10.6 C
Šentjur pri Celju
11/04/2021
sentjur.net

Na tokratni gaudi v Črni na Koroškem zaplesalo kar 12 folklornih skupin

Črna na Koroškem, 20. 8. 2017 – »Gozdarji« smo v poletnih mesecih največ energije usmerili v organizacijo prireditve »Na gaudi se dobimo«, s katero smo, v sodelovanju z Občino Črna na Koroškem, v Črni na Koroškem uspešno zaključili že 62. koroški turistični teden. Na prireditvi je nastopilo 12 folklornih skupin z vseh koncev Slovenije, prijavljenih je bilo sicer 13, ampak žal tokrat v Črno zaradi zdravstvenih razlogov ni uspelo priti FS Grmada iz Ribnice.

Tako je v Črni pelo, igralo in plesalo več kot 260 plesalk, plesalcev in muzikantov, ki so množici obiskovalcev popestrili nedeljsko popoldne, le ti so bili navdušeni nad raznolikimi plesi, predstavitvami skupin in njihovimi folklornimi kostumi. Večina Gostujočih skupin je izkoristila obisk tudi za ogled Olimpijske razstave, Etnološkega muzeja, centra Črne … Vsi nastopajoči pa so se za uradni začetek dogodka udeležili sprejema pri županji Občine Črna na Koroškem mag. Romani Lesjak, kjer sta jih pozdravili tudi predsednica Turističnega društva Črna na Koroškem Štefanja Emeršič ter predsednica KD Gozdar Duša Komprej. Sledila je izmenjava daril in zahval, nato pa pogostitev.

Ob 15.00 se je začela povorka, ki že tradicionalno poteka od kulturnega doma do središča vasi, tokrat je nastopilo rekordno število folkloristov, piko na i pa je dodalo tudi sončno vreme, tako da je bilo vzdušje res enkratno. Vsaka skupina se je v centru Črne predstavila s kratkim spletom, vse navzoče je pozdravila tudi predsednica Zveze kulturnih društev Črna na Koroškem Ivanka Šušel, nakar se je celotno dogajanje prestavilo v dvorano KD Črna, kjer se je na odru predstavila vsaka skupina z daljšim spletom, značilnim za njihov kraj. Kulturno popoldne se je zaključilo ob 18.00, nakar je sledila večerja, čeprav je dvorana skoraj pokala po šivih, je bilo vzdušje prijetno, domače, skupine pa so »gaudale« še pozno v noč. Med folklornimi skupinami pa je zaplesala tudi Folklorna skupina Blagovna. Folklorna skupina Blagovna deluje že deveto leto. Skupino sestavlja sedem plesnih parov in trije godci. Povprečna starost plesalcev je 71 let. Druži jih želja po ohranjanju kulturne dediščine. V teh letih delovanja je skupina imela preko 140 nastopov doma in v tujini. Uvrstila se je tudi na regijsko srečanje odraslih folklornih skupin. Plešejo splete iz vzhodne in srednje Štajerske ter iz Prekmurja.

Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili Občini Črna na Koroškem, Zvezi KD Črna na Koroškem, PGD Črna na Koroškem, ostalim društvom in organizacijam, ki so nam stale ob strani, nastopajočim skupinam ter vsem obiskovalcem za udeležbo in sodelovanje na naši prireditvi. Hvala, da ste ta dan preživeli v naši družbi in s svojo udeležbo pripomogli k temu, da smo uspešno spravili pod streho še eno ta pravo »gaudo«. (Duša Komprej, predsednica KD Gozdar Črna na Koroškem)

Sorodne novice

Deset let Folklorne skupine Blagovna

Jure Godler

V Dobju so že drugič zašili kojter

Jure Godler

Blagovna zaplesala v ritmih folklore

Zoran Borovšak

Bili smo v Črni na sprejemu Tine Maze

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več