20.3 C
Šentjur pri Celju
27/05/2020
sentjur.net

Izjava za javnost: Problematika infrastrukture v Republiki Sloveniji

V ponedeljek, dne 11.04.2016, je poslanka Državnega zbora RS, Jelka Godec, v prostorih občine Šentjur organizirala 3. poslanski večer na temo problematika na področju infrastrukture v občini ter v Republiki Sloveniji. V goste sta svoje mnenje z navzočimi prišla deliti podpredsednik stranke SDS Zvonko Černač in poslanec SDS, Ljubo Žnidar. Glavno vodilo tega pogovornega večera je bilo prisotnim prikazati trenutne razmere na področju slovenske infrastrukture in program, ki ga je oblikovala SDS na tem področju. Ljubo Žnidar je predstavil trenutna stališča in odnos vlade ter infrastrukturnega ministrstva v zadnjem obdobju do vlaganj in v obnovo obstoječe infrastrukture. Poudaril je, da vlada vsako leto nameni manj sredstev za izgradnjo novih infrastrukturnih objektov, prav tako pa je vsako leto manj sredstev, namenjenih za obnovo obstoječe infrastrukture. Dejal je še, da se zaradi tega cestna infrastruktura zelo poslabšuje in nastajajo vse večje težave pri nemoteni uporabi le-te. Jasno pa je poudaril, da so se sredstva, namenjena za infrastrukturo več kot za polovico prepolovila v primerjavi z obdobjem, ko je svojo drugo vlado vodil Janez Janša in ministrstvo za infrastrukturo Zvonko Černač, navedeno pa v zadnjem času zelo močno občutijo vsi državljani Republike Slovenije.

Sedanji podpredsednik SDS in nekdanji minister za infrastrukturo, Zvonko Černač, je povedal, da bi se ob večjem interesu današnjega ministra za infrastrukturo in same vlade, kljub zmanjšanemu proračunu v naši infrastrukturi, dalo prenekatere stvari rešiti in izboljšati. Černač je še poudaril, da je bilo v času njegovega ministrovanju veliko storjenega na področju energetske obnove šol, vrtcev in ostalih javnih stavb. Tako se je tudi v občini Šentjur energetsko obnovilo večino šol in vrtcev. Gosta sta predstavila program SDS na področju infrastrukture in prostora. Rezultat sta tudi v mesecu marcu v DZ RS vložena dva zakona: Zakona o graditvi prometne infrastrukture v Republiki Sloveniji in Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v prometno infrastrukturo.

Cilj obeh zakonov je pospešitev modernizacije in gradnje prometne infrastrukture, ki je strateškega pomena za RS ter zagotavlja ustrezno prometno povezanost posameznih regij. V zakonu se je opredelilo 21 prednostnih infrastrukturnih projektov. Med njimi je tudi navezovalna cesta DramljeŠentjur. Z zakonom se zagotavlja stabilno in vzdržno financiranje izgradnje prometne infrastrukture. Žal pa sta bila oba zakona s strani koalicije zavrnjena. Tako Černač kot Žnidar pričakujeta, da bo Vlada RS kmalu v DZ RS podala svoj predlog zakona, ki bi pomenil operativno izvedbo Strategije razvoja prometa v RS, ki je bila sprejeta julija 2015.

Prisotne na srečanju pa je med drugim zanimalo, kako je z reševanjem problemov prometne infrastrukture v občini Šentjur, izgradnjo drugega tira Koper–Divača in kako daleč je elektronsko cestninjenje za tovorni promet? Oba gosta večera sta poudarila, da glede elektronskega cestninjenja je težko kar koli napovedati, saj je bila predhodna uprava DARS-a razrešena na zelo čuden način in da se ne ve, kaj vse se dogaja na DARS-u. Za drugi tir Koper–Divača pa sta povedala, da je projekt zahteven, ampak da ga je nujno čim hitreje izpeljati. Poudarila sta, da je zelo dobro, da tudi Občina stopi nasproti državi in sama pripravi določene projekte, do te mere, da se lahko takoj začnejo izvajati, ko se zato pokaže priložnost.

Na koncu so vsi trije zaključili, da država za infrastrukturo nameni bistveno premalo sredstev ter tako svojim državljanom ne omogoča ugodnih transportnih povezav in ne poskrbi, da bi se državljani pri uporabi javnih objektov počutili udobno. V Strokovnem svetu SDS na področju infrastrukture in prostora bodo še naprej aktivno delovali pri pripravi zakonskih osnov za boljše izvajanje Strategije prometa v RS.

Sorodne novice

V roku treh let se bo zgodil kolaps pokojninskega sistema

Jure Godler

Notranje meje so nastale zato, ker naše zunanje meje niso učinkovito varovane.

Jure Godler

Prejeli smo: Volilni konferenci SDS Šentjur

Jure Godler

Mag. Mojca Inkret: Čas je, da Šentjur zaživi

Jure Godler

SDS v boj z mag. Mojco Inkret

Jure Godler

Jelka Godec: Verjamem, da bom izvoljena, ker bo zmagala SDS

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več