16.3 C
Šentjur pri Celju
10/08/2022
sentjur.net

Dočakali prvo opero na šentjurskem odru

Šentjur, 11. 12. 2021 – Šentjurski oder hrama kulture je gostil že raznovrstne prireditve, od blata, koncertov, plesnih produkcij do gledaliških del, vendar še nikoli ni gostil opere. Največkrat je bil razlog – premajhen oder. V okviru abonmaja Združenja zgodovinskih mest Slovenije so tokrat premierno v Šentjurju obiskovalci prireditve prvič slišali opero. Zgodbo neuslišane ljubezni Franceta Prešerna o Primičevi Juliji so uprizorili v Zavodu Novo mesto. Glasbo za Opero Julijo je napisal Aleš Makovac, libreto je napisal ddr. Igor Grdina, režiser je Rok Rappel Rocc. V glavnih vlogah sta nastopila Irena Yebuah Tiran in Rok Bavčar.

O sodelovanju zgodovinskih mest

Občini Šentjur in Novo mesto sta partnerici v projektu kulturno gastronomski abonma, ki je nastal v Združenju zgodovinskih mest Slovenije. V novembru je v dvorani Kulturnega centra Janeza Trdine v Novem mestu nastopila sopranistka naša Urška Arlič Gololičič ob spremljavi Marka Hribernika s samospevi Josipa Ipavca. Novomeščani pa so vrnili obisk z Opero Julijo, ki je zelo zahteven odrski projekt, v katerem sodeluje 30-članski operni vokalni in komorni orkester, pod vodstvom dirigenta Simona Dvoršaka.

Opero so v Šentjurju izvedli kar v dveh terminih. Zanimivo pa je bilo tudi dejstvo, da so nastopajoči v sobotni in nedeljski predstavi bili različni, saj ima opera kot veliko profesionalnih produkcij več rezerv za vloge ključnih likov. Nedeljski nastop je bil namenjen abonentom Abonmaja Gustav, medtem ko je bil sobotni odprt za vse obiskovalce. Obe izvedbi opere si je ogledal tudi avtor glasbe Aleš Makovac. V sodelovanju z Občino Šentjur je bil organizator predstave Območna izpostava JSKD Šentjur. (Jure Godler)

Sorodne novice

Zborovski BUM iz 400 mladih grl

ViP

“Žlehtne”, žlahtne babe navdušile na etno koncertu

Jure Godler

S kulturne pip’ce teklo od klasike do Avsenikov

ViP

Preučevali življenje Josipa Ipavca in ga upodobili s pop artom

Jure Godler

Urška Arlič Gololičič: »Danes operni oder zahteva gledališko prezenco in ne le ‘park and bark’ kot nekoč.«

Jure Godler

S Pop artom Josip približali umetnika mladim

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več