18 C
Šentjur pri Celju
13/06/2021
sentjur.net

Defibrilator namestili tudi v Loki pri Žusmu

Loka pri Žusmu, 23. 7. 2018 –  Krajevna skupnost (KS) Loka pri Žusmu je v začetku julija postala prijaznejša srcu, ko je svojemu namenu predala napravo za oživljanje – defibrilator. Ob tej priložnosti so pripravili najprej teoretično podajanje znanja, nato pa še praktično usposabljanje. Namestili so ga na stavbo pred vhodom KS, kjer je vsakomur dosegljiv. Kot je povedal predsednik KS Loka pri Žusmu Srečko Krajnčan, so pri nabavi prvega defibrilatorja skupaj stopili z Občino Šentjur, ki je prispevala 500 evrov, ostali del, 1800 evrov pa sami. KS je za usposabljanje ob predaji namenu defibrilatorja obvestila vsa gospodinjstva v KS in tudi zaselke, kateri še spadajo pod pošto 3223 Loka pri Žusmu, na območju sosednje občine Šmarje pri Jelšah. Udeležilo se ga je le petnajst krajanov, ki so najprej prisluhnili teoriji, nato pa so se lahko še praktično preizkusili s postopki oživljanja in ravnanja z defibrilatorjem. Idejni vodja projekta iHelp Andraž Ogorevc je krajanom podal tudi nekaj statističnih podatkov in s tem dokazal, kako pomembno in življenjsko vlogo odigrajo defibrilatorji na javnih mestih.

Nudenje prve pomoči je dolžnost

Krajnčan je še povedal, da načrtujejo  postavitev še enega defibrilatorja v Dobrini na Domu krajanov.  Zaenkrat pa je že ta v Loki še ena velika dodana vrednost za njihove krajanke in krajane, predvsem v zdravstveni preventivi. »Smo zelo oddaljeni od reševalnih postaj in ob vsakem nenadnem zastoju srca je vsaka minuta zelo pomembna,« doda Krajnčan, ki obenem izraža razočaranje in presenečenje nad slabim odzivom krajanov na povabilo za usposabljanje. Ob tem še doda, da tukaj gre za človeška življenja, vendar po njegovem to določenih ne skrbi, ker so verjetno vsi zdravi in usposobljeni nuditi prvo pomoč. Po zakonu moramo vsi udeleženci v cestnem prometu nuditi prvo pomoč, na kar se večina “požvižga” in ne ustavijo v takšnih primerih, kaj šele, da bi poklicali 112. In še dodaten nasvet: ko odpotujete v tujino, poglejte si, katere številke so reševalcev, policije, nujne medicinske pomoči. (Majda Rezec, foto: Srečko Krajnčan)

 

 

 

 

 

Sorodne novice

Defibrilator sedaj tudi v Športnem parku Šentjur

Jure Godler

Obnovili lestenec v cerkvi sv. Jakoba na Žusmu

Majda Rezec

V uporabo predali že 23. avtomatski defiblirator v naši občini

Jure Godler

Dan odprtih vrat gasilskega doma v Lokarjah

Tjaša Ferlež

Organizirali srečanja za starejše in predstavitev oživljanja

Jure Godler

Mlaj po starem tudi v Loki pri Žusmu

Milenka Blažević
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več