22.1 C
Šentjur pri Celju
14/06/2021
sentjur.net

Izdali znamko posvečeno Franju Malgaju

Šentjur, 13. 3. 2019 – Pošta Slovenije bo 22. marca izdala novo priložnostno znamko posvečeno našemu rojaku – nadporočniku Franju Malgaju, borcu za severno mejo. “Odločitev o izdaji znamke, posvečene 125. obletnici rojstva in 100. obletnici smrti Franja Malgaja, je bila s strani Komisije za izdajo poštnih vrednotnic, ki je v Sloveniji pristojna za izdajo znamk, sprejeta že v drugi polovici leta 2017,” nam je zaupal Darko Lončarič, iz Oddelka tržnega komuniciranja in filatelije Pošte Slovenije

Programi priložnostnih znamk se sprejemajo dve leti vnaprej. Znamka bo izšla drugi petek, torej 22. 3. 2019 . V prodaji bo natanko leto dni od datuma njenega izida, za namene plačevanja poštnine poštnega prometa pa po znamka uporabna tudi po izteku časa prodaje. Nominala znake je 1,30 EUR. motiv znamke so medalje, ki si jih je pripel Franjo Malgaj, grafično pa je znamko oblikoval borut Bončina. Žig prvega dne izdaje bo iz pošte 3230 Šentjur.

Franjo Malgaj

Franjo Malgaj je prvi slovenski častnik, ki je s svojo enoto leta 1918 prostovoljno prišel na Koroško, da bikoroške Slovence priključil matični domovini; torej to, kar je Maister naredil v Mariboru, je Malgaj naredil na Koroškem. Po njegovi zaslugi je Mežiška dolina, ki danes šteje skoraj 26.500 prebivalcev, pripadla matični domovini. Franjo Malgaj se je rodil 20. novembra 1894 v Hruševcupri Šentjurju. Mesec pred 20. rojstnim dnem je bil vpoklican v vojsko, sodeloval je v 1., 2. in 4. soški bitki. Spomladi 1916 je bil premeščen na tirolsko fronto, kjerje avgusta istega leta s četico soborcev osvojil Monte Zebio, za kar je prejel zlato medaljo za pogum.

V Celju je 6. novembra 1918 zbral prostovoljce in z njimi osvobodil Mežiško dolino, prodrl do Velikovca. Po odvzemu pristojnosti je zasedal položaje v okolici Guštanja/Raven. Ko je 6. maja 1919 pri Tolstem Vrhu splezal na drevo, da bi oprezal za sovražnikom, je tragično umrl. Še vedno ni razjasnjeno, ali mu je eksplodirala ročna bomba za pasom, ga je zadel sovražni ostrostrelec ali morda izdajalčeva krogla. Leta 1920 je bil posmrtno odlikovan s Karađorđevo zvezdo z meči 4. stopnje. Na mestu smrti so mu leta 1924 postavili spomenik, ki ga je okupator leta 1941 podrl, leta 1950 je bil zgrajen nov, ki je bil leta 2010 prestavljen na drugo stran ceste.

(Jure Godler, vir: Pošta Slovenije)

Sorodne novice

Odprli filatelistično razstavo v čast Blažu Kocenu

Tjaša Ferlež

Prejeli smo: Franjo Malgaj spet na severni meji

Jure Godler

Zaključek bralne značke: Kultura od glave do repa

Jure Godler

Franjo Malgaj v številnih podobah na Ipavčevi paleti

Jure Godler

Moja domovina v zborovski pesmi

Jure Godler

Gostujoča razstava obiskala domači kraj

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več