17.2 C
Šentjur pri Celju
24/05/2024
sentjur.net

Ipavčeve kulturne dneve otvorili mladi virtuozi na Musici Academici

Šentjur, 9. 10. 2022 – Leta 2015 se je v šentjurski območni izpostavi Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti porodila ideja o predstavitvi mladih glasbenikov, študentov glasbenih akademij in glasbenih ustanov doma in v tujini. Glasbeno šolo skladateljev Ipavcev vsako leto konča generacija učencev med katerimi se jih kar nekaj odloči tudi za nadaljevanje glasbenega izobraževanja, najprej na srednji nato na višji stopnji oz. akademiji, nekaterim pa postane glasba tudi profesionalna življenjska izbira.

Osmo leto zapored smo letos spremljali  koncert Musica Academica, ki je v nedeljo v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur otvoril letošnji tradicionalni  glasbeni festival Ipavčevi kulturni dnevi v Šentjurju.Tokrat so organizatorji k sodelovanju povabili tudi dijake srednjih glasbenih šol. Prvi razlog je v tem, ker je trenutna generacija na visokih in višjih glasbenih ustanovah manj številčna. Poleg tega pa so dijaki srednjih glasbenih šol oz. konservatorija za glasbo malokdaj gostje naših koncertnih odrov, zato je bila to lepa priložnost, da spoznamo novo generacijo glasbenikov.

Pet nastopajočih virtuozov

Čeprav je bolezen nekoliko okrnila število nastopajočih, smo lahko v dobri uri programa prisluhnili petim nastopom. Najprej sta se predstavila dijak 4. letnika Konservatorija za glasbo v Ljubljani trobentar Andrej Štrajhar ter harmonikar Domen Bahč, ki obiskuje 2. letnik celjske umetniške gimnazije. Študentska vrste pa so zastopale flavtistki Monika VolaričMaruša Alegro ter citrarka Tajda Krajnc. Vse tri so v preteklosti že nastopile na Musici Academici, Monika in Tajda sta v letošnjem letu zaključili glasbeno izobraževanje, obe z odliko končali magistrski študij v tujini, Maruša pa obiskuje 2. letnik Akademije za glasbo v Ljubljani.

Mladi glasbeniki so obiskovalce koncerta navdušili z izborom skladb in odličnim nastopom. Pri tem pa je imela pomembno vlogo tudi korepetitorka Mateja Hladnik, ki se je kot izkušena pianistka izkazala z  izjemnim občutkom za spremljanje mladih solistov.  Pokroviteljica Ipavčevih kulturnih dni je Občina Šentjur, pri organizaciji glasbenega projekta Musica Academica pa sodeluje tudi Študentki klub mladih Šentjur. (Anita Koleša, foto: Anita Koleša)

Sorodne novice

Tudi deseta Musica academica z art delom

Jure Godler

Musica academica tokrat še s filmom in baletom

Jure Godler

Na Musici academici so se predstavili mladi virtuozi

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več