11.1 C
Šentjur pri Celju
22/02/2024
sentjur.net

Ipavčevi kulturni dnevi v znamenju Brahmsa in Ipavcev

Šentjur, 6. 10. 2023 – Letos obeležujemo 150. obletnico rojstva dr. Josipa Ipavca in ravno njemu ter njegovi rodbini so posvečeni letošnji Ipavčevi kulturni dnevi. Ti so obsegali pet prireditev, začenši z Ipavčevo paleto VI, Musico Academico, predstavitvijo zbornika referatov simpozija o Josipu Ipavcu ter se zaključili s koncertom samospevov. Zaradi poslabšanja vremena se je koncert Na obisku pri Ipavcih preselil v dvorano Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur. Rodbina Ipavcev je bila povezana tudi z nemškim skladateljem Johannesom Brahmsom. Ta je namreč rad videl eno izmed sester Gustava in Benjamina in bil večkrat v Šentjurju na obisku. Ravno to pa je bila ideja organizatorja koncerta Knjižnice Šentjur, da pripravi klasični preplet Ipavčeve in Brahmsove glasbe.

V goste so povabili priznane glasbenike in pevce. Med njimi Valentino Fijaćko Kobić, primadono Hrvaškega narodnega gledališča v Zagrebu, in priznano violinistko Ingo Ulokino. Koncert je na klavirju spremljala njena mama Olga Ulokina, dekletom pa se je pridružil še baritonist Tilen Udovič. Zbrane je uvodoma pozdravila Silva Koželj, podžupanja občine Šentjur: “Z Ipavčevimi kulturnimi dnevi vsako leto počastimo spomin na izjemne skladatelje rodbine Ipavec, na katere smo upravičeno zelo ponosni. Njihovo glasbeno zapuščino poustvarjajo številni umetniki.”

“Upam si trditi, da je naša očina – občina glasbe. Imamo odlično glasbeno šolo, ki je izobrazila številne glasbene ustvarjalce,” je še dodala podžupanja. Poudarila je tudi, da imata pesem in glasba zdravilno moč. Na koncertu je bilo moč slišati nekaj znanih samospevov, po katerih so sloveli Ipavci – predvsem Benjamin Ipavec in večno lirično glasbo Johannesa Brahmsa v izvedbi Inge Ulokine. (Jure Godler)

Sorodne novice

Predstavili zborovsko ustvarjanje Josipa Ipavca

Jure Godler

Jesen veje v aleji z Urško Arlič Goločičič

Jure Godler

Ipavčevi dnevi se začenjajo s koncertom Urške Arlič Gololičič

Jure Godler

Gala večer posvečen dvema slovanskima romantikoma

Jure Godler

Pesem, polna hrepenenja

Jure Godler

Ipavčeva glasba je kulturni promotor občine

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več