1.2 C
Šentjur pri Celju
06/12/2021
sentjur.net

Gala večer posvečen dvema slovanskima romantikoma

Šentjur, 1. 10. 2020 – Knjižnica Šentjur je v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur pripravila Gala koncertni večer – glasbeno poslastico, namenjeno predvsem ljubiteljem klasične glasbe. Rdeča nit koncerta so bila dela dveh slovanskih romantikov – Josipa Ipavca in Petra Iljiča Čajkovskega. S tem koncertom so se kot vsako leto pridružili sklopu prireditev Ipavčevih kulturnih dni 2020. S tem dogodkom so povezali letošnjo 180-letnico rojstva P. I. Čajkovskega s prihajajočim izjemno pomembnim letom za slovensko kulturo – drugo leto v Slovniji praznujemo namreč 100. obletnico smrti Josipa Ipavca in Vlada RS je razglasila leto 2021 za Leto Josipa Ipavca.

Zahtevni klasični program pa so izvajali violinistka Inga Ulokina, sopranistka Nina Kreča, baritonist Tilen Udovič, na klavirju pa sta jih spremljali Olga Ulokina in Kristina Golob. “Nocojšnje umetnike odlukuje izjemna predanost glasbi. So prejemniki številnih domačih in mednarodnih nagrad ter nastopajo v različnih glasbenih sestavih,” jih je v nagovoru pohvalila direktorica Knjižnice Šentjur, Tatjana Oset. Program večera je sestavila Inga Ulokina, koncertna mojstrica zagrebškega komornega orkestra in vodja ljubljanskega godalnega ansambla.

Ipavčevi kulturni dnevi

Sklop prireditev, ki je posvečen Ipavcem, je uradno otvoril župan Občine Šentjur, mag. Marko Diaci. “Veseli me, da kljub oteženih okoliščinah, v katerih smo se znašli, še vedno izvajamo tradicionalne Ipavčeve kulturne dneve,” je uvodoma povedal župan. Je pa otožno priznal, da so včasih bile dvorane bolj polne in obiskovalci so sedeli bolj skupaj, žal pa danes to ne gre, saj jih omejujejo ukrepi NIJZ. Glede na to, da je drugo leto posvečeno Josipu Ipavcu, vidi to priložnost, da naše umetnike prikažemo širši javnosti ter predstavitev kulturnih dejavnosti v Občini Šentjur. Zbrane pa je pozdravila tudi sekretarka na Direktoratu za ustvarjalnost mag. Minka Jerebič.

V nadaljevanju so lahko obiskovalci prisluhnili glasbenikom, ki so se v svojem opusu dotaknili tako samospevov kot skladb za klavir in violino. “Danes igramo v mestu, kjer je svoj navdih črpal Josip Ipavec in prihajamo iz Sankt Petersburga, kjer je svoj navidih našel Čajkovski,” je uvodoma povedala Inga Ulokina. Med izvedenim programom smo slišali kar nekaj čudovitih, vendar manj znanih skladb in samospevov Josipa Ipavca – Triglavska koračnica, Scherzo, Dve drobni ljubezenski pesmi, Divja roža in bršljan, Pomladna noč, Pesem v ljudskem tonu in Popotnikova nočna pesem. (Jure Godler)

Sorodne novice

Razstavili dela nastala ob IV. Ipavčevi paleti

Jure Godler

V IKC premierno predstavili nov dokumentarec o Josipu Ipavcu

Jure Godler

Jesen veje v aleji z Urško Arlič Goločičič

Jure Godler

Ipavčevi dnevi se začenjajo s koncertom Urške Arlič Gololičič

Jure Godler

Koncert posvečen Josipu Ipavcu in Blažu Kocenu

Tjaša Ferlež

Ipavci v džezovski priredbi

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več