21.9 C
Šentjur
20/07/2019
sentjur.net

Gasilce bo vodila ženska roka

Sveti Štefan, 25. 2. 2017 – Člani in članice Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Sveti Štefan so se zbrali na jubilejnem 80. rednem letnem občnem zboru društva. Zbor je otvorila Marjanca Žaberl, predsednica gasilskega društva, ki je bila izvoljena decembra na izrednem OZ, saj je predčasno odstopil s funkcije prejšnji predsednik Boris Čavš. Pozdravila je vse navzoče člane društva in ostale goste, prav tako Stanislava Šketa, župana občine Šmarje pri Jelšah, predsednika Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah Eriha Straška, častnega poveljnika GZ Šentjur Stanka Artička, pobrateno društvo PGD Študa ter ostala prisotna gasilska in domača društva.

Aprila pripeljali novo vozilo

Predsednica je poudarila, da so aprila končno dočakali težko pričakovano novo vozilo – avtocisterno IVECO 16/50. Zahvalila se je občini in županu ter vsem članom in ostalim, ki so pripomogli k uresničitvi nakupa. Ob pomoči domačih društev in krajevne skupnosti s predsednikom Ivanom Žaberlom so organizirali pohod po turistični osmici.

V juniju je bilo meddruštveno tekmovanje pionirjev in pionirk za KS ter tekmovanje za memorial Štefana Krumpaka, na katerem je tekmovalo preko 70 ekip, tako moških kot ženskih iz vse Slovenije. Mentorji Sonja Vreš, Ivan Novak, Silvo Ratajc, Silvo Slatenšek, Barbara Čokl in Jože Čokl so intenzivno pripravljali desetine za tekmovanja v občini, velik poudarek pa so dali na podmladek.

Zelo so ponosni na sodelovanje na Noči Modrijanov. Za to se še enkrat zahvaljujejo poveljniku Martinu Slatenšku, KS in vsem, ki so jim pomagali pri organizaciji. Hvala tudi medijem – spletnemu portalu sentjur.net in Juretu Godlerju za objavo zahvale sponzorjem, Rogaškim novicam in Novemu tedniku za objave člankov, ki jih je pripravila Milenka Blažević, je v poročilu članic povedala Sonja Vreš.

Ker je poleg družabnega delovanja na prvem mestu strokovno delo, se udeležujejo izobraževanja, tekmovanj in gasilskih vaj. Prav to jim pride prav pri intervencijah, ki so jih imeli 14, imeli pa so tudi 2 požara, kot je v poročilu povedal poveljnik društva Martin Slatenšek.

Slovesnost avgusta, praznovali bodo 80 let

Z organizirano slovesnostjo, s parado, spremljajočimi dogodki in z veselico bodo obeležili 80-letnico društva. Uradno bodo prevzeli avtocisterno AC 16/50. V plan so še zapisali: organizacija tradicionalnega pohoda Turistične osmice, organizacija pionirskega in članskega tekmovanja z veselico, nakup potrebne intervencijske opreme, izobraževanje članov za potrebe specialnosti in čine, zdravstveni pregledi za gasilce operativce. Za vsemi temi plani stoji tudi pomoč občine Šmarje pri Jelšah in župan Stanko Šket, ki z velik ponosom prizna, da so njihovi plani zelo pozitivni, katerim bodo tudi sami stopili nasproti. Delo je pohvalil tudi predsednik Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah Erih Strašek, ki je novi predsednici zaželel veliko uspehov.

Priznanja

Priznanja GZ Šmarje pri Jelšah so podelili predsednik GZ Šmarje pri jelšah Erih Strašek, predsednic Marjanca Žaberl, poveljnik Martin Slatenšek in tajnik društva Sebastjan Čuden.

Priznanje GZ so prejeli: Uroš Pintar – III. st., Aleš Slatenšek – II. st., Jernej Mužerlin – Mladinsko priznanje.

Pisno priznanje GZ sta prejela Klemen Artiček in Bojan Zatler

V čine so napredovali: Branko Kovač – VG I. st., Ivan Novak – NGČ I. st., Silvo Ratajc – GNČ I. st., Uroš Pintar – G II. st., Matej Ratajc – G II. st., Matej Zalokar – G I. st.

Priznanja za opravljene specialnosti – za opravljen tečaj za IDA so prejeli: Sebastjan Čuden, Matej Zalokar, Uroš Pintar, Franci Lorger, Silvo Ratajc in Aleš Slatenšek.

Tečaj za NS je opravil Aleš Slatenšek.

Tečaj za sodnika gasilskih in gasilsko-športnih disciplin so uspešno opravili Silvester Slatenšek, Ivan Novak in Silvo Ratajc.

Testiranja za sodnike so se udeležili Silvester Slatenšek, Ivan Novak in Silvo Ratajc

Tečaj za tehnične reševalce je opravil Branko Kovač.

Nadaljevalni tečaj za gasilca so opravili: Katja Čokl, Marko Ferme, Matej Hostnik, Jernej Mužerlin, Alenka Ratajc, Nejc Ratajc, Marija Ribič, Sara Stanič in Jasmina Videc.

Značko za aktivno delo za 10 let delovanja so prejeli: Jernej Mužerlin, Marko Ferme, Tina Ferme, Simon Leskovšek, Janez Štancer, Damjan Inkret, Slavica Novak, Marija Ribič, Branko Podrepšek, Andreja Stopinšek, Maja Lorger; za 20 let delovanja: Igor Esih, Miran Kočar, Marjanca Žaberl, Jernej Recko, Darija Kristan, Klavdija Smole, Uroš Pintar, Andreja Čavš, Mateja Lorger, Boštjan Kolar; za 30 let delovanja: Marija Žaberl, Zora Čoklc, Janko Čujež, Vinko Kladnik, Branko Recko, Silvester Slatenšek, Branko cesar, Bojan Zatler in za 40 let delovanja: Janko Planinšek.

Značko za delo v operativi za 10 let delovanja so prejeli: Silvo Ratajc, Ivan Novak, Klemen Artiček, Branko Kovač, Darija Kristan Robo Pilko, Marjan Povalej, Sonja Ratajc in Miroslav Žavski, za 30 let delovanja pa Jožef Žaberl.

Najvišja priznanja GZ Šmarje pri Jelšah

50 let član društva: Franc Kladnik in Martin Slatenšek

40 let delo v operativi: Franc Čoklc, ki je vsa nova vozila pripeljal v društvo.

70 let član društva: Vinko Čavš, dobitnik najvišjega priznanja. Žal pa je dolgoletni gasilec nekaj dni po zboru preminul. Od njega se bodo poslovili v nedeljo, 5. marca 2017, na pokopališču Sveti Štefan, ob 15. uri. (Milenka Blažević, foto: Milenka Blažević)

Sorodne novice

V Dobje prehodni pokal v trajno last

Milenka Blažević

Pokali v Loko, Dobje in Gorico

Jure Godler

Mlado gasilsko vodstvo na Svetem Štefanu

Jure Godler

Prehodna pokala v Dobje in na Ponikvo

Jure Godler

Uspešno gasilsko leto na Svetem Štefanu

Jure Godler

PGD Sveti Štefan: Z občnim zborom zaokrožili uspešno 2014

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več