8.3 C
Šentjur pri Celju
03/03/2024
sentjur.net

Razkrili kulinariko v času antike

Šentjur, 7. 10. 2023 – Člani Društva Skrinja so v sodelovanju z Razvojno agencijo Kozjansko pripravili dopoldansko delavnico Umetnost priprave hrane iz časa antike. V dopoldanskih urah so pri vhodu v Center kulture Gustav pripravili mize in zakurili ogenj za kuhanje in peko. “Namen današnjega dne je prikaz, kako so si včasih na ognju in preprost način pripravili hrano. Prikazali bomo, da so takratne prehranjevalne navade nekakšen moderni “slow food””, je povedala organizatorica dogodka Tanja Gobec. S tem je izpostavila, da so nekoč hrano pripravljali precej drugače in so temu posvetili veliko pozornosti. Hrano pa so nekoč večinoma pripravljali na odprtem ognju.

Za strokovno pomoč so na delavnico povabili tudi vodjo delavnice etnologinjo Polono Janežič, ki ji je uspelo zbrati nekaj receptov, kako so hrano pripravljali nekoč in na keltski oz. rimski naselbini na Rifniku. “Te jedi so iz obdobja, ko so ljudje živeli na Rifniku,” je dodala Gobčeva. O tem, kakšno hrano so jedli naši predniki, so etnologi ugotavljali po sledeh posod z novimi tehnologijami ali s kemijskim vzorčenjem. S tem skušajo ugotoviti, katera hrana je bila v skledah. Opora so jim tudi kakšni stari zapisi.

Jedli so zdravo

“Rimljani so kuhali hrano predvsem v keramičnih ali kovinskih loncih. Na njihovem meniju so bile kaše iz različnih stročnic, žita, pa tudi meso. Jedli so veliko kruha in mlečnih izdelkov – sira in veliko zelenjave. Osnovna maščoba je bila olivno olje in svinjska mast,” je povedala vodja delavnic Polona Janežič. Izpostavila je, da so takšne naselbine, kot je Rifnik, velikokrat uporabljale lokalno zelenjavo in manj uvoženih začimb, ki so bile dražje. Na jedilniku prebivalcev Rifnika pa je bilo tudi veliko živalskega mesa – predvsem goveda.

Na delavnici so pripravili enolončnico iz stročnic in žita z zelenjavo ter zelišči, ko so jih pridelali doma. Pripravili so kostanjev namaz in kruh, ki je vzhajan z moštom, skutin namaz z zelišči ter začinjeno vino. Spekli so tudi nekaj mesa – govejih ražnjičev in svinjskih kotletov. “Nekoč so jedli bolj lokalno in sezonsko. Največ prebivalcev je jedlo tisto, kar so našli v bližini svojih domov in kar so lahko pridelali. Tudi hrana se je pripravjala na drugačen način, kot se hrana pripravlja danes,” je še dopolnila Janežičeva. Poudarila pa je tudi, da je bilo velikokrat tudi pomanjkanje hrane. Po končani delavnici so pripravljene jedi tudi pokusili. (Jure Godler, foto: Kvirina M. Zupanc)

Sorodne novice

Sveta maša kar na Rifniku

Tjaša Ferlež

Kelti so že četrtič zavzeli Rifnik

Jure Godler

Rifniška dediščina v sodobnejši preobleki

ViP

Keltska vas s keltsko ministrico in županom

Jure Godler

Na najdaljši dan leta jutro čakali na Rifniku

Jure Godler

Kelti so živeli v deželi tej in na Rifniku

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več