-3.6 C
Šentjur pri Celju
30/01/2023
sentjur.net

Danica Recko – naj prostovoljka leta 2013

Šentjur, 3. 4. 2014 – Prireditev Naj prostovoljec/-ka občine Šentjur že deveto leto organizira Mladinski center Šentjur z Občino Šentjur. V teh devetih letih, od leta 2006 dalje, so nagradili kar 148 prostovoljcev, od tega jih je 27 prejelo priznanje za Naj prostovoljca v različnih starostnih kategorijah. Na letošnji pripreditvi pa se je šopku prostovoljcev pridružilo še deset novih. “Število nagrajencev priča o tem, da občina Šentjur zagotovo ima veliko dobrih ljudi, ki jih skrbi za svoje okolje, ki razmišljajo o razvoju in znajo pomagati ljudem. Iskreno smo lahko hvaležni vsakemu posebej, ki se vsakodnevno trudi za skupno dobro,” je uvodoma povedala Mojca Zupanc, povezovalka programa.

Izpostavila je tudi dejstvo, da je lanski prejemnik naziva Naj prostovoljec občine Šentjur, Martin Cmok, postal tudi Naj prostovoljec v Sloveniji v kategoriji nad 30 let, ki ga podeljuje Mladinski svet Slovenije. Nagrado mu je podelil predsednik države Borut Pahor. Za svoje zasluge je Cmok 7. marca letos prejel še srebrni grb Civilne zaščite. “Prostovoljno delo ima dolgoletno tradicijo in je prisotno v naši družbi zaradi reševanja družbeno-socilanih problemov in odkrivanja težav posameznikov in skupin, ki jih državne institucije ne obravnavajo, kot bi jih morale,” je povedal slavnostni govornik Martin Cmok. “Država bi morala čimprej zgraditi partnerske odnose s prostovoljstvom,” je dodal. “Dojemanje prostovoljstva pomeni moje življenje,” ter zaključil govor o pomenu prostovoljstva.

Prisotne je pozdravil tudi župan občine Šentjur, mag. Marko Diaci, ki se je zahvalil vsem, ki se s prostovoljstvom ukvarjajo: “Prostovoljstvo je vrednota in na vrednotah gradimo na naši občini.” Ter vnaprej čestital vsem prejemnikom priznanj.

Nominiranci in nagrajenci

V kategoriji prostovoljci do 18 let sta bili nominirani dve prostovoljki. Pohvalo je prejela Tanja Kopinšek (MCŠ, za organizacijo več dogodkov), naj prostovoljka v kategoriji pa je postala Kristina Kavčič (MFS Lintvar, planinka in aktivistka v folklorni skupini).

V kategoriji od 18 do 30 let so bila nominirana štiri dekleta. Občinsko pohvalo so prejele Anja Andrenšek (MCŠ, mladinska animatorka) Anja Dominić (MCŠ, prostovoljka na področju dela z mladimi) in Helena Sajnker (MCŠ, sodelovanje pri več projektih). Naj prostovoljka v kategoriji 18 do 30 let je postala Albina Kolar, predsednica Društva prijateljev mladine za vodenje številnih aktivnosti in organizacijo Državnih kmečkih iger na Ponikvi.

V kategoriji nad 31 let za delo z otroki in mladino je občinsko pohvalo prejela Marjana Majcen (MCŠ, tehnična podpora), naj prostovoljec Občine Šentjur pa je postal Ivan Jug, tajnik PGD Lokarje, organizator številnih aktivnosti za mlade gasilke in gasilce.

V zadnji najbolj laskavi kategoriji nad 30 let za splošno področje dela je občinsko pohvalo prejela Nada Andrašić (RK, za 24-letno delo v humanitarnem skladišču). Naj prostovoljka Občine Šentjur v letu 2013 pa je postala Danica Recko. Reckova je močno prispevala k razvoju Dobrine, izvaja številne projekte, v katere vključuje domačine vseh generacij. Je iniciator in organizator dveh tradicionalnih dogodkov, to sta Valentinov nočni pohod na Žusem in Dobrinska noč s kulturnimi nastopi in tekmovanji. V lanskem letu pa je skupaj z domačini in strokovnjaki izvedla pomemben obsežnejši projekt  Grajsko učno pot Žusem. Projekt ima velik pomen tako s turističnega kot tudi z izobraževalnega vidika.

Vsi naj prostovoljci so poleg pohval in priznanj prejeli tudi namizno igro Ali poznaš svojo občino ter bone za gostinske nagrade. Podelitev priznanj so popestrili plesalci folklorne skupine Lintvar s spletom vzhodno-štajeskih plesov Masarjanka, Stajeris, Kosmataca,  Sotis ter pesmi Lani se možila sem. Zaigrala je tudi perspektivna akustična zasedba Gust, v kateri igrajo Mojca Zupanc, Jernej Podgoršek in Ines Ljubej, ki so zaigrali nekaj avtorskih skladb. Vse zelo spevne in poslušljive, tako da so bili deležni velikega aplavza. Avtorica skladb je Mojca Zupanc.

Povedali so:

Danica Recko, naj prostovoljka leta 2013: “Ko sem po stečaju ostala brez službe, me je gnalo še nekaj poleg kmečkih opravil. Blizu nas je zdravilna voda, ki smo jo poimenovali Grajski vrelec. Ustanovili smo TD Dobrina, organizirali Valenetinov nočni pohod in Dobrinski nočni pohod. V začetku so nas zamenjevali z Dobrno, po teh prireditvah pa še zelo redki. Osebno mi prostovoljno delo prinaša zadovoljstvo, da se v kraju nekaj naredi in s tem je naša Slovenija lepša in boljša.”

Ivan Jug, naj prostovoljec nad 30 let za delo z otroki: “Zadnjih 15 let, ko delam aktivno z mladimi, ugotavljam, da se z otroki pomladiš. Elana še ne bo zmanjkalo, rezultati dela z otroki pa so že vidni. Ekipa mladih gasilcev in gasilk je bila na državnem prvenstvu, kar je največji uspeh našega društva. Meni je v veselje, da mladi ob svojem delu uživajo, da so otroci hvaležni, kar se jim vidi na očeh, s tem pa odnesejo tudi dragocene izkušnje.”

Albina Kolar, naj prostovoljka v kategoriji od 18 do 30 let: “Prva naša naloga, je da mlade spodbudimo, da so aktivni in se družijo. Pomembno je, da zagotavljamo kvalitetno druženje na podeželju, tudi sodelujemo pri kmetijski politiki. Na razvoj podeželja lahko vplivamo s številnim članstvom. V društvu sodeluje 50 aktivnih članov na različnih področjih, s tem pa nastajajo odmevni projekti. Moja dejavnost je moj način življenja.”

Sorodne novice

V novi Kulturni z(a)vezi tudi najvišje državne instance

ViP

Po šoli v ”naš plac” – Aktivator

Jure Godler

Znova vesela noč v Dobrini

ViP

Zlata poroka: Zjutraj v hlevu, popoldne slavljenca zlate poroke

Jure Godler

Širok opus Daniela Artička dobil svoj prostor

ViP

Kot simbol mladim prijazne občine zasajena lipa

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več