18.5 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

Izjemna keltska najdba na Graščinskem klancu

Ponikva, 1. 4. 2021 – Ponkovljani so končno dočakali tudi začetek gradbenih del na precej dotrajani cesti Dole-Ponikva. Trenutno se ureja hrib, ki vodi na Ponikvo – Graščinski klanec. Gre za obsežen državni projekt, ki je v pristojnosti Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo, dela pa bo izvajala v več fazah. Včeraj pa so delavci, ki so vršili izkope in nivelacijo ceste, odkrili ostanke naselbine Keltov, ki naj bi v naših krajih živeli nekje od 2000 let pa do 200 let pred našim štetjem. Najbolj aktivni so bili v 4. oz. 3. stoletju pr. n. š. Tudi kot družba so bili zelo razviti, niso poznali suženjstva. Ostanke keltske civilizacije pa dandanes najdemo tudi v našem jeziku, v besedah: breza, gora, gozd, kamen, kapa, kuhinja in morje. Najbolj znana keltska naselbina je na Rifniku, očitno pa kaže, da je bila tudi med Hotunjami in Ponikvo.

Po telefonu smo se pogovarjali z doc. dr. Andrejem Gasparijem, predstojnikom oddelka za arheologijo Filozofske fakultete v Ljubljani. “Danes smo poslali ekipo študentov arheologije pod vodstvom dr. Tine Milavec, da izkopljejo in ohranijo kar največ naše dragocene zgodovine. Že prvi dan izkopavanja smo uspeli najti grobnico, v kateri smo poleg okostja moškega našli izredno ohranjen del keltske sulice,” nam je zaupal dr. Gaspari. Dodal je, da je veliko prezgodaj trditi, da je keltska naselbina večja od tiste na Rifniku, verjame in upa pa, da je vsaj toliko velika. Našli so tudi dele bronastih posod. Po besedah dr. Gasparija pa Graščinski klanec skriva še veliko zakladov, ki so jih šele začeli odkrivati.

Navdušenja nad najdbo ni mogel skriti niti predsednik Turistično-olepševalnega društva Ponikva Zlatko Zevnik. “Novo arheološko najdišče bo doprineslo k prepoznavnosti Ponikve in bo imelo velik vpliv na zagon turizma pri nas,” je dodal. Dela na cesti Dole-Ponikva so od jutri naprej zaustavljena. Predviden zamik dokončanja ceste je od 6 do 8 mesecev.

Za tiste, ki še niste tega ugotovili, gre za prvoaprilsko potegavšino. (Jure Godler, foto Janoš Zore/DeloGrobišče)

Sorodne novice

1. april: Župan in kmetje so se zedinili na suhem zadrževalniku

Jure Godler

Na Livadi bo zrasel nov stanovanjski blok

Jure Godler

Ponikva končno dočakala svoj grb in zastavo

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več