17.2 C
Šentjur pri Celju
07/04/2020
sentjur.net

Gasilci postavili mlaj na star način

Sveti Štefan, 30.4.2015 – Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Sveti Štefan že vrsto let postavljajo mlaj na star način. Letošnjo smreko, ki jo je dala Krajevna skupnost, so podrli 27.4. 2015 v Ločnecu. Zbrali so se pri predsedniku PGD Borisu Čavšu, kjer so se podkrepili z malico. Samo podiranje je potekalo ročno in s pomočjo motorne žage. Med prevozom do Svetega Štefana sta jih postregla Jože Mužerlin s šentjanževcem in družina Staneka Esiha.

Na dan pohoda po poteh turistične osmice so sklenili pohod s postavitvijo mlaja, ki so ga do postavitve pripeljali s konjsko vprego. Pod budnim očesom in komando poveljnika PGD Sveti Štefan Martina Slatenška se je začelo postavljanje, v katerem je sodelovalo 10 domačih gasilcev in 10 iz prijateljskega PGD Loka pri Žusmu. Postavljali so s pomočjo žavorjev. Pod vodstvom predsednika PGD Borisa Čavša se bo ta tradicija nadaljevala, vse dokler bo to dovoljevala zakonodaja. Člani in članice so sodelovali tudi pri samem pohodu s postrežbo toplega obroka, prevozom med pohodom, strežbo hrane in pijače na zabavi, organizirali so srečelov in žrebanje vstopnic pohoda. Ves prisluženi denar bodo namenili za nakup še tako potrebnega novega gasilskega avtomobila. »Strmim k temu, da se stari običaji ohranijo in prikažejo predvsem mladim rodovom. Zahvaljujem se vsem, ki so nam kakorkoli pomagali. Posebna hvala pa kmetiji Mužerlin in družini Esih, Krajevni skupnosti, Šket Baru, Konjeniškemu društvu, in našim članicam in članom, za sodelovanje pri organizaciji prireditve, postavitve mlaja,« je povedal Boris Čavš. (Milenka Blažević, foto: Sebastjan Čuden)

Sorodne novice

Družno postavili mlaj na Svetem Štefanu

Milenka Blažević

Gasilstvo združuje ljudi in pomaga bližnjemu

Jure Godler

Konjenica Sveti Štefan s prijatelji in ljubitelji konj

Jure Godler

Sveti Štefan: Srečanje učiteljev in ravnateljev

Jure Godler

Na Svetem Štefanu postavili mlaj po starem

Jure Godler

Šentjurjevo 2018: Postavili 29-metrski mlaj

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več