10 C
Šentjur pri Celju
19/09/2020
sentjur.net

Poroka: Glasba je kriva za njuno ljubezen

V soboto, 25. julija, je bil za Tomaža in Sašo najlepši dan, ki bo vedno zapisan v njunih srcih. Novopečena zakonca Tisel prihajata iz občine Šentjur, a vsak iz svojega konca. Tomaž s Planine pri Sevnici, Saša pa s Ponikve, kjer zdaj tudi stanujeta. Sta precej zaposlena in aktivna na vseh področjih. Poleg služb (Tomaž je zavarovalniški agent, Saša pa pevka v opernem zboru) imajo doma še farmo piščancev in hlev z govejo živino. Sicer pa se oba z glasbo zelo rada ukvarjata v prostem času in prav glasba je bila kriva, da sta se spoznala.

Mešani pevski zbor Zarja Šentvid pri Planini, v katerem prepeva Tomaž, je nujno rabil sopranistke za pevsko tekmovanje v Španski Calelli. Ker so lokalne ‘zaloge’ že pošle, so morali pogledati malo širše in tako naleteli na Sašo, ki se jim je kasneje pridružila na omenjenem tekmovanju. Sicer se po 5 dneh potovanja po Španiji iskrica še ni zanetila, je pa nekaj zmenkov in srečanj po Španiji pripomoglo, da sta zašla na skupno pot, ki sta jo sedaj okrepila še s poroko.

Koronavirus in poroka …

Kot pravita sama, je bilo najbolj utrujajočih zadnjih 14 dni, ko nista vedela, ali poroka sploh bo ali ne. Vsakodnevne novice so prinašale le še več vprašanj in dvomov kot pa pametnih odgovorov in nasvetov. Število svatov sta tako morala malo omejiti, vendar jih je bilo še zmeraj dovolj, da je bila na poroki prava »fešta«. Potrebovala sta tudi seznam vseh svatov, ki pa ga je ženin Tomaž pisal zjutraj pred prihodom k nevesti, saj jima je med vsemi pripravami to enostavno padlo iz glave.

Njuna poroka je na koncu izpadla pravljična, je pa treba omeniti, da si jo takšne zares nista zamislila. Predvsem zato, ker sta se za poroko odločilo pičla dva meseca pred dnevom D. To pomeni, da se priprave, s katerimi imajo nekateri več kot leto dela, skrčijo na ta dva meseca in še manj. Najprej sta rezervirala gostišče in muzikante, takoj za tem pa še fotografa in cvetličarko. »Z vsemi sva bila res NORO zadovoljna in sva jim zaupala že od samega začetka. Že zaradi tega je bila poroka res sproščena in umirjena, saj sva vedela, da sva odgovornost dala v roke pravim ljudem. Tako da: Gostišče Jelenov greben, Ansambel Mladi Korenjaki, Tomaž Petek in Darilni butik Jana Šmarje, HVALA!«

Za vse ostale malenkosti, ki jih je še precej veliko, so jima bile v pomoč njuni družini, tako da sama res nista čutila pretiranega pritiska ali strahu, da bi šlo kaj narobe. To pa je tudi največ, kar lahko ženin in nevesta storita, da je poroka pravljična.

»Da zaobjamemo res čisto vse, kar se nama je v zvezi s poroko zgodilo, moramo začeti v četrtek pred poroko. Takrat sva v goste dobila Ponkovške Podokničarje, ki so naju presenetili s podoknico v slovo ‘ledigstanu’. Zdi se nama, da se šele ob takšnih dogodkih zaveš, da se boš čez 2 dni poročil. Da bi zares dojela, kaj se dogaja, so v petek prišli podoknico zapet še pevci iz MePZ Zarja Šentvid in MoPZ Planina pri Sevnici, tokrat na Tomažev dom.

Zadnjo ‘samsko’ noč sva prespala vsak na svojem domu. Poročni dan je potekal precej običajno, pa vendar po starih navadah. Tomaževi svati so se odpravili na Ponikvo po Sašo, od tam pa na Planinski grad na civilno poroko. Cerkveni del je bil na Ponikvi, za tem pa smo imeli zabavo na Jelenovem grebenu. Za naju je dan minil kar prehitro, saj se je dogajalo ogromno stvari in niti minuta ni minila brez zabave in plesa.

Najbolj pa nama je bila všeč cerkvena poroka. Tam sva oba zares uživala, saj sva čutila, da so najine družine z nama, spremljale so naju lepe pesmi zbora in solista Marcosa Finka, sam obred pa je bil zares iskren in čudovit. Zdi se nama, da je to tista ta prava poroka, ki je samo civilna ne more zaobjeti.«

»Vse bi z veseljem še enkrat ponovila«

Novopečena zakonca Tisel bi rada predlagala bodočim ženinom in nevestam, naj bodo na svoji poroki sproščeni, naj se ne ubadajo preveč z malenkostmi in ne jezijo, če ne gre vse tako, kot je treba. Svatje takih stvari sploh ne opazijo, vidijo pa, če se imata nevesta in ženin lepo in se lahko veselijo z njima. Naredite si ta dan zares VAŠ, ne pa šov za sorodnike in kolege. Le tako bo lahko vaša poroka ‘pravljična’, fešta pa tista ta prava; do zgodnjih jutranjih ur. »Najina se je končala nekaj čez 7. uro zjutraj. In čeprav sva bila precej utrujena, bi vse z veseljem še enkrat ponovila! Imejte se radi in dejte se poročit!«

Tudi mi vama želimo vse dobro na vajini skupni poti. Pa srečno! (Tjaša Ferlež, Foto: Tomaž Petek)

Sorodne novice

Ne odmeva le zvon, že 110 let Zarja žari  

Jure Godler

Eroika za konec leta

Jure Godler

Šranga na Sveti Heleni

Jure Godler

Letni koncert MePZ Zarja Šentvid

Jure Godler

Učna ura petja

Jure Godler

Srečanje šentviških zborov

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več