16.7 C
Šentjur pri Celju
03/07/2020
sentjur.net

Anitin modri blog: Zapreti ali odpreti? To je zdaj vprašanje

Razprava o zaprtih ali odprtih trgovinah ob nedeljah me je spomnila na eno zimsko dopustovanje v znanem smučišču v Avstriji. Bila je pustna nedelja in našo druščino je v hladilniku čakala zajetna krača, ki smo si jo želeli privoščiti po smučarskem popoldnevu. Že pri zajtrku ugotovimo, da je kruha samo še za vzorec in še ta bo pošel, preden si vsi nadenemo smučarska oblačila. Zato se naši moški takoj podajo v bližnjo trgovino po dve štruci, saj krače pač ne gre jesti brez kruha. Tudi zato ne, ker se potem še piti ne da. (Pustimo ob strani, da so morali trije moški po dve štruci kruha.) Po dobri uri so se vrnili z nekaj vrečkami čipsa, ki so ga kupili na črpalki, vse tri trgovine v mestu in na obrobju našega turističnega naselja so bile namreč zaprte. Pa ne le trgovine, še »naša« kavarna, kamor smo se v preteklih delovnih dneh zatekli na pijačo, je nosila zlovešč napis: Geschlossen.

Slovenci, navajeni odprtih trgovin od petka do svetka, smo se ob aktualnem vprašanju odprtosti trgovin v nedelovnih dneh nagnili na stran tistih, ki zagovarjajo nedeljsko in praznično zaprtje. Se strinjam.

Ali bomo manj nakupovali in manj zapravili, če bodo trgovine večkrat zaprte? Verjetno ne. Ali sme država omejiti ali vsaj omiliti potrošniške navade svojih državljanov in ali jim sme omejevati pravico koristiti svoj prosti čas, kot ga sami želijo?

Trgovci so nas s svojimi poslovnimi modeli akcij, popustov in zbiranja točk, zasvojili s potrošništvom, k temu so svoje dodali še veliki trgovski centri, ki kar kličejo po druženju med bleščavimi stekli in glasnimi kupci.

O škodljivosti nedeljskega dela za zaposlene v trgovini je bilo povedanega veliko. Nič ne nadomesti prostega dne in nujno potrebnega počitka. Pravice delavcev so daleč pred pravicami potrošnikov. Res je, da obstajajo delovna mesta, ki se zaradi narave dela ne morejo izogniti nedeljam, toda delo prodajalca in prodajalke zagotovo ni med njimi.

Škodljivo za potrošnike, škodljivo za zaposlene. Od tod do škodljivosti za celotno družbo ni več veliko, zato je moje mnenje, da je država dolžna storiti odločnejši korak proti omejevanju potrošništva, pa četudi z zakonskimi prepovedmi. Pri tem me ne prepričajo stališča mojih poslanskih kolegov, ki strogo zagovarjajo prosti trg, neomejevanje svobodne gospodarske pobude in kaj je še takih liberalnih zapovedi našega ekonomskega sistema. Zgodovina nas je že veliko naučila, ni potrebno, da napake ponavljamo.

Zanimivo pa je, da smo se resno začeli ukvarjati s problemom odprtih trgovin ob nedelovnih dneh šele, ko so pravice potrošnikov in zaposlenih v trgovini postale škodljive za trgovce. Daljši odpiralni čas, večji stroški, pomanjkanje delavcev so jih zelo hitro posedli za pogajalsko mizo s sindikati. Škoda, da smo imeli poslanci na mizi tako zanič predlog zakona, sicer bi bila »grožnja« z državno intervencijo bistveno bolj realna.

Lastnike trgovin nič ne zaustavi pri namerah izgradnje novih in novih prodajanih površin, čeprav je znano, da smo Slovenci glede tega že sedaj evropski rekorderji. Bomo dočakali, da bodo lastniki trgovin namesto investiranja v nov trgovski center, denar namenili povečanju plač svojim zaposlenim in jim omogočili, da si s povišico privoščijo doživeto nedeljo ali praznični dan?

Veliko vprašanj. Toda, če ni vprašanj, tudi odgovorov ne more biti.

Želim vam, da v letu 2018 dobite obilico pravih odgovorov.

Anita Koleša, poslanka

Sorodne novice

Jezerniki ustvarili križišče štirih edinstvenih poti

Jure Godler

S cerkvenega obzidja prekinili kulturni post

Jure Godler

Prejeli smo: Korona odnesla tudi jubilejno pevsko revijo

Jure Godler

Kolumna: Izkoristite priložnost

Bogdan Rahten

#koronaintervju št. 6: Anita Koleša, vodja JSKD OI Šentjur

ViP

Kolumna: Na koga smo v resnici jezni?

Bogdan Rahten
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več