24.9 C
Šentjur pri Celju
13/07/2024
sentjur.net

Na Rifniku čakali prvi poletni sončni vzhod

Rifnik, 21. 6. 2024 – Poletni solsticij je v letu 2024 nastopil pri nas 20. junija, ob 22:50 uri. Sončev obrat ali solsticij je astronomski dogodek, ki označuje najdaljši dan leta, kot tudi začetek koledarskega poletja na severni polobli. Na ta dan je severni pol Zemlje doseže največjo nagnejnost proti soncu in posledično je ta dan zaradi tega tudi najdaljši. Ta dan so slavile številne stare kulture – od Egipčanov, Majov, Druidov … Še vedno pa se nekaj poganske krvi pretaka tudi po naših žilah in Litha nekoč poganski praznik na ta dan nam je zapisan v DNK. Ta praznik so praznovali tudi Kelti, ki so nekoč imeli naselbino na vrhu Rifnika. Na ta dan so plesali in kurili kresove na vrhovih. Sonce je po keltskih verovanjih predstavljajo ogenj in toploto, ki je potrebna za rast, z baklami in kresovi pa so želeli počastiti tudi moč sonca in prosili za obilno rast pridelkov.

Že nekaj let zapored pa rojstvo sonca čakajo člani Športno umetniškega društva Rifnik (ŠUDR). Tudi letos so se že ob 4. uri zjutraj podali na naš Rifnik. Več kot pedeseterica se je še v temi povzpela na domači hrib. Njihovemu vabilu pa so se odzvali ljubitelji solsticija od blizu in daleč. Znova sta za čarobnost trenutka poskrbela Irena in Šentjurčan Birman Shrestha iz Nepala, ki sta z zvočnimi posodami in gongom ustvarjala glasbo in vibracije, ki so se zlile z prebujajočo se naravo. Za jutrajnjo jogo pa je poskrbela Zdenka Vrečko. ŠUDR-ovci pa so poskrbeli tudi za zajtrk, da obiskovalci vzhoda sonca niso bili ne žejni ne lačni. (Jure Godler, foto: Tomaž Kolar)

Sorodne novice

Rekord teka na Rifnik še vedno nedosegljiv

Jure Godler

Razkrili kulinariko v času antike

Jure Godler

S pestrim dogajanjem obeležili 10-letnico delovanja

Tjaša Ferlež

Sveta maša kar na Rifniku

Tjaša Ferlež

Evropski teden mobilnosti – Dan za kolo

Tjaša Ferlež

Kelti so že četrtič zavzeli Rifnik

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več