24.9 C
Šentjur pri Celju
13/07/2024
sentjur.net

Deset let Folklorne skupine Blagovna

Blagovna, 20. 10. 2018 – Jubilej je pomembna obletnica v življenju ali delu kakšne ustanove ali društva. Včasih se zazdi, da se je vse začelo šele pred nekaj dnevi. Leta 2008 so se na Blagovni na pobudo pokojnega Jožeta Mastnaka Marjana ustanovilo kulturno društvo, zaživela pa je Folklorna skupina Blagovna. Od takrat že deseto leto folklorniki brusijo pete doma in tudi drugod. Jubilejni koncert so začeli tisti najmlajši – plesalci folklorne skupine KUD Trta Dolga Gora, ki jih vodi Jože Kadenšek, na harmonikah pa sta jih spremljala Alja Dobnik in Maj Ratajc. Naslednji so zaplesali gostitelji in slavljenci. Vendar preden so se zares zavrteli, so nekateri člani še zapeli. FS Blagovna vodi Katarina Pavlič, kot prvi splet plesov pa so zaplesali Zibenšrit – splet štajeskih plesov, ki se pleše kar v delovnih oblekah. Včasih so se ljudje namreč po težkih kmečkih opravilih znali tudi poveseliti in zaplesati.

Ob deseti obletnici delovanja so Blagovčani tudi povabili plesalce Folklorne udruge Kloštar Podravski, ki izhajajo iz sosednje Hrvaške. Omenjena folklorna skupina deluje že 20 let in šteje prav toliko članic in članov. Nastopili so v praznični noši in zaplesali Šetana kola – Podravsko polko. Povabilu pa so se odzvali tudi iz Folklornega društva Brusači iz Radeč. Ime so si nadeli po skali nad Savo, ki je podobna brusu. Vodi jih mentorica Dalija Zupanc. Poustvarjajo predvsem plesno izročilo pokrajin, našli pa so tudi določene unikatne elemente, ki so se plesali v neposredni okolici Radeč. Zapeli so tudi pevci Paridolske korenine, skupine, ki je za nekaj časa prenehala delovati, vendar so z nekaj novimi člani ponovno začeli ohranjati pesmi, ki so jih v njihovem kraju prepevali njihovi dedje.

V vzpodbudo za nadaljnje delo in delovanje pa so člani Folklorne skupine Blagovna prejeli Maroltova priznanja, ki jim jih je podelila vodja izpostave JSKD Šentjur Anita Koleša. Maroltove značke so jubilejne značke sklada, ki jo prejmejo posamezniki za aktivno udejstovanje na področju ljubiteljske folklorne dejavnosti. “Folklorniki so ponavadi dobrovoljni, veseli ljudje, ki so navajeni trdega dela in discipline, saj tudi v ljubiteljski dejavnosti velja, da je trdo delo potrebno, ker le-to pripelje do nekih ciljev – kakovosti, množičnosti ali pa zgolj druženja,” je povedala Koleševa. Bronasto Maroltovo priznanje je prejela Olga Žnidar. Srebrno priznanje Anton Camloh, Nika Golob, Ivan Golob, Marica Ojsteršek, Nada Planko, Stane Planko, Marjana Zupanc, Andrej Županc. Zlata priznanja so prejeli Marija Kresnik, Franci Kresnik, Sonja Poglajnar, Anton Poglajnar, Ivan Ojsteršek in Jože Dobnik. (Jure Godler)

Sorodne novice

Z igranjem na citre in prepevanjem si lepšajo življenje

Jure Godler

Na tokratni gaudi v Črni na Koroškem zaplesalo kar 12 folklornih skupin

Jure Godler

Blagovna zaplesala v ritmih folklore

Zoran Borovšak
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več