10.7 C
Šentjur pri Celju
02/04/2020
sentjur.net

CLiCQUES so si prislužili visoko priznanje Big see wood

Šentjurčanka Živa Voga in njen partner Saša Rojak sta pred desetletjem začela izdelovati punčke Dorimu. Ideja o Dorimu je zrasla iz Živinih sanj in čeprav sta oba prevajalca, ju je pot življenja zanesla v ustvarjalne vode. Punčki Dorimu so sledili sanjavčki – miniaturna vilinska bitja, letos pa so se jim pridružili še CLiCQUES. Slednji so prejeli pomembno priznanje.

Živa, s partnerjem Sašom že vrsto let sledita tvojim sanjam … Lahko na kratko pojasnite, kako sta se iz prevajalstva lotila rokodelstva?

Že 10 let je minilo, odkar je zaživela mala Dorimu – najprej v knjigi, kmalu po izidu knjige pa tudi kot znamka. Sprva je bila najina rokodelska dejavnost, takrat šivanje unikatnih punčk Dorimu, precej ljubiteljska, a ustvarjanje nama je ves čas vztrajno lezlo pod kožo, zato sva mu postopoma posvečala vedno več časa. Zelo hitro sva začela dobivati naročila za punčke Dorimu in po kakšnem letu sva se odločila, da poskusiva iz tega narediti malo resnejši posel. In tako se je začelo.

Izdelujeta vilinska bitja Dorimu, bitja z dušo. Zakaj imajo dušo?

Po veliki razstavi Dorimu z naslovom Punčka – več kot igrača, ki je gostovala tudi v Šentjurju, sva sklenila, da Dorimu preseliva v manjši svet. Vsaka selitev velikih razstavnih punčk v njihovih ogromnih »kokonih« je bila izredno naporna, zato sva sklenila, da punčke pomanjšava toliko, da bova lahko naslednjo razstavo selila s svojim avtom. In to sva tudi uresničila. Najprej sva začela ustvarjati polstena vilinska bitja, ki sva jih poimenovala Sanjavčki Dorimu.

Ti so zelo priljubljeni tako v Sloveniji kot tudi v tujini, predvsem v Ameriki, in izdelujeva jih še danes. Po svetu jih je odpotovalo že več kot 1.000. Res je, da imajo včasih enako barvo oblek, enako barvo las in pričesko, a niti dva nista popolnoma enaka. Unikatno, ročno delo ne omogoča izdelave duplikatov. Vsaka figurica ima tako svojo zgodbo, v katero je vključenih več ur dela – in to jim daje dušo.

Letos sta začela izdelovati nove lesene igračke pod blagovno znamko CLiCQUES. Nam lahko opišete te izdelke?

CLiCQUES so lesene figure, ki imajo posebno lastnost: sestavljene so iz treh delov, ki jih povezujejo majhni magneti. Lahko jih torej razstaviš in ponovno sestaviš. Tako omogočajo zabavno igro s poljubnim sestavljanjem, odlični so kot didaktična igrača za učenje barv in barvnih kombinacij ter pripomorejo k izboljšanju motoričnih spretnosti. CLiCQUES so izdelani iz lesa belega gabra in ročno pobarvani s kakovostnimi, varnimi barvami in laki.

Nevtralen izraz na obrazih figur CLiCQUES otroke spodbudi h kreativnemu razmišljanju in pusti domišljiji prosto pot. Za CLiCQUES smo zasnovali embalažo v obliki hišk, ki so sestavni del igrače, saj jih lahko otroci z različnimi tapetami oblikovalke Nataše Majer spremenijo v dom za figure. Kot dodatek k figuram smo izdelali še CLiCQUES vrt z drevesi, grmički, gobicami in seveda enakim konceptom sestavljanja in kombiniranja. Ponudbo ves čas bogatimo z novimi barvami in omejenimi edicijami.

Spletna stran clicques.com je v angleškem jeziku. So torej CLiCQUES (kliks) namenjeni predvsem kupcem z vsega sveta?

Seveda, CLiCQUES potujejo po vsem svetu, a spletna stran v angleškem jeziku nikakor ne pomeni, da niso namenjeni slovenskemu trgu. Prodaja jih že 25 trgovin s kakovostnimi igračami, v Sloveniji sta se za prodajo zaenkrat odločili šele dve. Po svetu so se že zbudili in zelo podpirajo izdelovalce kakovostnih igrač iz naravnih materialov.

Slovenija na tem področju žal še drema, otroci pa se dušijo pod kupi plastičnih igrač. Res je, da so CLiCQUES igrače malce višjega cenovnega razreda, a če bi starši izračunali, koliko so odšteli za vse igrače v otroški sobi, bi za to ceno njihovi otroci zagotovo imeli že celotno CLiCQUES druščino z vrtom ali pa lepo zbirko lesenih igrač drugih znamk. A žal je kvantiteta še vedno pred kakovostjo, da ob tem sploh ne omenjamo obremenitev za okolje. Upava, da se bo tudi slovenski trg počasi prebudil in s pravim pristopom preoblikoval miselnost staršev ter jih ozavestil, da bodo svojim otrokom ponudili le najbolje.

CLiCQUES

Priznanje

Pred kratkim so CLiCQUES prejeli tudi visoko priznanje. Nam lahko poveste še kaj o tem?

CLiCQUES so bili izbrani za nagrado BIG SEE WOOD 2019 v kategoriji mali leseni izdelki. BIG SEE je platforma, ki sistematično raziskuje, ocenjuje, izpostavlja in spodbuja poslovno in ustvarjalno odličnost jugovzhodne Evrope in združuje 19 držav. Nagrado sva prevzela 15. oktobra na dogodku Lesena ikona, ki je le eden od dogodkov v sklopu Meseca oblikovanja.

Kaj vam to priznanje pomeni?

Seveda nama v rastoči priljubljenosti in ponudbi kakovostnih lesenih igrač veliko pomeni, da so kuratorji v CLiCQUES prepoznali izvirnost, dizajn, kakovost, trajnosten in okolju prijazen vidik, pa tudi estetsko vrednost, ki poleg igrače ponuja tudi igrivo dekoracijo za dom. V razvoj izdelka sva skupaj z izjemno ekipo vključila ogromno truda, da smo dosegli kakovost, zaradi katere izstopamo v ponudbi lesenih igrač. Sicer sva se sama tu in tam vprašala, ali je smiselno v produkcijo uvajati dodatne korake, da dosegaš želeno kakovost (npr. da vsak element dodatno ročno pobrusiš, preden gre v barvanje).

Ob prejemu takšnega priznanja spoznaš, da se je vredno truditi in da prizadevanja ne ostanejo neopažena. Nedvomno je nagrada odlična spodbuda za nadaljnji razvoj, predvsem pa potrditev, da smo doslej delali dobro. Konec koncev smo na trgu šele od aprila in priznanje v tako zgodnjih korakih projekta je odlična popotnica za dolgoročno vlaganje vanj. (Jure Godler)

Sorodne novice

Dorimu: Ko si kreativci sežejo v roke

Jure Godler

Punčka – več kot igrača

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več