6.4 C
Šentjur
12/11/2019
sentjur.net

Je zakon sreča ali nesreča?

Ponikva, 18. 8. 2019 – Kot vsako leto so se tudi letos na povabilo župnije Ponikva, zakonske skupine in domačega župnika Alojza Kačičnika v župnijski cerkvi zbrali tako imenovani zakonci jubilanti. Pari, ki so v zakonu že  5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45 ali 50 let, so skupaj stopili v cerkev in si ponovno obljubili večno zvestobo in ljubezen. Blaženi Anton Martin Slomšek je v eni izmed svojih misli zapisal tudi tole: »Zakon je lahko sreča ali največja nesreča. Nesrečnih zakonov najdemo preveč, srečnih pa premalo. Srečni zakoni so tisti, ki se pošteno z Bogom sklenejo, ki se pravično z Bogom imajo.« Misel so uvodoma za začetek slovesnosti prebrali člani zakonske skupine.

Srečen zakon je res Božji dar, pa tudi trajna skrb vsakega para, da se zanj trudi. Na Ponikvi vsako leto povabijo zakonce jubilante na skupno srečanje, da se ti skupaj zahvalijo za dosedanja skupaj preživeta leta in da prosijo za blagoslov za naprej. Letos se je zbralo 17 zakonskih parov ter njihovih ožjih družinskih članov. Slovesno mašo, pri kateri so zakonci jubilanti ponovno potrdili svojo zakonsko privolitev, je daroval duhovnik Jože Povh, ki je zakonce povabil, da naj bodo še naprej oznanjevalci – najprej v svoji družini, nato še drugje ter da zmorejo ljubiti in tudi odpuščati drug drugemu. Somaševal je domači župnik Alojz Kačičnik, s svojim prepevanjem pa je bogoslužje še polepšal cerkveni mešani zbor pod vodstvom Zale Jurak. Po maši se je prijetno druženje nadaljevalo v kletnih prostorih v župnišču, kjer ni manjkalo dobre volje, smeha in petja. (Tjaša Ferlež, Foto: Igor Dečman)

Sorodne novice

Martinovi dnevi Ponikva: Sloven’c Slovenca vabi

Tjaša Ferlež

Za ugodno letino, vreme in zdravje v hiši in hlevu

Jure Godler

Dobri ljudje so dobra šola

Tjaša Ferlež

Otvoritev končanih del na Ponikvi

Tjaša Ferlež

Na Ponikvi 22 prvoobhajencev

Tjaša Ferlež

Prvi Slomškov večer – »Iz trpljenja v življenje«

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več