10.9 C
Šentjur pri Celju
21/09/2020
sentjur.net

Dež in megla odgnala prvomajnike

Šentjur, 1. 5. 2016 – Tradicionalno srečanje ob prazniku dela na Resevni je letos izgledalo precej klavrno. Dež, blato in Resevna, ovita v meglo, so odvrnili številne pohodnike od vzpona na šentjurski hrib. Nekaj tistih najpogumnejših pa se je vseeno odpravilo na pot in premočenih pohodnikov se je ob 11. uri v sobi planinskega doma zbralo okoli 30. Planinsko društvo pa je vseeno izpeljalo program ob 1. maju. Planinsko himno so zapeli prijatelji Resevne.

O mednarodnem prazniku dela je spregovorila tudi tajnica PD Šentjur Martina Ljubej. Na Resevni so domačini in okoličani ta praznik praznovali že od nekdaj, nekoč je na predvečer prvega maja tudi zagorel kres. Leta 1886 so v Chicagu delavci prvič protestirali in zahtevali osemurni delovnik. Zbrane je pozdravil tudi predsednik PD Šentjur Miro Rožej. Poudaril je, da so pravice, priborjene pred 130 leti, ponovno na udaru – številne kršitve zakonodaje in izkoriščanje delavcev. Poudaril pa je tudi pomen prostovoljenga dela, ki ga v društvu izvajajo zelo velikokrat in se zahvalil prostovoljcem. Društvo pa bo letos praznovalo tudi 65-letnico delovanja. Na planinskem domu pa so na ta da prevzeli tudi novo klavirsko harmoniko in kitaro, ki so jih kupili na pobudo obiskovalcev. Na nova inštrumenta sta zaigrala Luka Ljubej in Zlatko Selič. Ob njunih ritmih pa so zapeli vsi prisotni. (Jure Godler)

Sorodne novice

VIDEO: Vir(tu)alne pihalce gasilci ponesli po občini

ViP

#koronaintervju št. 8: Iveta Perc, oskrbnica Planinskega doma na Resevni

ViP

Strela zanetila požar na Planinskem domu Resevna

Jure Godler

Potopis: Krvavi pot do slovenstva

Jure Godler

Resevna: Čas za nov upor delavcev

Jure Godler

Prvomajsko lepotico dvignili pod nebo

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več