29.1 C
Šentjur pri Celju
19/06/2024
sentjur.net

Z igranjem na citre in prepevanjem si lepšajo življenje

Šentjur, 24. 5. 2024 – Desetletje delovanja je vedno vzrok za praznovanje. Ljudska univerza Šentjur (LUŠ) je izobraževalno in informacijsko-svetovalno središče, ki nudi odraslim razne možnosti za osebni in karierni razvoj. Znotraj LUŠ pa delujejo tudi različni krožki – med drugimi tudi Citrarsko-pevski krožek, kjer preko Univerze za tretje življenjsko obdobje deluje citrarska skupina LUŠne citrarke in LUŠne pevke. Že desetletje jih vodi citrarka Jasmina Levičar, v letošnjem letu pa so ob praznovanju okrogle obletnice pripravili tudi turnejo treh koncertov. Po nastopu na Prevorju, Šmarju pri Jelšah so mini turnejo zaključili v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur.

LUŠne glasbenice pa so svoje moči združile tudi z pevci Zveneče jelše, ki prav tako deluje v okviru študijskega krožka Knjižnice Šmarje pri Jelšah, poleg tega pa si Šentjurčani in Šmarčani delijo tudi umetniško vodjo. LUŠni citrarji in pevci pa so pri nas že dodobra znani, saj z igranjem na citre in petjem popestrijo marsikatero prireditev. Citrarke Irena Štrajhar, Silva Polajžer, Ladica Drobne ter Majda Založnik, so se ta starinski instrument začele učiti v zrelih letih in tudi one imajo veliko zaslug, da se veča prepoznavnost tega instrumenta.

Pristnost preteklosti

Na koncertu z naslovom Med kozjanskimi griči pesem odmeva, so k sodelovanju povabili številne goste. Občinstvo, ki  je do zadnjega kotična napolnilo dvorano IKC Šentjur pa se je v slabih dveh urah vrnilo v čas otroštva, na trenutke brezkrbne igre in petja na domačemu hribu. Tako so začeli – z Otroško folklorno skupino Mladi Pristavčki, ki jih vodi Sašo Oberski. Slednji je tudi avtor zbirke ljudskih pesmi iz Kozjanskega in Obsotelja, po kateri so LUŠni tudi našli idejo za naslov koncerta.

K prepevanju LUŠnih pevcev in Zvenečih jelš pa so povabili tudi Ireninega sina Francija Štrajharja, ki je zaigral na bas kitaro, družinski duo pa je zaokrožila še vnukinja Nuša Štrajhar, ki je igrala violino. Tretja članica spremljave pa je bila vodja Ljudske univerze Šentjur Alenka Testaniere na flavti. Da pa ji ni tuje prepevanje ljudskih napevov pa je znova dokazala pevka Opere SNG Maribor Dada Kladenik. “Ljudska glasba je začetek vse glasbe. Brez ljudske glasbe pa tudi ne bi bilo moderne glasbe,” je v kratkem pogovoru z vodeteljico Levičarjevo povedala Kladenikova. Slavljencem pa zaželela, da še veliko let pojejo in igrajo, ter uživajo življenje še naprej.

Paridolci in Prevorjani

Nastopili so tudi pevci Paridolskih korenin, ki so zapeli pesem o Luni in vasovalcem, ko jim je ta kazala pot domov. Za gledališki vložek pa so poskrbeli tudi žandarji in razbojnik Guzaj iz Prevorja. Žandarja sta na drevo obesila celo razglas, zakaj iščejo znanega razbojnika, ta pa se je pred svojo Barbko branil, da nič od tega ni naredil, ne ukradel krave, ovce niti srebrnega pribora, ter jo pred roko pravice želel poduhati v Ameriko. Za verjetno največje presenečenje pa so poskrbele pevke Treceta Domima. Te so nazadnje skupaj zapele pred 20-timi (!) leti, za to prireditev pa so se pevke znova združile. Pevke Dorica, Mimica in Martina pa so so požele zelo bučen aplaz, ki je dokaz, da so se jih poslušalci zapomnili in da njihovo ustvarjanje ni pozabljeno.

Volja do učenja

Slavljencem pa je čestital tudi župan Občine Šentjur, mag. Marko Diaci. Pohvalil je voljo LUŠnih citrark, ki so se začele instrument učiti v poznih letih. Se je pa pohvalil, da program pevcev zelo dobro pozna, saj vsak ponedeljek vadijo v sosednjem objektu občine in se njihovo petje sliši tudi po županskih prostorih. LUŠnim pa je čestital tudi Jure Raztočnik, direktor Razvojne agencije Kozjansko, pod katero sodi tudi LUŠ. “Danes praznujemo pomemben mejnik, deset let ustvarjanja glasbe, druženja in učenja. V tem času ste s trudom in veseljem do glasbe osvojili ne le igranje na citre in petje, temveč ste med vami stkali prijateljske in močne vezi,” je povedal direktor RAKO. Poudaril je, da se mnogi ljudje v zrelih letih sprašujejo o smislu učenja in novih izzivov, a je to čas ko se temu dejansko lahko posvetimo. “Z igranjem citer in petjem ste si ne le polepšali življenje, ampak ste navdihnili tudi druge, saj s svojim nastopanjem širite veselje do glasbe in našem okolju dokazujete, da za učenje in ustvarjanje ni nikoli prepozno,” je zaključil Raztočnik. Po končanem prepevanju in čestitkah so se LUŠni zbrali na pogostitvi v avli IKC, kjer so družno pojedli tudi torto za slavljence. (Jure Godler, foto Jure Godler in arhiv LUŠ)

Sorodne novice

Izpred citer še pred radijski mikrofon

Jure Godler

Levičarjeva uradno  postala učiteljica citer

Majda Rezec

Prejeli smo: Promocija Ljudske univerze Šentjur na TV Celje

Jure Godler

Sedma, pravljična Citrarska pomlad

Jure Godler

Kulturno društvo Prevorje ima novo vodstvo 

Jure Godler

Citrarka nabira blesteče in odmevne nastope

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več