16.1 C
Šentjur pri Celju
25/09/2021
sentjur.net

Intervju s Tomom Costom: Važno je, da si srečen, takšen kot si

Šentjur, 12. 6. 2016 – Pred dnevi je šentjurski stand up komik, organizator dogodkov in literat izdal svojo drugo knjigo Korajžnice – na kratko za dobro voljo.

Po modri knjigi Poberi se si napisal rdečo Korajžnice.

(smeh) To lahko primenjamo z izsekom filma Matrica, ko so glavnemu junaku Neu ponudili dve tabletki – rdečo in modro. Ta pa se je moral odločiti, katero bo vzel.

Ampak ti si se odločil za obe poti (ki jih ni) …

Res je, če malo citiramo slavne glasbenike, ki so včasih na tleh in včasih na sladoledu v Meksiku.

V novi knjigi si izbral povzetek tvojih blogov, twitov. Si v bistvu prvi, za katerega vem, da je svoje spletne bloge in twite zbral in natisnil v knjigo …

Malo sem se znašel. Verjetno je kdo to že kdaj napisal, zagotovo pa sem v Šentjurju prvi. Feri Lainšček je recimo napisal svojo zadnjo knjigo s pomočjo svojih Facebook prijateljev. Ta ideja se mi zdi genialna in podpiram novodobne pristope. Knjiga pri mlajših izgublja svojo romantiko in je potrebno ponovno vzpostaviti stik. Zato upam, da bodo Korajžnice našle tudi stik z bralci. Ko napišeš knjigo, ta ni več tvoja, čeprav nosi na platnici tvoje ime.

Izdal si torej tiskan blog (blokec). Kakšno povezavo pa ima knjiga z rožami?

Za vsako bolezen raste rož’ca na svet, tako je nekdo rekel. Vsak najde uteho in pomoč, rože ti lahko tudi pomagajo. Vsak dan hodimo mimo rož in marsikatera je zdravilna. Vse, kar smo proizvedli, je ozdravljivo z rožami, ki so na Zemlji že milijone let. Dejansko se narava zdravi in vsebina knjige je naravno prišla iz mene – torej je to Korajžnica – neka zdravilna roža, kar pa je glavna rdeča nit celotne knjige.

Kaj te žene, da pišeš in izdajaš knjige?

Hvaležen sem za podporo Občine Šentjur, Literarnega društva Šentjur, donatorjev … Obogateti od pisanja knjig je težko, sploh v Sloveniji, ki je specifičen trg z dokaj malim številom bralcev. Kar pride iz srca, kar je v meni, dam rad ven v različnih oblikah – to je stand up, knjiga ali zgolj pogovor. Mislim, da se ženem kar sam in žene me tisto, kar je v meni.

Franc Kovač je izdal knjigo, v kateri se je povsem razgalil. Bi šel ti v tako skrajnost?

Mogoče nekoč. V tem trenutku je moje razgaljenje prišlo s Korajžnicami, pa tudi prva knjiga Poberi se. Sladnja je bila vroča knjiga, še posebej tisti dan, ko je bila natisnjena. Zakaj ne, saj rušimo tabuje. Hvala bogu, so še takšni, kot je on, in literati smo bolj odkriti, nas je manj strah tistega, kar je v nas. Tudi ko gremo na stranišče ali v posteljo, si enak kot tisti, ki vsak dan nosi kravato. Isti smo. Cela koža je organ, zato je tudi toliko nudistov, ki so srečni. Tudi jaz že leta in leta spim gol. Vsi smo goli. Važno je, da si srečen in da si tak kot si.

Knjiga je v prodaji …

Knjigo lahko kupite tudi na strani www.tomcosto.com ali nam sporočite na elektronski naslov management@tomcosto.com. Sčasoma pa bo tudi v knjigarni. Izšla je v okviru društva Epik teater.

Že zbiraš material za tretjo knjigo?

Že v času med prvo in drugo knjigo sem zbiral gradivo. Vendar sem se na koncu odločil, da izdamo Korjažnice in speljemo celotno promocijo in prodajo. V tretji knjigi gre za roman, kjer bi se rad dotaknil globine žilvjenja. Rdeča nit naslednje knjige bo pogum in tista moč, ki jo imamo v sebi. Tega ne smemo jemati kot delo ali hobi, temveč kot igro. Vse je v naravnem ravnovesju in mi se lahko s tem samo igramo.

Tom, hvala za prijeten pogovor in veliko uspeha pri pisanju nove knjige. (Jure Godler)

Sorodne novice

Šmarski argo tudi v Šentjurju (VIDEO)

Jure Godler

#koronaintervju št. 9 – Edith in Tom Costo, zakonca in komika

Jure Godler

Miklavž obiskal otroke v cerkvici sv. Rozalije

Jure Godler

Slabi ljubimci in odlična igra navdušili poln IKC

ViP

Hrvaški “predavatelj” zabaval občinstvo Pri kulturni pip’ci

Jure Godler

V gasilski obleki stregel goste

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več