10 C
Šentjur pri Celju
14/06/2024
sentjur.net

Čas je za sajenje. Po nasvete k Vrtnarstvu Valner

Šentjur, 18. 5. 2024 – Vrtnarstvo Valner je znano po tem, da nekajkrat na leto razvaja svoje stranke, poleg tega pa jim omogoči tudi celovit pogled v ponudbo vrtnarije. V času Šentjurjevega so pripravili Dan balkonskega cvetja, tokrat pa so dali poudarek na zeliščih in za obiskovalce pripravili Dan zelišč. Ponosno so razkazali celotni nabor zelišč, na vprašanja obiskovalcev pa so odgovarjali številni strokovnjaki. Tokrat se jim je znova pridružil dr. Janko Rode, priznan strokovnjak na področju zelišč, predavatelj, pisec knjig in strokovnih člankov na temu uporabe zelišč. Na vprašanja obiskovalcev je odgovarjala tudi Miša Pušenjak, ki je znova pokazala svoje obširno znanje na področju zelenjadarstva in okrasnih rastlin. Njima se je s koristnimi nasveti pridružila tudi Mateja Grobin Hlavaty, strokovnjakinja za hortikulturo, in drugi. Strokovnjaki so obiskovalcem razlagali, kako prepoznati zdravilnost v zeliščih, kako to uporabiti v kulinariki, kako zelišča pravilno posaditi in jim postregli s številnimi praktičnimi nasveti.

“Za naše stranke smo pripravili Dan zelišč, kjer lahko obiskovalci izbirajo med več kot 80 različnimi zelišči. S tem želimo predstaviti naš velik asortiment rastlin, ki jih lahko kupijo pri nas,” nam je zaupala Klavdija Valner Jovan iz Vrtnarstva Valner. Poudarila je, da je zdaj čas, ko se sadijo zelišča in razne zelenjavne sadike za balkone in terase. Vse rastline lahko sadimo zunaj na prostem. “Vsako leto pripravimo veliko novosti – prihajajo nova zelišča in novo balkonsko cvetje, tako, da se pri nas najde za vsakega nekaj,” je poudarila Valner Jovanova.

Kulinarično razvajanje

Redni obiskovalci Vrtnarstvo Valner pa vedo, da na dan odprtih vrat ne bodo odšli domov lačni in žejni. Za to sta poskrbela dva vrhunska kuharska mojstra Borut Jovan in Blaž Kostanjšek. “Ob dnevu zelišč smo pripravili številne dobrote, kombinirane z zelišči,” je razložil Jovan. Obiskovalci so lahko razvajali brbončice s krompirjevo zloženko s kremo kremnega sira in drobnjaka, na vrhu pa je bilo malo posebnega kaviarja. Pripravili so tudi zeliščni kruh, v katerega so ovili tudi mini kranjsko klobaso, tudi z namenom, “da pokažemo strankam, kako lahko na hitro pripravijo odličen domač hotdog s pridihom zelišč.” Poleg tega so ponudli še zelenjavno zloženko z divjim hmeljem, na koncu pa so postregli še jagodni sorbet z meto.

Ponovno je lepa sobota privabila v šentjursko vrtnarstvo številne obiskovalce, ki so bili navdušeni nad prijaznostjo in domačnostjo družinskega podjetja Valner ter nad ogromnim znanjem gostujočih strokovnjakov. (Jure Godler)

Sorodne novice

Kulinarična delavnica s chefom Borutom

Jure Godler

Z LUŠ po nova znanja

Jure Godler

Dan zelišč na Vrtnariji Valner

Jure Godler

Kulinarično doživetje na Dnevih balkonskega cvetja

Jure Godler

Praznovanje Dnevov evropske kulturne dediščine v znamenju Josipa Ipavca

Jure Godler

Pestra slovenska kulinarika ob bok najboljšim

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več