-0.1 C
Šentjur pri Celju
02/03/2021
sentjur.net

GZS: Zabrišimo meje in delujmo kot eno

Lokarje, 17. 6. 2020 – V gasilskem domu v Lokarjah, so se na 65. skupščini Gasilske zveze Šentjur zbrali delegati vseh šentjurskih prostovoljnih gasilskih društev ter vodstvo gasilske zveze Šentjur. Letošnje leto je tudi gasilcem spremenilo načrte, saj so letošnjo skupščino speljali v ožji obliki. Po državni himni je sejo začel predsednik Gasilske zveze Šentjur Aleš Guzej, ki je vsem izrekel prijazno dobrodošlico.

Poročila

Ko je delovno predsedstvo v sestavi Andreja Županca, Helene Volasko, Dejana Hribernika in Milana Kukoviča zasedlo svoja mesta, je kot prvo sledilo predsedniško poročilo. Guzej je med drugim poudaril dobro in produktivno sodelovanje med zvezo in društvi. »Ugotavljam, da so vodstvo zveze in njeni organi v minulem letu delali dobro. Zavedati se moramo, da vsi delujemo za isti cilj, pomagati sočloveku, zato je prav, da se meje med društvi čim bolj zabrišejo in delujemo kot eno in smo s tem še boljši pri opravljanju našega poslanstva.«

Tako Guzej kot predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik sta bila kritična predvsem do javnomnenjske podpore gasilski organizaciji. »Prav tako žalostno javnomnenjsko podporo ima gasilska organizacija v državi, vendar kljub temu velikih gasilskih dogodkov, med drugim praznovanje v Metliki in slavnostna akademija v Cankarjevem domu, še vedno ni zanimivih za medije, saj ju ni prenašala nobena večja medijska hiša. Ves čas, ki ga namenimo za našo organizacijo, je naš prosti čas. Skrbi pa nas dejstvo, da se gasilci še vedno preveliko svojega prostega časa vlagamo v pridobitev finančnih sredstev za delovanje in opremljanje gasilske organizacije, namesto da bi se posvetili osnovnemu poslanstvu – pomagati sočloveku.«

Preteklo leto je bilo za operativce zelo pestro ter tudi naporno. Skupaj so v preteklem letu imeli 89 intervencij, kar je približno 2723 prostovoljnih ur in 1194 gasilcev, ki so nesebično priskočili na pomoč. Izvedena je bila še nenapovedana vaja GZ, katera je bila ideja poveljnika GZ Šentjur Martina Cmoka in obeh podpoveljnikov zveze, ki so skrivnost o pripravi vaje zadržali vse do aktiviranja alarma gasilskih društev.

Odlikovanja

Na skupščini so podelili tudi odlikovanja. Valerija Mikša je dobila gasilsko odlikovanje 3. stopnje za svoj trud in prizadevanja za delo v gasilski organizaciji in lastnimi vložki za dobrobit gasilskega društva. Jožica Zeme je je dobila odlikovanje 2. stopnje, saj je dolgoletna sodnica gasilsko športnih disciplin, je pozitivna oseba ki energijo prinaša na ostale člane društva in veliko pripomore k društvu. Mateja Skale Kos je dobila odlikovanje 2. stopnje. Je dolgoletna članica tekmovalnih ekip, odlična sodnica gasilsko športnih disciplin, s svojim znanjem in strokovnostjo večkrat pripomore v društvu. Velikokrat pa poskrbi tudi za družabni del med članicami v svojem društvu.

Franc Zdolšek je dobil gasilsko plamenico 2. stopnje. Že kot mladinec je postal član društva in se je vse do danes strokovno izobraževal in redno pridobival gasilska znanja. Že tretji mandat je poveljnik PGD Dramlje. Svoje znanje in izkušnje rad deli med svoje kolege in gasilsko mladino. Andrej Golčman je dobil odlikovanje za posebne zasluge. Tudi on je kot pionir in mladinec stopil v gasilke vrste in vse od takrat naprej dopolnjuje in izpopolnjuje svoje znanje. Je aktiven član, ki z ogromno volje in opravljenimi prostovoljnimi urami pripomore k aktivnostim v društvu in njihovi uspešnosti.

Beseda gostov

Besedo gostov je naprej prevzel predsednik GZ Slovenije, Janko Cerkvenik. Pohvalil je delovanje zveze in poudaril dobro sodelovanje med samimi društvi znotraj zveze in zunaj nje. V imenu občank in občanov ter v svojem imenu se je gasilcem zahvalil za njihovo požrtvovalno delo tudi župan občine Šentjur mag. Marko Diaci. V imenu občine Dobje pa se je župan Franc Leskovšek,  zahvalil GZ Šentjur za sodelovanje in vključevanje v samo izobraževanje. Druženje se je nadaljevalo ob hrani ki so jo pripravili člani PGD Lokarje. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Ta veseli dan kulture letos precej drugačen

Jure Godler

Nameni dohodnino svojemu gasilskemu društvu

Tjaša Ferlež

Znaka civilne zaščite v roke PGD Lokarje in Martinu Cmoku

Tjaša Ferlež

Najboljši športniki prejeli priznanja za leto 2019

Jure Godler

PGD Ponikva: Skupno podelili kar 56 priznanj

Tjaša Ferlež

Potegnili črto pod jubilejno leto

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več