29.6 C
Šentjur pri Celju
17/08/2022
sentjur.net

Je sončno vreme prineslo konec poletja?

Šentjur, 3. 8.2018 – V sklopu Šentjurskega poletja, ki ga organizira občina Šentjur, so v Šentjurskem zgornjem trgu otvorili prvo razstavo Maksimiljana Sternada – Milča, z naslovom Konec poletja. “…čeprav smo s poletjem šele začeli, bomo kmalu tudi končali, zato je bila izbira imena razstave preprosta in spontana,” je za začetek povedal Sternad.

Zbrane je najprej pozdravil predsednik društva likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur Dragan Podovac, ki se jim je obenem zahvalil za njihov obisk. Povedal je, da je društvo izredno veselo, da smejo vsako leto sodelovati z novim likovnim ustvarjalcem in razstavljati njegova dela. Sternadova dela blestijo predvsem po preprostosti in sproščenosti. Kot pravi sam: “…nikoli ne popravljam že naretega. Vedno zapolnim prostor in stvari nikoli ne popravljam, ampak jih pustim, da so takšne, kot so. Vsak od nas ustvarja po svoje in vsak mora najti nek »štih«, iz katerega izhaja in ustvarja naprej …” Sternad prihaja iz Rogaške Slatine, ustvarja pa v Sevnici pri Dravi. Njegov najljubši slog je kubizem. V zvezi s kubizmom ustvarja že iz zgodnjih let, ker pravi, da mu je to področje blizu, pogreša pa večjo prepoznavnost sloga povsod po svetu med ljudmi.

Njegova kubistična dela krasijo mnoge kabinete znanih ministrov in politikov, med drugim tudi sam predsedniški kabinet. Za konec je Maksimiljan pohvalil sam razstavljalni prostor. Kot sam pravi, le redko kje srečaš takšen ambient in prijetnost prostora, kot je tu v Šentjurju.

V kulturnem programu pa je za glasbo poskrbel trio Glas citer, pod vodstvom priznane citrarke Jasmine Levičar. Za konec je Sternad vsem obiskovalcem predstavil še dekoracijo, ki krasi razstavni prostor.  Ptice, ki so narejene iz posebne borove korenine, ustvarja zase in za svojo zbirko, v kateri se je nabralo že okoli 50 pric. Čisto na koncu razstave pa je sledilo druženje za vse obiskovalke in obiskovalce razstave, ki bo na ogled vse do konca meseca avgusta. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Zakonca Marinka in Ivo As razstavljala pri nas

Jure Godler

Razstavili dela nastala ob IV. Ipavčevi paleti

Jure Godler

Že četrta Ipavčeva paleta v Šentjurju

Tjaša Ferlež

Začeli ustvarjalni dan tretje Ipavčeve palete

Jure Godler

Likovna “Moja pot” Dragana Podovca

Jure Godler

Franjo Malgaj v številnih podobah na Ipavčevi paleti

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več