.

Koalicijski dogovori tega mandata kulturi niso namenjali velikega pomena, zato je pripadal partnerju, ki nima nobenega strateškega, kaj šele razvojnega načrta na tem področju. DESUSova ministrica je sicer pripravila predlog zakona o kulturnem evru, ki je bil skupek želja posameznih interesov, zato ni čudno, da je propadel. Tudi minister Peršak, ki ga zelo cenim kot pisatelja, ni imel za preboj kulture nobene politične podpore svoje stranke. Zato smo Zakon o kulturnem evru spisali v poslanski skupini SMC. Koalicijski partnerji so ga v prvi obravnavi v DZ podprli, v zadnjih mesecih pa skupaj z opozicijo bojkotirali njegov sprejem.

Do konca nas je podpirala samo levica.

Stranki SMC se očitajo vse težave, s katerimi se ukvarja Slovenija, tudi tiste, ki se vlečejo že desetletja, ko stranke še sploh ni bilo v političnem življenju …

To je usoda strank, ki so na oblasti. Poglejte samo problem zdravstva: sistem smo postavili po osamosvojitvi, potem pa so iznajdljivi posamezniki našli znotraj tega odlične priložnosti za dober zaslužek, sistem je začel pokati po šivih in vse vlade do sedaj so počepnile. Javnost je sprejela percepcijo katastrofičnega stanja, kar še otežuje realen pogled na težave. Čakalne vrste so res problem, toda nujnih primerov nihče ne postavi v vrsto. Spomnite se, kako vsesplošno sprejemljivo je bilo, da zdravnik na stroške farmacevtske družbe potuje po svetu. Še hvalili so se s tem, danes pa se zaklinjajo proti korupciji in sodelujejo v akcijah proti spremembi zdravstvene zakonodaje. Verjetno je jasno, zakaj.

Ali pa problem nizkih pokojnin. V času Pahorjeve vlade je SDS z referendumom onemogočila sprejem pokojninske reforme. Dobili smo jo z zamudo, znižali pokojninsko osnovo, ki je, razumljivo, znižala znesek pokojnin. Potem je svoje naredila še kriza in šele v tej vladi smo ponovno lahko začeli z rednimi uskladitvami pokojnin. Zdaj pa nas čaka nova reforma pod težo vedno večjega števila upokojencev.

Enako je z drugim tirom, pa še marsikaj bi lahko navedla kot primer. Je pa tudi res, da vsi hočejo spremembe samo do tedaj, ko se zares začnejo.

Zakaj mislite, da vas naj volivci ponovno izvolijo. Kaj pridobita Občina Šentjur in Občina Dobje z vami?

Skupaj z mojimi mladimi sodelavci v LO SMC Šentjur smo evidentirali še vrsto nalog pri katerih lahko država pomaga. V mislih imam seveda nadaljevanje nujnih obnov  in preplastitev naših cest,  večji zagon turistične dejavnosti z vključitvijo Slivniškega jezera in boljše sodelovanje z Šolskim centrom Šentjur na način, da se ta izobraževalna ustanova bistveno bolj dejavno vključi v življenje kraja. Med drugim želim obnoviti idejo o odkupu Hotela Žonta za izobraževalne in gostinsko-turistične namene.

V naslednjem mandatu moramo priti do temeljite obnove telovadnice v Hruševcu,  narediti korak naprej pri izgradnji večnamenskega doma za gasilce, izvesti program že načrtovanih kolesarskih poti in jih povezati še z varnimi potmi v šolo. V bližini AC moramo  realizirati t.i. Park & Drave za vse, ki dnevno uporabljajo avtomobil za pot v službo. Poiskati moramo  možnosti za to, da bodo mladi ostali doma, tudi z gradnjo novih neprofitnih stanovanj in v vsaki krajevni skupnosti,  v mestu pa še posebej, preučiti možnosti za kvalitetno preživljanje prostega časa. Vse to in še kaj so projekti, kjer lahko kot poslanka pomagam svojim krajem

Pa še nekaj želim povedati prebivalkam in prebivalcem mojih občin: pred štirimi leti sem se podala v parlament z mislijo na Ježkove verze, ki ostajajo tudi vnaprej moje vodilo. Pravijo pa takole:

Kdor gor lazi, naj le pazi,

da ne zmoti mu glave.

Le tisti gori ostane,

ki zre na doli zbrane

in še od gori vidi jim v srce.

Hvala za vaš pogovor in srečno na volitvah! (naročnik intervjuja SMC)

Sorodne novice

S kulturne pip’ce teklo od klasike do Avsenikov

ViP

Preučevali življenje Josipa Ipavca in ga upodobili s pop artom

Jure Godler

S Pop artom Josip približali umetnika mladim

Jure Godler

Novi minister, nova obljuba: začetek gradnje obvoznice leta 2023

ViP

Jezerniki ustvarili križišče štirih edinstvenih poti

Jure Godler

S cerkvenega obzidja prekinili kulturni post

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več