3.2 C
Šentjur pri Celju
01/12/2022
sentjur.net

Bravo, Španič! Tekma prekinjena, nadaljevanje brez gledalcev v ponedeljek

Šentjur, 21. 4. 2018 – Šentjurski košarkarji so v soboto gostili rivale – ekipo KK Rogaška. Napoved tekme je že sama po sebi zanimiva, saj v šentjursko dvorano OŠ Hruševec Šentjur pridejo tudi glasni navijači gostujoče ekipe. Vendar so varovanci šentjurskega trenerja Jakše Vulića dobili trde noge že v samem začetku, kar so spretno izkoristili Slatinčani, in povedli že na začetku z dvomestno številko. Prednost je do sredine prvega polčasa rasla in se v določenem trenutku že zdela neulovljiva, ko so naši le strnili svoje vrste in z nekaj uspešnimi meti za 3 točke – Miloša Pešiča in Jana Rizmana prednost počeli počasi topiti. Na začetku zadnje četrtine, ko so šentjurski košarkarji ponovno pridobivali moment na tekmi in je prednost padla na sedem točk zaostanka, se je zgodilo nekaj sila nenavadnega.

Sodnik Milan Španič je sredi napada rogaške ekipe prekinil tekmo. Kaj se je dogajalo v naslednjih minutah, je še vedno zavito v skrivnostno tančico. Najverjetnejši razlog za prekinitev tekme je vzklik iz smeri Šentjurskih vitezov: “Bravo, Španič”, s katerim so naši zvesti navijači skušali opomniti sodnika na pošteno sojenje vsaj do konca tekme. Da sploh ne omenjamo sojenja, ki je že skoraj očitno bilo naklonjeno gostom iz Rogaške. Sodnik je verjetno zaslišal svoje ime s strani navijačev in ustavil tekmo. Sodniški odločitvi je nasprotoval Dejan Fideršek, kot športni direktor, in kazalo je, da bo izključen tudi on. Delegat in sodniki so zahtevali izpraznitev dela tribun, kjer navijajo Šentjurski vitezi brez prave obrazložitve, zakaj je to zahteval. Ker je po pogovoru s predsednikom KK Šentjur Dušanom Debenakom odšel iz dvorane le del navijačev, sta sodnika prekinila tekmo v 31. minuti igranja.

Epilog

V nedeljo zvečer je KZS objavil naslednje sklepe:

1. Tekma Šentjur : Rogaška se nadaljuje pri rezultatu 51 : 58 in času 9 minut 36 sekund pred zaključkom četrte četrtine. Za nadaljevanje tekme se uporabi stanje v zapisniku tekme (osebne napake, time outi), ki ga na tekmo prinese tehnični komisar, nastopijo lahko igralci, ki so zapisani v zapisniku tekme.
2. Tekma Šentjur : Rogaška se nadaljuje v ponedeljek, 23. 4. 2018, ob 19 uri.
3. Na tekmi opravljajo naloge uradnih oseb tekme iste osebe, ki so opravljale naloge na prekinjeni tekmi, potne stroške uradnih oseb krije KK Šentjur.
4. Stroške prihoda gostujoče ekipe na tekmo krije KK Šentjur.
5. Nadaljevanje tekme se glede na razlog o prekinitvi odigra brez gledalcev.
6. Vse ostale sklepe v zvezi z registracijo tekme bo komisar lige sprejel po zaključku tekme in prejetih dodatnih izjav klubov.

Pismo predsednika

Spoštovane prijateljice in prijatelji KK Šentjur in KK Rogaška 

Namesto včerajšnjega košarkarskega praznika v Šentjurju smo dobili košarkarsko sramoto. In to na Jurjevo soboto, na košarkarskem derbiju, za katerega živijo in o katerem govorijo na Kozjanskem tudi tisti, ki košarke ne spremljajo. Ta lokalni derbi Kozjance druži in utrjuje prijateljske vezi na lokalni ravni. Ob tej priložnosti bi se zahvalil vsem obiskovalcem košarkarskega dogodka, zlasti pa glasnim domačim in gostujočim navijačem, ki ste znali narediti odlično vzdušje v Hruševcu. Za kupljeno karto ste lahko spremljali le 30 minut in 24 sekund tekme. Za izpadlih 9 minut in 36 sekund se vam opravičujem, pa ne vem v čigavem imenu!

Prvi sodnik je prekinil tekmo z zahtevo po izpraznitvi dela tribune, kjer so bili Šentjurski vitezi. Ob prekinitvi so vzklikali BRAVO, ŠPANIĆ. Isti sodnik mi ni obrazložil vzroka prekinitve, brez predhodnega opozorila. Potožil je nad nekulturnimi žaljivkami, ki jih je prejel v prvem polčasu od posameznih gledalcev. Sam jih nisem slišal, ker sem bil z mislimi v tekmi. So mi pa varnostniki po tekmi zatrdili, da je bilo slišati nekaj žaljivk in kletvic na račun sodnikov in sojenja iz obeh strani tribune. Kot predsednik KK Šentjur se želim ograditi od nekulturnega obnašanja posameznikov na tekmi. Zavedati se moramo, da je igrišče in vse ob njem namenjeno vzgoji naših in vaših otrok. S svojim zgledom moramo poskrbeti za to, da bo naš dialog strpen, gostujoče ekipe in navijači pa naši gostje. Košarkarske dvorane morajo biti dvorane glasne podpore, druženja, srečevanja košarkarskih navdušencev in prijateljevanja.

Po tekmi so se sodniki in delegat počutili ogroženo. Zahtevali so policijsko spremstvo. Človek se lahko počuti ogroženega takrat, ko nekomu naredi krivico in pričakuje maščevanje. Zaradi takih občutkov naših gostov, sodnikov in delegata, me je bilo sram, ker smo v našem okolju naredili premalo, da bi lahko gostje spoznali dušo kozjanskega človeka, navkljub njihovim namernim ali nenamernim napakam. Zato sem jih namesto policistov pospremil do avtoceste sam. V ligaškem tekmovanju tekmujemo klubi v skladu s Tekmovalnimi propozicijami KZS 1. SKL za člane. 89. člen teh propozicij se dotakne sobotnega dogodka. Če povzamem, lahko sodnik prekine tekmo, če žaljivi gledalci ne zapustijo dvorane. Ali je vzklikanje gledalcev »Bravo, Španić!« nešportno, nekulturno, žaljivo in rasistično navijanje gledalcev, presodite sami. Prav tako denimo uradni napovedovalec ni prejel navodil, da bi opozoril, da takšno vzklikanje ni v skladu s pravili športnega vedenja. Zaradi vsega skupaj sem se kot predsednik kluba odločil, da Šentjurski vitezi ne zapustijo dvorane. Prvi sodnik je po tekmovalnih propoziocijah smatral, da je dogodek incident v dvorani in je odpiskal konec tekme.

Komisar lige je danes izdal sklep, da se prekinjena tekma odigra jutri, v ponedeljek, 23. 4. 2018, ob 19. uri, pred izpraznjeno dvorano, z istimi akterji. Vse stroške nove tekme bo nosil klub KK Šentjur. V skladu s pravnim poukom se bomo na sklep komisarja lige pritožili. Vsekakor se vam, drage gledalke in dragi gledalci, opravičujem v svojem imenu, ker niste in najverjetneje ne boste videli tistega, kar ste plačali. Pred koncem filma se je namreč ta strgal! Če bi navkljub krivici dopustil izpraznitev dela dvorane, bi se danes počutil »bedno«. Zato lahko le rečem: SKUPAJ SMO ODLIČNA EKIPA! Dušan Debenak, predsednik UO KK Šentjur (Jure Godler).

Sorodne novice

Damjan Novaković že tretjič trener KK Šentjur

Jure Godler

Novi trener KK Šentjur prišel in odšel

Jure Godler

KK Šentjur: Letošnji cilj je Liga za prvaka

Jure Godler

Jožetu Palčniku nagrada košarkarske zveze

ViP

KK Šentjur: V nepomembni tekmi razbili Krko

Jure Godler

Šentjurčani z mega uvodom k mirni končnici

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več