18.9 C
Šentjur pri Celju
20/07/2024
sentjur.net

Z LUŠ po nova znanja

Šentjur, 26. 1. 2023 – V januarju je Ljudska univerza Šentjur organizirala štiri tematsko popolnoma različna redna četrtkova srečanja članov, katerih namen je odpirati poti do novih znanj in kvalitetno preživljanje prostega časa upokojencev. Na prvem rednem srečanju članov Univerze za tretje življenjsko obdobje v tem koledarskem letu nam je psihologinja Linda Marin s Centra za krepitev zdravja ZD Šentjur predstavila, da lahko sprostitev dosežemo na različne načine in s pomočjo raznovrstnih aktivnosti, ki jih radi izvajamo – od sprehodov, vrtnarjenja, športa do branja knjig, ustvarjalnosti, poslušanja ali ukvarjanja z glasbo. Enega od dokazano učinkovitih in dostopnih načinov sproščanja pa predstavljajo tudi vaje oziroma tehnike sproščanja. S članicami so skupaj izvajale dihalne vaje, vaje za postopno mišično sproščanje ter vizualizacijo.

Drugo redno srečanje članov UTŽO Šentjur je potekalo v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur, kjer so si ogledali film Okusi strasti, ki se dogaja leta 1885 in je ljubezensko pismo (francoski) gastronomiji, ki preraste v odo življenju z vsemi njegovimi preprostimi užitki. V filmu priprava hrane in gurmanska strast nista zgolj obstransko opravilo, temveč osrednje gonilo pripovedi, s katerim liki izražajo medsebojno naklonjenost in ljubezen. Gledalce, še posebej tiste, ki se pri njih učijo francoščine, je še posebej impresionirala goveja juha na francoski način, ki ji rečemo pot-au-feu in sladica omelette norvegienne ter seveda francoske kulinarične navade.

Prejšnji teden so se izobraževali o pravicah oseb z invalidnostjo. Na podlagi primerov sodnih praks jim je višja sodnica na Upravnem sodišču v Celju, Cvetka Horvat, predstavila sodobni koncept varstva pravic oseb z invalidnostjo, čigar izhodišče je Mednarodna konvencija o pravicah invalidov. Predavanje pritegnilo tudi poslušalce, ki niso njihovi člani.

Za zadnje redno srečanje članov pa so v goste ponovno povabili Donovana Pavlinca, profesorja umetnostne zgodovine in zgodovine, ki je pod drobnogled vzel še en vrhunec likovne umetnosti, Rembrandtovo delo Nočna straža. Strokovno nam je predstavil zgodovinsko ozadje dela, zanimivosti in natančno razložil vse aspekte te likovne mojstrovine, ki smo jih lahko spoznavali s približevanjem detajlov preko ekrana.

Naslednji teden, ko že vstopamo v nov mesec, pa bodo organizirali kulinarično delavnico s chefom Borutom Jovanom. Zahvaljujoč pridobitvi evropskih sredstev v okviru projekta Temeljne kompetence so pričeli z zbiranjem prijav za brezplačne tečaje: Izzivi podeželja, sporazumevanje v slovenskem in tujih jezikih ter pridobivanju digitalnih kompetenc. Prednost pri vključitvi bodo imeli udeleženci, ki izpolnjujejo enega izmed naslednjih pogojev: 4. stopnja izobrazbe ali manj, aktivni, ki so stari 55 let ali več (zaposleni in brezposelni), tujci. (LUŠ)

Sorodne novice

Učenje za življenje

Jure Godler

Čas je za sajenje. Po nasvete k Vrtnarstvu Valner

Jure Godler

Priprava na porod in starševstvo

Jure Godler

Ob dnevu žena tudi o položaju žensk v Indiji

Jure Godler

Na LUŠ-u z evropskimi sredstvi za program Izzivi podeželja

Jure Godler

Kulinarična delavnica s chefom Borutom

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več