29.6 C
Šentjur pri Celju
17/08/2022
sentjur.net

Četrt stoletja samostojnosti: Ljubezen in mir

Šentjur, 13. 5. 2016 – Z razstavo šentjurskih likovnikov v Galeriji Zgornji trg so obeležili 25 let samostojne Republike Slovenije. Poimenovali so jo Ljubezen in mir, v spomin in v opomin, da moramo ceniti to, kar imamo. Odprtje razstave pa je eden od sklopa dogodkov, ki se bodo zvrstili v Tednu ljubiteljske kulture. Poslanico direktorja JSKD mag. Tršarja pa je prebrala vodja izpostave JSKD Nastija Močnik. Med drugim je poudarila, da se Slovenija s TLK pridružuje evropskim državam in poudarja pomen ljubiteljske kulture, ter pohvalila kulturnike, ki nam “pobarvajo večkrat siv in pust vskadnjik”. Državljani smo se 26. decembra 1990 odločili, da Slovenija postane neodvisna in samostojna država.

Slavnostni govornik je bil predsednik občinskega združenja veteranov vojne za Slovenijo, Srečko Križanec. Pohvalil je slikarsko razstavo, ki so jo pripravili člani Društva likovnih umetnikov Rifnik Šentjur. “Kjer je ljubezen, tam ni sovraštva, kjer ni sovraštva, je mir,” je povezal aktualno tematiko razstave z besedami indijskega modreca. Poudaril je, da je slovenski narod v svoji zgodovini veliko trpel, saj so nas hoteli podjarmiti, ponižati, odseliti in ponižati. Omenil je vse tri vojne, ki smo jih imeli v 20. stoletju. Leta 1991 med TO in milico ter agresorsko JLA je trajala 10 dni. “Za nekatere le deset dni in s premalo žrtvami,” je poudaril Križanec. “Ponosen sem, da sem lahko s puško v roki branil svojo domovino,” je še zaključil.

Zaplesali so člani Mladinske folklorne skupine Lintvar, Olgica Krampl, tudi likovnica, pa je prebrala nekaj svojih pesmi.  V imenu DLU Rifnik Šentjur pa je spregovorila tudi Katja Gajšek. “Pablo Picasso je nekoč rekel, da je namen umetnosti, da prepodi prah iz vsakdana in ga počisti iz naših duš,” je dodala Gajškova ter spregovorila o temi, s katero so se likovniki spopadli. Ljubezen in mir sta dva različna pojma, ki si jih je vsak likovnik predstavljal drugače. Dragan Podovac predsednik DLU Rifnik Šentjur pa je vsem sodelujočim umetnikom podaril rože in se jim zahvalil za njihovo delo. (Jure Godler)

 

Sorodne novice

Razstava, posvečena prvi kuharski TV-zvezdi

Jure Godler

Dvajset let v skladu s kulturo

Jure Godler

O sopotnikih in osatih

ViP

Moja razstava ilustracij

Jure Godler

Šopek za vse!

ViP

Razstavili »naj škljoce« Šentjurskega poletja

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več