10.7 C
Šentjur pri Celju
19/05/2024
sentjur.net

Razstavili hrvaško naivno umetnost iz Podravine

Šentjur, 25. 8. 2023 – V šentjurski Galeriji Zgornji trg so odprli razstavo hrvaškega slikarja Stjepana Pongraca iz Hlebin, ki slovi po ustvarjanju naivne umetnosti. Slikar se je odzval povabilu članov Društva likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur, s katerim je v letih sodelovanja navezal pristne prijateljske odnose. Člani obeh društev pa so s svojim prijateljstvom dosegli, da je sodelovanje preraslo občinsko raven in tako se predstavniki društev udeležujejo mednarodnih srečanj in ostalih dogodkov. Razstava, ki sodi v sklop dogodkov Šentjurskega poletja, pa nosi ime Od Alp do Drave.

Visoke temperature ozračja in tudi povečane temperature v šentjurski galeriji niso odvrnile številnih obiskovalcev, ki so se udeležili odprtja razstave. Uvodoma je zbrane pozdravila Silva Koželj, podžupanja Občine Šentjur. “Počaščeni smo, da je tokratna razstava v celoti posvečena naivni umetnosti. Tovrstno umetnost smo v naši galeriji že velikokrat imeli možnost občudovati, vedno znova pa duh naive v naši galeriji dokazuje, da gre za mednarodno prijateljstvo likovnih ustvarjalcev,” je povedala podžupanja. Izpostavila je tudi, da takšna sodelovanja dokazujejo, da je kultura tista, ki nas povezuje in krepi sodelovanje ter nas duhovno bogati.

Pohvale tudi z državne ravni

Razstave hrvaških umetnikov pa se je že večkrat udeležila tudi Minka Jerebič, sekretarka v Sektorju za statusne zadeve Ministrstva za kulturo. “Velika čast je za celo Slovenijo, da danes lahko gostimo umetnika iz Hrvaške, iz kraja, kjer se je pred II. svetovno vojno rodila umetnost naivnega slikarstva. Pobudnik te zvrsti slikarstva je bil Josip Generalić, slikarska tehnika pa je doživela razcvet okoli leta 1970,” je poučila zbrane sekretarka.

“Vesela sem, da lahko tudi v naši domači galeriji predstavimo naivno slikarstvo, katerega delčke smo že videli na slikah iz kolonije.Tokratna razstava pa je zagotovo ena lepa zbirka hrvaške naivne umetnosti. Fascinirale so me slike na steklo, kjer je tehnika slikanja povsem drugačna, kot jo delamo mi,” je uvodoma dodala še Mojca SIvka, predsednica DLU Rifnik Šentjur. Besedam hvale pa se je priružil tudi Zlatko Kolarek, predsednik hrvaškega Društva naivnih slikarjev in kiparjev Hlebine. Pohvalil je izbor avtorja razstave, ki je v Šentjurju razstavil tako veliko umetniških del. Zbrane pa je povabil tudi v Hlebine, kjer so njihovo galerijo renovirali.

Podravina sama vabi k ustvarjanju

Stjepan Pongrac je samostojno razstavljal že več kot 40-krat po vsej Hrvaški. Že od zgodnjega otroštva ga je navdajalo občudovanje naivnega slikarstva, dušo pa mu je polnila Podravinja s svojimi pojavi, zato se je še bolj srčno prijel slikanja na steklo. Ustvarja v svojem rojstnem kraju, kjer obiskovalcem v svojem ateljeju ponuja nepozabno umetniško doživetje. Avtor razstavljenih del pa je odgovarjal na vprašanja moderatorke dogodka Polonce Jazbinšek. “Podravina je ravnina, po kateri teče reka Drava, kjer je polno mrtvih rokavov reke, in pogled po tej naravi slikarja kar vabi k ustvarjanju,” je povedal Pongrac.

Za kulturno popestritev so poskrbeli pevci Vokalne skupine Jakobčani, ki delujejo v okvirju Kulturnega društva sv. Jakob. Vseskozi fante iz Jakoba druži velika ljubezen do domačega petja, ki se pogosto znajde na njihovem repertoarju. Jakobčani so na razstavi posegli po slovenskih narodnih skladbah in pobožali dušo dekletom. (Jure Godler)

Sorodne novice

Razstavljale Klepetulje in Zdenka Dimec

Jure Godler

Zakonca Marinka in Ivo As razstavljala pri nas

Jure Godler

Likovna “Moja pot” Dragana Podovca

Jure Godler

Šentjurčani na treh zaporednih razstavah

Jure Godler

V zavetju pisanih motivov

Jure Godler

Je sončno vreme prineslo konec poletja?

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več