21.6 C
Šentjur pri Celju
01/07/2022
sentjur.net

DU Gorica pri Slivnici: Prostovoljstvo celi rane osamljenosti

Gorica pri Slivnici, 19. 12. 2020 – Društvo upokojencev (DU) Gorica pri Slivnici si je tudi za letošnje iztekajoče se leto pripravilo pester program delovanja, katerega zaradi epidemije ni bilo mogoče povsem realizirati, a so po besedah predsednice društva Zdenke Bevc Škof kljub temu zadovoljni. Njihovo poslanstvo je v osnovi skrb za kvalitetno preživljanje časa njihovih članov, upokojencev, ki ga s svojimi pestrimi dejavnostmi oplemenitijo s sproščenostjo, zaupanjem, rekreacijo, humorjem, spoznavanjem krajev, skrbi za telesno in duševno zdravje, skratka vse v skrbi za kvalitetno staranje.

Druženja v različnih oblikah

Kljub temu, da so korona kriza in njeni ukrepi okrnili tudi letošnje delovanje društva in realizacijo planiranih aktivnosti, se lahko pohvalijo s pestrim naborom vključevanja članov. Poudariti je potrebno stike, ki so jih ob prepovedih obiskov upokojencev vzpostavili preko telefona in tako opravili kar 126 telefonskih pogovorov, ki pa v teh dneh še vedno potekajo. Kljub temu pa so prostovoljci opravili 431 obiskov.

Kot poudari predsednica, so se letos še posebej trudili in vzpostavljali stike z osamljenimi, onemoglimi in s tem poskušali preprečevati socialne izključenosti. Sicer pa so aktivnosti pričeli izvajati že januarja, ko je 50 članov letovalo v toplicah, kjer sta jim bila omogočena še dva zdravniška pregleda, s pet do sedem terapij na dan. Organizirali so tudi brezplačno letovanje v dogovoru s toplicami Banja Kulaši za 3 osebe.

48 članov se je odločilo tudi za izlet v BIH, posebno zanimanje pa je tudi tokrat vzbudilo letovanje v hotelu Delfin v Izoli, kamor so odpotovali kar dvakrat. V dogovoru s hotelom so organizirali še brezplačno letovanje za 3 osebe. V društvu so poskrbeli tudi za zaščito svojih članov in organizirali dobavo 200 kosov mask (donatorsko šivanje). Pripravili so predavanje o zdravilnosti visokoalkalne in oligomineralne vode,  katerega se je udeležilo kar 50 oseb. Tradicionalnega srečanja starejših pa se je udeležilo 180 članov. V septembru so se podali še na romanje na Brezje.

Pripravili so tudi trodnevno razstavo, ki si jo je v mesecu marcu ogledalo približno 250 oseb in 6 razredov razredne stopnje iz OŠ Slivnica pri Celju. Organizirali so se tudi na kulturni dan in izvedli zanimiv izlet, katerega se je udeležilo 60 oseb.

»Mala pozornost za veliko veselje«

Društvena stalnica je tudi izobraževanje, katerega so se udeležili prostovoljci v organizaciji ZDUS. Prav tako se je nekaj oseb udeležilo tečaja kaligrafije. Medgeneracijski pohodi so v društvih vedno bolj priljubjeni, enega so izvedli tudi v goriški upokojenci, sicer pa so se med letom večkrat družili na podobnih rekreacijskih in športnih dogodkih v njihovi organizaciji. V zavedanju, da so številni člani društva odvisni od pomoči na domu, so jo med letom nudili več kot stokrat.

Nosili so jim hrano, se družil z njimi, organizirali prevoze in med drugim nudili tudi pomoč pri hišnih opravilih. Kot še pove predsednica, se je društvo vključilo v vseslovenski projekt MALA POZORNOST ZA VELIKO VESELJE, ki ga je vodilo DEOS Center starejših iz Notranje Gorice. Prejeli so 80 voščilnic, ostale pa so izdelali sami. Poslali so jih vsem starejšim (105 oseb) od 85 let v KS Gorica pri Slivnici, Prevorje in Loka pri Žusmu, ki ga sicer pokrivajo prostovoljci (12 oseb) s programom Starejši za starejše.

Ta program se izvaja nepretrgoma, tudi v teh prazničnih časih, ko se stiki vzpostavljajo preko telefona. »S skromnim darilom smo razveselili 28 oseb za 80, 90 in več let, za 70 let smo poslali 14 voščilnic, s šopkom smo razveselili tri pare ob zlati poroki, s praporom in svečami pa smo se poslovili od šestih oseb,« zaključi  Škofova in želi, da novo leto prinese spet čas prijetnih in brezskrbnih druženj, predvsem pa zdravja. (Majda Rezec, foto:arhiv DU Gorica pri Slivnici)

Sorodne novice

Upokojenci s pesmijo omrežili Facebook

ViP

Prejeli smo: Počitnikovanje goriških upokojencev

Jure Godler

Goriški upokojenci na romanju v Izoli

Jure Godler

Zdenka Bevc Škof v drugi mandat

Jure Godler

Navidezna meja, ki združuje in povezuje

Jure Godler

Goriški upokojenci aktivni na Festivalu za tretje življenjsko obdobje

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več