17.8 C
Šentjur pri Celju
15/05/2021
sentjur.net

Desetletje paradižnikov in paprik

Šentjur, 18. 8. 2018 – Mineva že deseto leto zapovrsti, odkar v Vrtnariji Valner pripravljajo dneve odprtih vrat – Dneve zelenjave. Obiskovalci lahko ob obisku naše največje vrtnarije poskusijo različne sorte paradižnikov, paprik in tudi čilijev. Seveda je konec poletja že zdavnaj zamujen čas, da bi si pridelke zasadili, zato si obiskovalci tiste, ki so jim najbolj všeč, zapišejo in iste kupijo na začetku leta, ko se začne saditi vrtne pridelke. Tokrat so svojim obiskovalcem postregli kar s 33 različnimi sortami paradnižnikov, devetimi vrstami čilijev in 23 vrstami sort paprik. Seveda pa lahko obiskovalci za nasvete tudi povprašajo “hišne” strokovnjake Ireno Vizjak, predstavnico podjetja Volmary, Mišo Pušenjak iz Kmetijskega zavoda Maribor za svetovanje o vrtnarstvu, ki je odgovarjala na vprašanja o zelenjavi, Slavka Zgonca, specialista za bolezni in škodljivce, Draga Jančiča, ki je strokovnjak za sadje, in dr. Janka Rodeta, ki je poleg svojega bogatega znanja o zdravilnih raslinah ponujal tudi zdravilne ekstrate in esence raslin. Strokovnjaki so odgovarjali na različna vprašanja in okoli njih se je ponavadi kar hitro naredila skupinica obiskovalcev, ki so poslušali njihove odgovore in nasvete, kako vzgajati rastline.

Navada družinskega podjetja Valner pa je tudi, da svoje goste tudi kulinarično razvajajo, predvsem pa so rdeča nit sladic in specialitet, ki jih pripravlja kuharski mojster Borut Jovan, tudi paradižnik, paprika in čili. Tokrat sta s kuharjem Tomažem Hohkrautom pripravila različico Ratatouille, z mešano popečeno zelenjavo in dušeno v paradižnikovem soku z jajčno peno in hrustljavimi drobtinami, kot drugo jed sta pripravila polpeto – palačinko s sirom, na vrhu pa bo solata iz paradižnika, za sladico pa sta ponudila panacoto, karamelizirano s paradižnikom in peno kozjega sira. Zraven pa so obiskovalcem ponudili domače pite iz sliv, domačih breskev, jagod, rabarbare, zeliščni kruh in vrsto odličnega peciva sosedov – kmetije Pevec – Vengust. Da pa gostje ne bi bili še žejni, sta poskrbela z degustacijo odličnih vin iz vinske hiše Protner in Vina Žnidaršič.

“Za naše stranke pripravimo res edinstven dogodek, ki nam vzame zelo veliko priprav,” je povedala Klavdija Valner Jovan. “Po desetih letih pa je čas za razmislek, če bomo tovrsten dan odprtih vrat še pripravljali, sam nam predstavlja velik predvsem časovni zalogaj. Mogoče je čas za kakšno spremembo. Ponovno razmeroma visok obisk dogodka pa daje vrtnariji potrditev, da delamo v redu in da so obiskovalci zadovoljni z nami.” Za pripravo takšnega dogodka je potrebna poleg petih svetovalcev še velika angažiranost vsaj petnajstih zaposlenih na vrtnariji. Letos pa so pokazali, da se iz paradižnika lahko naredi tudi marmelada in še marsikaj, za to pa je potrebno imeti tudi “prave ideje”, nam je še zaupala Valner-Jovanova. (Jure Godler)

Sorodne novice

Pestra slovenska kulinarika ob bok najboljšim

Jure Godler

Dnevi balkonskega cvetja ponovno uspešnica

Jure Godler

Naj na vrtu zadiši po zeliščih

Jure Godler

Čas je za balkonske cvetice

Jure Godler

Paradižnik znova na vsakem koraku

Jure Godler

Dvajsetletnica Vrtnarstva Valner

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več