14.5 C
Šentjur pri Celju
11/08/2022
sentjur.net

Hruševec bo varen pred visokimi vodami

Šentjur, 30. 7. 2020 – Poprave so zaznamovale kar nekaj let v preteklosti. Povzročale veliko gmotno škodo na objektih in gospodarskih zemljiščih. Zato so na Občini Šentjur leta 2011 začeli pripravljati celotno strategijo varovanja naselij s protipoplavnimi ukrepi. Celotna strategija je sestavljena iz več faz, ki so poimenovane s črkami A, B, C … in podfazami C1 itd … Stroški protipolavnih ukrepov pa hitro narastejo čez milijon evrov, zato lahko občina skupaj z Direkcijo za vode rešuje ta problem le na daljši časovni rok in z podfazami projekta. Mesto Šentjur leži na območju, kjer se v Voglajno stekajo Slomščica, Pešnica in Kozarica in je v primeru naraslih vod zelo poplavno ogroženo.

Na novinarski konferenci je župan Občine Šentjur, mag. Marko Diaci, podpisal pogodbo za nadaljevanje ukrepov podfaze C1 z financerjem Direkcijo RS za vode in izvajalcem projekta Tomažem Hohnecem iz podjetja Tomgrad. Osnovni namen te investicije je izvedba faze C1a, ki zajema območje ob kozarici, od mostu na cesti Franja Malgaja s predvidenim razbremenilnim kanalom Hudičevega grabna. V tej fazi se rešuje poplavno varnost naselja Hruševec od Hudičevega grabna do mostu v Ulici Franja Malgaja. Vrednost pogodbenih del pa bo znašala nekaj več kot 1,8 milijona evrov z ddv.

“Pri podpisu teh pogodb je potrebno izpostaviti, da občina prepozna, da je tudi ona odgovorna za poplavno varnost in da tudi ona postavi temelje takšnemu projektu. Če pripraviš dokumentacijo in pridobiš zemljišča je dosti lažje za direkcijo, da nastopi kot investitor in da izpelje takšen projekt do konca,” je povedal direktor Direkcije RS za vode Roman Kramer in pohvalil proaktivnost občine.

Župan Diaci je izpostavil še dve pomembni fazi, ki bosta sledila v naslednjih letih. “V fazi D je 630.000 kubični zadrževalnih visokih voda na podočju Črnolice in bo tudi del bodoče navezovalne ceste Dramlje-Šentjur ter faza E – ščitenje Šentjurja v Spodnjih Lokarjih pred visokimi vodami Pešnice,” je župan pojasnil naslednji pomembni fazi, ter dodal, da gre za pomembne in kompleksne projekte, ki jih pripravlja občina. (Jure Godler)

Sorodne novice

Občina bo pomagala pri prenovi doma na Resevni

ViP

Nova podlaga kraljici športa

ViP

Obnovili bodo kletne prostore prizidka protokolarnega objekta

Jure Godler

Podpisali pogodbo o sodelovanju z GZ Šentjur

Tjaša Ferlež

Osnovna šola Dramlje bo dobila novo kuhinjo

Jure Godler

Podpisali pogodbo o ureditvi ceste Dolga Gora–Sladka Gora

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več