3.2 C
Šentjur pri Celju
01/12/2022
sentjur.net

Da bo škode na poplavah manj

Šentjur, 12. 6. 2018 – Občina Šentjur že vrsto let izvaja ukrepe za protipoplavno varnost naseljenega dela Šentjurja. Vodovarstveni ukrepi so zaradi obsežnosti projekta in višine vloženih večinoma državnih sredstev razdeljeni na več faz in podfaz. Doslej so v občini Šentjur uspeli izvesti dve fazi protipoplavnih ukrepov – fazi A in B – za okvirno vrednost projekta pa lahko omenimo, da so bile samo podfaze B1, B2 in B3 vredne okoli 2,6 milijona evrov. Trenutno je v izvajanju faza C, v prihodnosti pa se bodo izvršile faze vse do črke G (C, D, E, F, in G). Župan občine Šentjur mag. Marko Diaci je v protokolarnem občinskem objektu – Ipavčevi hiši – podpisal pogodbo z ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen ter izbranim investitorjem, Nivo EKO d. o. o. Žalec, za izvajanje podfaze C3.

Na desnem bregu območja podfaze C3 se nahajajo stanovanjski objekti ter podjetje Ahac, d. o. o., kjer so bile v preteklosti popljavljene stanovanjske površine vse do ceste, ki pelje proti Šolskemu centju Šentjur, delno zgradbe in dvorišče prej omenjenega podjetja. Problem, ki se je pojavil, je tudi odvajanje meteornih vod, saj so iztoki v Voglajno izvedeni prenizko glede na visoke vode te reke. Omenjena podfaza bo tako ščitila območje po desnem bregu Voglajne, od železniškega mostu in se zaključi približno 250 metrov pred nasipom ceste za kmetijsko šolo. K izboljšani poplavni varnosti pa bo prispeval tudi nov most na regionalni cesti za Planino. Ocenjeni ukrepi v fazah C in D, ki jih bo financiralo Ministrstvo za okolje in prostor, Direkcija za vode, bodo stali okoli 4 milijone evrov, del tega pa bo tudi omenjena investija v podfazi C3, ki bo znašala 480.600 evrov, od tega je sofinanciranje ministrstva 465.000 evrov, ostala sredstva bo zagotovila Občina. Dela se bodo začela oktobra 2018. (Jure Godler)

Sorodne novice

Certifikat Jeruzalem Slovenija podjetju Ahac z vložninami Droga

Jure Godler

Ahac med tremi največjimi slovenskimi dobavitelji

Jure Godler

Trideseta obletnica podjetja Ahac

Jure Godler

Hruševec bo varen pred visokimi vodami

Jure Godler

Roman Moškotevc prepustil direktorstvo VOC Celje

Jure Godler

Prejeli smo: Nove naložbe podjetja Ahac ob 40. obletnici vložnin Droga

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več